2465
BeauxArts
Gepubliceerd: 04-09-2012 Laatste update: 30-06-2017

BeauxArts, aan elkaar geschreven, is de merknaam die SieMatic gebruikt voor keukens die zijn ontworpen volgens de architectuuropvattingen die in de tweede helft van de 19e eeuw werden onderwezen aan de école des Beaux Arts in Parijs. Deze architectuursstijl werd Beaux-Arts genoemd. Essentieel voor de Parijse opvatting was dat de architect niet primair als bouwtechnicus maar als kunstenaar werd opgeleid. Hierdoor kregen gebouwen een kunstzinnig en monumentaal aanzien.

Onbegrensde mogelijkheden
Beaux-Arts beleefde haar hoogtepunt tussen 1885 en 1920. In Europa maar vooral in de Verenigde Staten van Amerika werd de stijl populair. De industriële revolutie bracht een nieuwe generatie succesvolle ondernemers voort, die hun verworven rijkdom graag tot uitdrukking wilde brengen in hun bedrijfsgebouwen en woningen. Het was ook de tijd waarin de bekende wolkenkrabbers werden gebouwd, niet alleen omwille van een efficiënt gebruik van peperdure vierkante stadsmeters, maar bovenal symbolen van de toen nieuwe Amerikaanse welvaart en uitdrukking gevend aan de suprematie van het land van de onbegrensde mogelijkheden.

Jonge architecten
De Beaux-Arts architectuurstijl, met haar pompeuze overdaad aan zuilen, pilasters en decoratieve elementen, sloot perfect aan op het verlangen naar spraakmakende, imposante gebouwen. Deze wensen werden ingewilligd door jonge Amerikaanse architecten, zoals Stanford White, Charles Follen McKim, Henry Hobson Richardson, Daniel Burnham en Richard Morris Hunt, die studeerden aan de Parijse école des Beaux Arts. Met hun persoonlijke vertaling van de principes van Beaux-Arts creëerden ze gebouwen en interieurs die, in die tijd, voor velen een norm werden voor een nieuwe vorm van klassieke architectuur.

lookbook2025.png

Compositie van stijlen
Eigenlijk was Beaux-Arts helemaal geen nieuwe stijl. Het was een compositie van stijlen uit diverse culturen, zoals het Amerikaanse volk een smeltkroes is van imigranten uit alle delen van de wereld. Misschien heeft dit wel bijgedragen aan het Amerikaanse succes van Beaux-Arts: men herkende er altijd wel iets uit het moederland in terug. Beaux-Arts mixt de architectuur van het Romeinse keizerrijk en de Italiaanse Renaissance, maar ook van de Franse en Italiaanse Barok. Het refereert aan de late Franse Gothiek en de Rococo, maar gaat ook terug tot de architectuur van de oude Grieken.

Vrijheidsbeeld en Rotterdams stadhuis
Beroemde Amerikaanse Beaux-Arts bouwwerken en monumenten zijn het Chicago Museum of Science and Industry, het Chicago Art Institute, de New York Stock Exchange, de Public Library in New York, de Washington Square Arch in New York en de Statue of Liberty. Ook in Nederland is in de Beaux-Arts stijl gebouwd, bijvoorbeeld het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel, ontworpen in 1913 door de Nederlandse architect Henri Evers.

Karakteristiek aan de BeauxArts keukenstijl
De gebouwen die in de Beaux-Arts stijl zijn ontworpen doen wellicht vermoeden dat het overdadig gebruik van pilaren, pilasters, bas-reliëf panelen en andere ornamenten ook het design van de nieuwe SieMatic keukens domineren. Integendeel. Het ontwerp van de keukens gaat uit van de essentie van Beaux-Arts, niet van de bouwkundige vormen en decoraties.

Oogstrelende harmonie
Net als de architectuurstijl berust de BeauxArts keukenstijl op een compositie van verschillende stijlen, die in één keukenontwerp worden verenigd. Dit is nooit eerder gedaan. Ogenschijnlijk onverenigbare keukenfrontstijlen en uiteenlopende materialen, zoals hout, matte lak, marmer- en granietsoorten, staal en glas, blijken in SieMatic BeauxArts keukens aangenaam en oogstrelend te harmoniëren.

Einde aan eenvormigheid
Het lijkt alsof de keuken zich heeft ontworsteld aan het strakke keurslijf dat meer dan 40 jaar het keukenbeeld domineerde: alles hetzelfde qua lijnvoering, materialen, kleuren, grepen en afwerking. De aanbouwkeuken kan opeens anders, waardoor deze er niet meer als een eenvormige aanbouwkeuken uitziet.

Creatieve vrijheid
BeauxArts brengt een ongekende creatieve vrijheid bij het ontwerpen van keukens. Modern of klassiek? Het is geen keuze meer maar een realistische combinatie. De warme nerfstructuur van naakt hout of de rust van mat gelakte oppervlakken? Nu kan het allebei in dezelfde keuken. Verschillende steensoorten en handingelegd mozaïek als werkbladen. Kasten in contrasterende stijlen, met diverse grepen, staan broederlijk naast elkaar. De SieMatic BeauxArts Collection kent zelfs een grote, vrijstaande variant op de traditionele Chinese bruidskast die als elegante camouflage dient voor een reusachtige koel-vriescombinatie.

Symmetrisch evenwicht
Eveneens kenmerkend voor de architectuurstijl en de keukens van BeauxArts is de symmetrie, in klassieke verhoudingen, die ontstaat door grote volumes een centrale plaats te geven en daar evenwichtig omheen te ontwerpen. Kolossale fornuizen, typisch Amerikaans, worden aan weerzijden vergezeld door onderkasten met laden. Bij het spoelgedeelte zien we dezelfde symmetrische vlakverdeling. Moderne, blankstalen koelkasten en klassiek gelijnde vitrinekasten, met veel laden en bijzonder glas, staan vaak los in de ruimte of worden zo naast elkaar geplaatst dat het lijkt alsof ze daar bij toeval terecht zijn gekomen.

Indirecte verlichting
Het licht in de nieuwe BeauxArts keukens van SieMatic is ook bijzonder. Waar in de conventionele keukenontwerpen het licht vooral functioneel is gepositioneerd, boven het werkblad, of dient om de fronten van de bovenkasten aan te lichten, zijn de lichtbronnen in de BeauxArts keukens zoveel mogelijk verstopt. Uit het plafond, de wandkasten en de nissen verspreidt het licht zich indirect over de werkplekken en de centrale ruimte. Het effect is even subtiel als overtuigend: er ontstaat een sfeer van genoeglijke intimiteit maar tegelijkertijd lijkt de keukenruimte groter, terwijl de werkzaamheden in de keuken ruim voldoende worden uitgelicht.

Bijzonder is ook de toepassing van woonkamerachtige wandarmaturen, die niet alleen de sfeer verhogen maar ook het effect van de symmetrie versterken. Deze wandlampen behoren ook tot het SieMatic BeauxArts leveringsprogramma.

Warme kleuren
Hoewel in principe elke lakkleur leverbaar is, met een keuze uit maar liefst 1950 verschillende tinten, is voor BeauxArts een selectie gemaakt van warme, matte lakkleuren zoals lichtbruin, lichtgroen, lichtgeel en lichtblauw. In de nabije toekomst worden daar geheel nieuwe, aardse tinten aan toegevoegd; mooie bruinen, natuurgroenen en okergelen.

Amerikaans-Duits design van internationale allure
Mick de Giulio is een keukenontwerper in Chicago die in vrij korte tijd furore heeft gemaakt bij Amerikanen die een stijlvolle keuken willen. Zijn opdrachtgevers zijn gefortuneerde zakenmensen en succesvolle kunstenaars en artiesten die zoeken naar interieurdesign met een eigen persoonlijkheid. En alles moet perfect zijn, van de allerhoogste kwaliteit. Om die reden werkt Mick de Giulio al jaren met de keukenmeubelen van SieMatic, die hij beter vindt dan wat er in Amerika wordt geproduceerd.

Founding father
Mick de Giulio is de founding father van de BeauxArts keukenarchitectuur. Zijn bijzondere filosofie, werkwijze en ontwerpen maakten grote indruk op de SieMatic directie in Duitsland. De zakenrelaties werden goede vrienden en het idee ontstond om van het Amerikaanse BeauxArts een internationaal keukenconcept te maken, dat nu door SieMatic Mabelwerke GmbH in meer dan 40 landen wordt geïntroduceerd. Dat betekent dat BeauxArts niet slechts bereikbaar is voor de happy few maar ook voor mensen met meer smaak dan geld. Want SieMatic, als grondlegger van het begrip Individueel Design, respecteert niet alleen ieders persoonlijke stijlvoorkeur maar ook ieders budget.

Commitment to excellence
Mick de Giulio is niet alleen een begenadigd en gedreven keukendesigner maar ook een bijzonder mens, die zich naast zakelijke ook andere levensdoelen stelt. U leest alles over hem, zijn bedrijf, zijn filosofie en zijn gerealiseerde keukens op zijn internetsite www.degiulio.org.

SieMatic BeauxArts komt op het juiste moment
SieMatic was de eerste met greeploze keukens. Inmiddels biedt elke keukenzaak daar clonen van aan. Tijd dus voor iets nieuws. Een nieuw tijdperk na het minimalisme en de landhuiskeuken. SieMatic neemt opnieuw het initiatief. En net als met alle voorgaande innovaties van SieMatic is het weer even wennen: BeauxArts is totaal anders, lijkt nergens op.

Tijd is er rijp voor
In de inrichting van vele Nederlandse huizen is het strakke, eenduidig moderne inmiddels achterhaald. We zien klassieke en antieke meubelen en voorwerpen die zich uitstekend blijken thuis te voelen in het eigentijdse, basale interieur. Een Friese staartklok boven een bank van Rolf Benz. De stoel van grootmoeder naast een kast van Interlabke. Een 18e eeuwse secretaire met een stoel van Casprini. Alles kan. Alles wordt gedaan. Het maakt wonen tot een uiterst persoonlijke belevenis. En SieMatic maakt dat nu ook mogelijk in de keuken.

Individueel Design
Het credo van SieMatic krijgt met BeauxArts een nieuwe dimensie. Nooit eerder gaf een designkeuken de bezitters zoveel vrijheid om er hun eigen keuken van te maken. De filosofie achter BeauxArts is dat binnen het stramien van symmetrie alles moet kunnen. Daarbij geldt slechts één principe: de smaak en de praktische wensen van de keukengebruikers. Sleutelwoorden zijn: sfeer, comfort, gemak en personality. Bij de in het SieMatic Forum in Lahne, Duitsland, opgestelde showroomvoorbeelden zien we zowel ontwerpen die het koken centraal stellen, en het genieten daaromheen, als ook een keuken met een kleine bibliotheek met open haard, boekenkasten en twee gastvrije oorfauteuils.

Bron: Vereniging confortabel wonen

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide