Het Nederlands merk ETNA vertaalde de laatste lifestyle-en kooktrends naar een nieuwe collectie keukenapparaten. Tijdens de Huisshow 2018 presenteerde zij haar visie op de keuken anno nu; een plek waar mensen samenkomen om gezellig te koken en te eten maar waar duurzaamheid en kwaliteit ook een belangrijke rol spelen. Dat resulteerde in een collectie die opvalt door haar duurzame functionaliteiten, stoere industriële looks en warme retro details. De meest opvallende noviteiten op een rijtje:

De koude wintermaanden staan weer voor de deur. We zijn weer vaker binnen en zoeken gezamenlijk de warmte op. En wat is nou het beste medicijn om je heerlijk te voelen in je interieur? Haal de natuur in huis. Met natuurlijke kleuren en materialen creëer je een ontspannen en serene woonsfeer. De woontrends van nu laten zien dat een houten (look) vloer de belangrijkste basis is in de open keuken die overloopt naar de zitkamer. Zo wordt de totale sfeer warm en knus en zorg je tegelijkertijd voor een ruimtelijk effect. De keuken is een sociale plek in huis dat intensief wordt gebruikt. PVC-stroken bieden in dit geval soelaas.

Na de zomer, wanneer iedereen weer fris en fruitig terug is van vakantie, worden langzaamaan de trends voor het komende jaar bekend gemaakt. Onlangs schreven we nog over de badkamertrends 2019, vandaag geven we je een sneak preview van de keukentrends voor volgend jaar. We lichten 4 trends voor je uit.

Ieder jaar kijken we reikhalzend uit naar de nieuwste trends op het gebied van keukens. In 2019 gaat het roer helemaal om. De strakke witte designkeuken is op zijn retour, in 2019 gaan we voor kleur! Maar niet alleen op het gebied van kleuren zien we een verschuiving. Ook de materialen veranderen en we worden verrast met handige noviteiten. Lees hieronder alles over de keukentrends 2019

Wat worden dé keukentrends komend jaar? Elk jaar presenteren de belangrijkste producenten en leveranciers hun noviteiten in september, op de beurs. Maar marktleider Dekker Zevenhuizen gaf ons een sneak preview …

Nieuwsgierig naar de keukentrends van 2018? Er worden zes keukentrends toegelicht die zorgen voor de nodige inspiratie. Marmer, botanisch en ton sur ton keukens mogen niet ontbreken in dit rijtje aan trends. Ook is zwart het nieuwe wit en wordt er genoten van de woonkeuken in 2018.

Dé keukentrends voor 2018 zijn ‘Ethnic Nature’ en “Monochrome’. Dekker Zevenhuizen, markteleider in keukenbladen, zal deze keukentrends voor 2018 presenteren tijdens de vakbeurs house4kitchen. Hier alvast een tipje van de sluier…

Meegaan met de keukentrends van dit moment kan zowel groot als klein aangepakt worden. Als u bezig bent met een nieuwe keuken, zit het 'm in de stijl en apparatuur waarvoor u kiest. Maar in uw huidige keuken kan het juist gaan om de decoratie. 

Bent u zich aan het oriënteren op een design keuken? Dan haalt u met een design keuken van Uw KeukenSpeciaalzaak gegarandeerd een ontwerp in huis dat in het oog springt. Met onze design keukens bent u naast een stijlvolle uitstraling ook verzekerd van kwaliteit en een hoogwaardige afwerking, uiteraard voorzien van de nieuwste apparatuur.

Ons voedsel is wel één van de hottest items in het moderne-mensen-leven van nu. Nieuwe, alternatieve horeca formules schieten als paddestoelen uit de grond, grote chefs zijn wereldsterren en kookboeken, kookclubs, kookprogramma’s, we vréten het! Er heerst bovendien een ware koffiecultuur, we rijden zonder probleem kilometers om voor gezonde ingrediënten en we verbouwen onze eigen tomaten op het balkon. Duurzaamheid is een belangrijk focuspunt en dat verandert onze gewoonten. En ook onze keuken. Was dit al lang het warme, gezellige centrum van het huis, het wordt ook steeds meer de high tech werkplaats voor de gedreven hobbykok, de machinekamer van het huis. Hulpmiddelen als stoomovens en slowjuicers zijn allang geen luxe meer. We halen professionele koffie apparatuur in huis en het duurt niet lang meer of onze koelkast houdt zelf het boodschappenlijstje bij en stuurt het naar de supermarkt. In het keukendesign van nu en de naaste toekomst zijn weer een aantal nieuwe snufjes te melden. De afzuigkap die vlakbij de kookplaat zit weggewerkt in het aanrechtblad is zo’n fijne vinding. Alleen als je hem nodig hebt komt hij tevoorschijn en zuigt alle geurtjes en dampen direct van dichtbij op. Er zijn kasten die automatisch open gaan door middel van een bewegingsmelder. Eén gebaar in de ruimte en zie, je keuken opent zich, klaar voor gebruik. Indirect licht, al dan niet in een wenskleur, verhoogt efficiëncy en welzijn. En natuurlijk is er aandacht voor gezondheid en duurzaamheid, bijvoorbeeld in de vorm van een water systeem, dat gefilterd, gekoeld en desgewenst koolzuurhoudend water uit je keukenkraan tovert. En dat alles in de prachtig vormgegeven omgeving van hedendaags keukendesign, met veel aandacht voor details en mooie materiaalcombinaties.

Met al dat technische geweld willen we het natuurlijk wèl leefbaar en gezellig houden. De keuken is tenslotte de plek waar we het meeste samenkomen. Planten, kunst, antiek, warme materialen en de juiste raambekleding verhogen de huiselijke sfeer.

VALCUCINE’S GENIUS LOCI: SESAM OPEN U!
Innovatie, welzijn en tijdloze duurzaamheid zijn de drie peilers die in Valcucine’s keukendesign vakkundig worden verenigd. De nieuwe keuken Genius Loci beidt het summum aan gemak en luxe: extreem handig in gebruik en een lust voor het oog. De keuken verbergt alle functies en keukengerei achter gesloten deuren. Met één gebaar als van een dirigent, openen de deuren zich automatisch, de kraan draait naar voren, klaar voor gebruik en achter de glazen achterwand gaat het licht aan: in elke gewenste kleur. Als een verborgen schat wordt het interieur zichtbaar en klaar voor gebruik. Het kokkerellen kan beginnen!

Valcucine ontwikkelde hiervoor de gepatenteerde V-Motion Kit, een nieuw en slim systeem waarmee deurpanelen automatisch worden geopend en gesloten, zonder iets aan te raken. De Genios Loci geeft meer ruimte en bewegingsvrijheid en een opgeruimd beeld als de deuren weer gesloten zijn. Mooi detail zijn de verschillende materialen voor de ladenfronten, naar keuze in glas- of marmer mozaïek, ingelegd hout, metaal, koper of titanium. Decoratie mogelijkheden te over voor een customized keuken naar eigen smaak.

BARISTA WERKPLEK IN SIEMATIC’S CLASSIC LIFESTYLE
De nieuwe SieMatic ‘Classic-Lifestyle’ keuken is tijdloos van vormgeving met minimalistische kenmerken en prachtige materiaalcombinaties. Mooie nieuwe details zijn de metalen randen voor StoneDesign werkbladen en de metalen wallframes voor wandkasten. Tegelijkertijd is deze keuken voorzien van een aantal spannende nieuwe opties. De Barista werkplek bijvoorbeeld, zal de koffie-aficionados onder ons zeker tot de verbeelding spreken! Het is een aparte mini keuken, met alles wat nodig is voor het superbe koffie genot: een werkblad met ruimte voor alle koffieapparatuur, veel opbergmogelijkheden voor ingrediënten, een geïntegreerd koffie-afvalbakje en uiteraard een spoelbak met kraan. De Classic-Lifestyle keuken verbindt innovatie met traditie en is bovendien verrijkt met een heel opvallend meubel, geïnspireerd op de klassieke Chinese bruidskast met de kenmerkende cirkelvormige sluiting. Een prominente schoonheid is het, die kan worden geïntegreerd als onderdeel van de keuken, maar ook als los element kan dienen, bijvoorbeeld als behuizing voor inbouwapparatuur. Een verwijzing naar exotisch antiek als nieuw element in de moderne keuken omgeving.

Liefhebber van dergelijke eclectische combinaties in het interieur is Harry Eigenberg, de nieuwe ambassadeur van SieMatic. Deze flamboyante interieur-ontwerper, kunst- en antiekverzamelaar met zijn eigen galerie in Den Haag, noemt zijn eclectische stijl ‘romantisch minimalisme’. Zijn samenwerking met SieMatic aan het Vondelpark in Amsterdam zal bestaan uit stylingadvies aan klanten tot en met het ontwerpen en decoreren van een compleet keukeninterieur. Eigenbergs eigen woon- en werkplek is als een kleurrijke juwelendoos vol unieke objecten en kunst.

PRIJS VOOR GROHE BLUE® HOME WATER SYSTEEM
Het bekende kranenmerk Grohe ontwikkelde een super handig watersysteem, waarmee je perfect gekoeld, gefilterd en desgewenst bruisend water uit je kraan kunt tappen. Dit systeem heet Grohe Blue® Home en werd aan de vooravond van de Internationale Möbel Messe in Keulen onderscheiden met de BEST OF THE BEST Iconic Award, categorie Interior Innovation. Dankzij het compacte ontwerp is het apparaat ook naar een klein keukenkastje van min 30cm te installeren. Het voordeel zit niet alleen in het gemak van nooit meer flessen kopen en sjouwen, maar is ook nog eens goed voor het milieu.

Nog zo’n mooi ontwerp van Grohe zijn de nieuwe keukenkranen Essence en Concetto Professional. Dit zijn kranen met een flexibele slang, zoals ze in professionele keukens worden gebruikt. Heel handig en efficiënt in het gebruik zijn ze. Met een simpele switch tussen sproeier en een waterstraal èn een handig magnetisch ‘dock’ waarin je de slang eenvoudig vastklikt tot kraan. De siliconen slang met ingebouwde veer, kan 360 graden draaien en is verkrijgbaar in mat zwart, wit, grijs en bruin. Ter gelegenheid van de introductie komt er een gelimiteerde uitgave verkrijgbaar van de slang in zeven vrolijke kleuren.

DE KLEURRIJKE KEUKEN VAN BRABANTIA
Al bijna honderd jaar is het bedrijf nu en sinds 1953 zijn er meer dan 50 miljoen pedaalemmers gemaakt! Brabantia, groot in handige huishoudelijke artikelen, is uitgegroeid tot een waar Internationaal Designmerk. De NewIcon, het toppunt van functionaliteit, is een mooie en zorgvuldig vormgegeven pedaalemmer, die gezien mag worden. Hij wordt nu in drie nieuwe kleuren uitgebracht: zacht roze, helder geel en mosgroen. Verkrijgbaar in vijf maten, de grootste van 30 liter is uitstekend als keukenhulp. Voor 40% bestaat deze pedaalemmer uit gerecyclede materialen en na gebruik is hij voor 98% recyclebaar. Brabantia neemt duurzaamheid serieus en steunt The Ocean Cleanup en hun missie om de oceanen plasticvrij te maken. Voor elke NewIcon die het merk verkoopt, wordt er iets (hoeveel wordt niet vermeld) aan dit project gedoneerd.

Drie nieuwe raspen, elk met een eigen functie en een eigen kleur, zijn toegevoegd aan de Tasty Colours Collectie van Brabantia. Ze zijn gemaakt uit een antislip materiaal dat goed in de hand ligt en niet wegglijdt in een kom of schaal. Met deze drie nieuwe aanwinsten krijg je alles klein, van knoflook tot kool! Brabantia geeft hierop 5 jaar garantie, op de pedaalemmer zelfs tien.

SFEERVOLLE RAAMBEKLEDING VAN BECE®
Speciaal voor de keuken zijn er vele opties in raambekleding die tegen een stootje kunnen. Dat wil zeggen dat ze vochtbestendig zijn en makkelijk te reinigen. Overdag wil je het licht misschien temperen en ’s avonds ongestoord tafelen zonder inkijk. Door de juiste raambekleding te kiezen maak je de keuken helemaal op maat naar je eigen wensen en leefstijl. Horizontale of verticale jaloezieën van aluminium of kunststof zijn bijvoorbeeld uitstekend bestand tegen vet, vuil en vocht. Je kunt ze eenvoudig openen en sluiten, zodat je lichtinval, sfeer en zicht naar behoeven regelt.

Een plissé- of dupligordijn in een vochtbestendige stof is ook een prima optie. Ligt je keuken aan een drukke straat? Kies dan voor een vrij pakket, rolgordijnen die je op elke gewenste hoogte hangt, bijvoorbeeld midden op het raam. Je laat dan aan de bovenkant het licht door en zorgt op ooghoogte voor voldoende privacy. Rolgordijnen in een vochtbestendige stof zijn er bovendien ook in vele dessins, denk aan een sfeervolle botanische print of een dip-dye variatie.

PLANTEN, JUIST IN DE KEUKEN
Hobbykoks en plantenliefhebbers zweren er bij: een eigen kruidentuin binnen handbereik. En niet alleen omdat planten in huis zo hip zijn, het is vooral heerlijk om met verse kruiden te koken. Basilicum, bieslook, dille, thym, koriander… je kunt het allemaal zelf kweken in huis, op de vensterbank, het aanrecht, of aan de muur. Een verticale kruidentuin neemt nauwelijks plaats in en ziet er fantastisch uit. Op Pinterest vind je een overvloed aan ideeën op dit gebied.

Een ander mooi idee, maar ietsje ingewikkelder, is een hangend plateau boven het kookeiland. Prachtige plek voor een afzuigkap, potten, pannen en …planten. Kies wel voor een bereikbare hoogte want je moet ze natuurlijk regelmatig water geven. Arclinea heeft een dergelijke oplossing voorhanden in de PRINCIPIA keuken, een prachtontwerp van Antonio Citterio.

Bron: Perscentrum Wonen

In de keuken is persoonlijke smaak het enige dat telt. Niet alleen tijdens het bereiden van ons favoriete gerecht, maar ook in het keukenontwerp. De beschikbare ruimte bepaalt de vorm en afmetingen, maar verder is er qua stijlen, kleuren, materialen, wanden, vloeren en apparatuur keuze te over. Na de kleurexplosie van enkele jaren geleden, straalt het actuele keukenbeeld vooral rust en stijl uit in wit en zwart en tientallen shades in grijs. Combineer deze monochrome basis met accenten in hout, koper en leer, en geef marmer en natuursteen een hoofdrol voor een keuken anno 2016.

Robuust werkblad
Werkbladen zijn bij uitstek geschikt om een contrasterend accent in de keuken aan te brengen. Houten werkbladen, zowel donker als licht, geven direct een warme sfeer aan een witte keuken. Een natuurstenen werkblad is favoriet in een grijze tot zwarte kleur. In deze keuken uit de Siematic 29-serie zijn niet alleen de werkbladen, maar ook de zijwanden van stevig natuursteen. Voor de fronts kun je kiezen uit maar liefst 1950 kleuren.

Architectonisch landschap
De bekende ontwerper Piet Boon maakt keukens voor fijnproevers in de meest mooie materiaalcombinaties. Zijn Landscape keuken is strak en architectonisch, met zwevende lijnen en consequent doorgevoerde symmetrie. Gemaakt van pure materialen om direct warm voor te lopen: zeer donker hout, met een middenstuk in bruin marmer en accenten in koper.

De keuken als woonkamer, 4-in-1 kranen en Smart cooking. Een greep uit de trends die Franke Kitchen Systems verwacht voor het komende jaar binnen de keukenwereld. Wat kunnen we nog meer verwachten in 2016?

Bij de 'Küchenmeile A30' presenteert Poggenpohl de producthoogtepunten voor 2016 aan het vakpubliek. Nieuwe front- en korpuskleuren evenals technische innovaties worden op indrukwekkende wijze gepresenteerd in de compleet nieuw vormgegeven huistentoonstelling.

Is jouw keuken al klaar voor de toekomst? IKEA inspireert met nieuwe producten om je keuken helemaal van deze tijd te maken. Wat dacht je van een design werkblad in diverse uitvoeringen of een superhygiënische gootsteen? Vergroot het kookplezier met een intelligente inbouwkookplaat, een stijlvolle afzuigkap of een stoer, vrijstaand gasfornuis met oven. Of geef je keuken een frisse uitstraling door nieuwe, moderne fronten op de keukenkasten te plaatsen. Vanaf augustus verkrijgbaar bij IKEA.

Vraag nu geheel vrijblijvend het extra dikke (116 pagina's) keukenboek van Mandemakers Keukens aan. Dit keukenboek is voor heel veel mensen de start gebleken tot een prachtige Mandemakers keuken.

In dit keukenkoek vindt u de verhalen van diverse klanten van Mandemakers Keukens. Door prachtige en grote foto's krijgt u een goed beeld wat er allemaal mogelijk is bij Mandemakers Keukens.

De laatste tips en keukentrends.
116 pagina’s aan keuken inspiratie.
Nu aanvragen, binnen enkele dagen GRATIS in huis.


De nieuwste keukentrend? Liefhebbers van robuuste keukens zoeken de houtbeleving niet langer in grove houten fronten. Men wil die ambachtelijke old wood uitstraling, maar niet het moeilijke onderhoud. Keukenspecialist Paul Roescher signaleerde deze behoefte en lanceert een in eigen beheer ontwikkeld concept! De in Duitsland gebouwde Artisan Oak Edition combineert creatieve variaties in plankdiktes en nerfrichtingen met een duurzaam kunsthout. Het concept wordt geïntroduceerd in de Roescher showrooms.

Plankvariaties
Het Artisan Oak concept is krachtig dankzij de eenvoud. Door een keukenfront op te bouwen uit verschillende planken, opent zich een wereld aan mogelijkheden. Er kan worden gevarieerd met horizontale en verticale planken, maar ook met de dikte van de planken. Het dikteverschil accentueert de planklijnen en geeft het front nog meer karakter. Speciaal voor de Artisan Oak Edition ontwikkelde Roescher een drietal unieke kleuren zeer sterk en makkelijk te onderhouden kunsthout. Wie een robuuste en sprekende uitstraling zoekt, hoeft dankzij de combinatie van materiaal en plankenontwerp niet langer te kijken naar natuurhout.

Trendspotters
Liefhebbers van houten keukens uit het hele land weten Paul Roescher te vinden. De trendspotters van Roescher merkten de veranderende vraag van keukenzoekers op. “Onze klanten ontvangen speciale onderhoudsinstructies voor natuurhouten keukens,” aldus Roescher. “Steeds vaker zagen wij hierna mensen terugdeinzen voor de kenmerken van hout. Daarom introduceerden wij al eerder speciale makkelijker te reinigen natuurhouten keukens. We gaan nu een stap verder door een nog gebruiksvriendelijker old wood alternatief te bieden. Het idee voor gebruik van kunsthout in planken en verschillende diktes is de oplossing.”

Vakmanschap
Dit idee is uitgewerkt tot een unieke serie Roescher Quality keukens. Deze interieurbouwkwaliteit keuken wordt in Duitsland geproduceerd en staat bekend om een ongeëvenaarde uitvoering en degelijkheid. Dit is te danken aan de ambachtelijke productiewijze en het gebruik van alleen de allerbeste ingrediënten. De keukens zijn van dezelfde makelij als de eerder genoemde speciale natuurhouten keukens. Voor deze old wood keukens wordt het plankenconcept uitgevoerd in een minder open en grove houtsoort. De liefde voor hout staat centraal, maar de dagelijkse reiniging wordt niet vergeten!

Voordelen
Het bij de Artisan Oak toegepaste kunsthout is sterk, stootvast en makkelijk schoon te maken. Het materiaal is volledig dicht, maar heeft een duidelijk voelbare houtstructuur. Dit is de uitkomst voor iedereen die niet zit te wachten op de kenmerken van natuurhout. Naast dat grof en open hout erg moeilijk schoon is te maken, kan hout kromtrekken vanwege een wisselende luchtvochtigheid. Daarom heeft een natuurhouten Roescher Quality keuken onzichtbaar versterkte fronten, bekleed met handgeselecteerd hout. Zo is er voor elk wat wils. Want van boerderij tot moderne bungalow; de stoere houten keuken past in bijna iedere woning.

Voorbeeldkeukens
De Paul Roescher showrooms in Rijssen en Apeldoorn zijn beide verrijkt met een Artisan Oak Edition keuken. Ook natuurhouten keukens zijn hier in overvloed te vinden. Voor wie ervan droomt te koken met een vrijstaand fornuis, is een meterslange fornuizenstraat neergezet. Om de rest van de keuken of zelfs het hele huis goed aan te pakken, bezoekt men de grote afdelingen voor tegels, vloeren, badkamers, haarden en schuifdeurkasten. De introductie van de Artisan Oak Edition wordt extra kracht bijgezet door middel van introductie-acties. Daardoor is een ambachtelijke old wood keuken nu voordeliger en aantrekkelijker dan ooit!

Steeds vaker worden de twee in één adem genoemd: de keuken en design. Fijn koken en lekker eten zijn nu eenmaal plezieriger in een zowel functionele als mooie ruimte die in alle wensen voorziet. En dat ook de keuken, net als de andere ruimtes in huis, aan trends onderhevig is, zien we terug op de internationale designbeurzen. Perscentrum Wonen bezocht de beurzen in Londen, Parijs en Nederland en zet de belangrijkste keukentrends op een rij.

Groene keukens

De meest duurzame: Farm Kitchen i.s.m. Gaggenau en Bulbo op de 100% Design beurs in Londen

Daktuinen, stadsboeren en doe-het-zelf imkers nemen het voortouw en laten ons langzaamaan wennen aan het idee dat alles wat van dichtbij komt, beter is. Tot nog toe is het een kleine, creatieve voorhoede die deze filosofie ook al in de praktijk brengt.

Op 100% Design werd de Farm Kitchen gepresenteerd. Met deze keuken wordt de trend toegankelijk voor een breder publiek, waaronder ook mensen met een druk gezinsleven, een veeleisende baan en zónder groene vingers. De Londense designstudio’s Architecture and Food (A&f) en Mette integreerden micro-agricultuur, wat simpelweg inhoudt dat voedsel verbouwt kan worden in de keuken. Het juiste licht, irrigatie en andere groeistimulansen garanderen een reguliere kleinschalige productie van groenten en kruiden. Gaggenau en Bulbo voorzagen in de bijbehorende apparatuur. Waar deze technische elementen snel kunnen overheersen, blonk de Farm Kitchen uit in een warme, kleur- en geurrijke esthetiek waar ‘levende’ muren en verticale tuinen de zintuigen stimuleren. Je eigen voedsel verbouwen voordat je het kookt komt zo letterlijk binnen handbereik!

De mooiste: de leefkeuken van Charles Zana voor de AD Intérieurs expo in Parijs

De Franse editie van interieurtijdschrift Architectural Digest nodigde de top 15 aan (binnenhuis)architecten uit om een 17de eeuws hôtel particuliere te transformeren tot een modern woonpaleis om van te watertanden. Alle kamers en ook de tuin van Enclos des Bernardins ondergingen een metamorfose.

Charles Zana ontwierp een keuken die hij door de toevoeging van een royale hoekbank omdoopte tot lichte woonruimte. Hij speelde met verschillende materialen en maakte onconventionele combinaties: glad marmer met ruw hout, onyx met messing, zijde met verkoold hout en porselein met plastic. Het geeft die moderne twist waar Zana in zijn werk naar streeft.

De 3D-tegels werden geproduceerd in een Italiaanse fabriek en in de grote wandkast is het servies even mooi als de kunstobjecten en foto’s waarnaast het staat uitgestald. Hierin komt ook accentkleur groen terug die verder vertegenwoordigd is in de tie-dye gordijnen, het zijden vloerkleed en de grote bank waarop de hele familie past.

Zana zegt dat hij een project geslaagd vindt, wanneer het harde werk van de architect niet zichtbaar is in het eindresultaat. Omdat de ruimte voelt alsof hij altijd zo was, en er niks is veranderd. Zo voelt het ook in de woonkeuken. Tot Zana uit de doeken doet hoe hij de ruimte aantrof: als lege huls zonder scheidingswanden en zonder vloer. Wat ons betreft een ‘missie geslaagd’ voor Zana, deze keuken.

Tactiel: de aaibare keuken

In een keuken staat hygiëne logischerwijs hoog in het vaandel, maar dat betekent niet dat die er ook steriel uit moet zien. Gladde, koude oppervlakken maken vrij baan voor kleuren en finishes met een warme uitstraling.

Op de 100% Design beurs in Londen presenteerde Kitchen Architecture de nieuwe aluminium finish van bulthaup met een warme en aangename look & feel. De zandbeige kleur speelt met het licht en vraagt erom aangeraakt te worden. Dat is ook het geval bij de soft-touch lak die nieuw is in de b3-lijn van bulthaup. De finish voelt zijdezacht en heeft een exceptioneel matte afwerking in de bruintinten lava, cashmere en clay.

Een nieuwe lak zagen we ook bij Piqu met de naam Gum, waarmee oppervlakken rubberachtig aanvoelen terwijl de afwerking mat en extreem vlak maar niet reflecterend is. Gum belooft een unieke ervaring met een exclusieve uitstraling.

Op kleinere schaal heeft het bestek dat Jesper Stahl ontwierp voor Design House Stockholm hetzelfde effect. Op de Maison & Objet beurs in Parijs ervoeren we dat mat gepolijst staal voorzien van zwarte handgrepen van thermoplastic niet koud aanvoelt. Dit bestek werd zo geperfectioneerd dat het de ultieme balans houdt tussen functionele ergonomie en design. Stahl zelf durft zijn bestek zelfs een ‘collectie sieraden’ te noemen.

Koperkolder en goudkoorts

In het interieur zijn de koperkolder, goudkoorts en messingmanie hevig toegeslagen! De edelmetalen verspreiden zich als een virus over alle accessoires en meubels in huis en ook de keuken is aan de beurt. Het glimmende koper van de iconische Mauvielpan reflecteert in de glanzende goud- en koperkleuren van de gootsteen (Alveus), lamp (&tradition), apparatuur (Ketel One) en kranen (VOLA).

Natuursteen

Al dat edelmetaal combineert mooi met natuursteen, dat via de andere ruimtes in huis ook zijn weg naar de keuken heeft gevonden. En wie denkt dat er met steen weinig te innoveren valt, heeft het mis.

Piqu en Stone Interiors presenteerden op 100% Design in Londen de Monolith: een exceptionele versmelting van natuursteen en kookeiland. Waar het vernuft zit? Tegen de verwachting in is het meubel niet voorzien van dun stenen fineer. Een revolutionair systeem maakt volledig stenen laden en deuren mogelijk die middels een bookmatch verbinding overlopen in een solide werkoppervlak. Een mix van ambachtelijk vakmanschap en cutting edge technologie. Net als koken zelf eigenlijk.

Bron: Perscentrum Wonen

Maak een keukenstatement met 'Blanco Zeus' van Silestone by Cosentino® Een witte keuken is van alle tijden, maar met een kwartswerkblad in Blanco Zeus geef je er toch een goddelijke toets aan. Silestone by Cosentino® combineert het witste wit met praktisch com-fort én spannende structuren. Zo wordt je keuken, meer dan ooit, een leuke leefruimte waar iedereen graag samen zit.

De keuken is naadloos verbonden met koken. Het woord “keuken” is immers afgeleid van hetzelfde Latijnse woord voor koken: coquere. Wat is eigenlijk de invloed van onze culinaire ambities op de keuken zèlf? We gingen op zoek naar de laatste keukentrends in de breedste zin van het woord en schakelden daarbij de hulp in van food journalist Monique van Loon. Ze is hoofdredacteur van Culy.nl en bovenal gek op koken én haar keuken.

Met de Authentic Life campagne toont Silestone het gebruik van hun producten in het dagelijkse gebruik van mensen. Zoals ECO by Cosentino, een gerecycled oppervlak gemaakt van 75% hergebruikte materialen, voor bijvoorbeeld keukenwerkbladen.

De keuken anno 2013

De laatste jaren is de keuken flink aan verandering onderhevig. De keuken anno 2013 is zowel een ruimte als een meubel, is open, een actief onderdeel van de leefruimte, is tevens een sociale zone in huis en sluit aan bij de stijl en sfeer van de rest van het interieur. Maar laten we in hemelsnaam niet vergeten waarom deze ruimte ooit in het leven is geroepen: om voedsel te bereiden! De keuken volgens de Van Dale:

De keuken is dus direct verboden aan onze eerste levensbehoefte; eten! Niet gek dus, dat we overeenkomstige trends zien in gerechten én het gereedschap waarmee we het maken.

Trend: Go Green!

Duurzaamheid is belangrijker in het interieur, en dus ook in de keuken. Natuurlijke materialen zoals bamboe en bio-plastic spelen hierop in. Daarnaast zijn kranen waterbesparend en is apparatuur energiezuinig. De keuken wordt dus steeds ‘groener’, met extra aandacht voor eco, bio en natuurlijk. Net als de producten die we gebruiken voor onze maaltijd!

Superfoods
Monique van Loon (1988) herkent de hang naar “groen en gezond”. Ze is mede-oprichter en hoofdredacteur vanCuly.nl: een online magazine om je vingers bij af te likken. Dit najaar verschijnt haar eerste boek ‘The Culy way of life’. “Sinds meer celebs kookboeken uitbrengen zie je allerlei gezonde granen, zaden en bessen voorbij komen. Kokoswater is nu populair en quinoa is zelfs in de supermarkt te vinden! Mensen kijken steeds meer naar wat er uit de natuur komt en kiezen dan voor een pure vorm, zoals zilvervliesrijst. We zijn de laatste tijd echt into superfoods, ingrediënten die extreem goed voor ons lijf zijn, zoals gojibessen, boerenkool (ja echt!), noten en chiazaden.” Kortom: we zijn ons meer bewust van wat we eten en kiezen liever voor een bof- dan een plofkip. Een aantal nieuwe producten illustreren deze “groentendens” in de keuken.

Bulbo voor stadsboeren

Overal en altijd jouw zelfgegroeide groenten: dat is het doel van Bulbo. Hun slogan? “Farm different: light & food”. Want het verbouwen van groenten is zeker anders wanneer dit binnenshuis gebeurt! Met behulp van speciale LED lampen groeien groenten een stuk sneller en zijn niet afhankelijk van weersomstandigheden. Handig, vooral met ons Nederlandse klimaat. www.bulbolight.com

Gerookt eiken

De nieuwe keuken Lux van het Italiaanse Snaidero is eigentijds, modern en versmolten met de architectuur. Er is een duidelijke verdeling gemaakt tussen ‘koken’ en ‘opbergen’. Fris wit is gecombineerd met deurfronten van gerookt eiken, voor een natuurlijke look.

Van kokend naar koud

De 3 in 1 kraan Fusion van Quooker is energiezuinig, waterbesparend en geeft koud, warm en kokend water. Met een dubbel-druk-draai bedieningsknop is hij extra veilig en vooral tijdbesparend, want hij wisselt direct van koud naar kokend water, en andersom.

Hippe hapjes en hulpjes

Wat zijn op dit moment populaire gerechten, en met welke middelen maak je ze? Monique noemt haar favorieten van dit moment: “Een salade met quinoa is populair, heel gezond en gelukkig meer mainstream nu. Aubergines a la Ottolenghi zijn heerlijk geroosterd in de oven met karnemelksaus en granaatappelpitjes. Als dessert (of tussendoor) kies je voor frozen yoghurt.” Het Perscentrum Wonen selecteerde de recepten en handige hulpjes om ze mee te maken.

Voor deze Quinoa salade (4 pers.) heb je nodig: 300 gram Quinoa, 1 have witte kool, 1 rode peper, 1 venkel, 1 wortel, 1 handje walnoten, 1 handje hazelnoten, 1 handje amandelen, 1 handje peterselie, sap van een halve citroen, 2 el. olijfolie, zout en peper. Handig hulpje: een fijne zeef of vergiet, zoals deze uit de felgekleurde familie van Joseph-Joseph.

Voor Aubergines a la Ottolenghi (4 pers.) zijn de benodigdheden: 2 aubergines, 1 komkommer, 2 handjes granaatappelpitjes, 100 ml. yoghurt, 150 ml. karnemelk, 1 el. citroensap, 1 el. Za’ atar (kruidenmelange), 1 el. tahin pasta, 1 teen knoflook, 4 el. olijfolie, komijnzaad, zout & peper. Handig hulpje: de nieuwe Speedoven van KitchenAid; een ‘traditionele’ oven met magnetron- en heteluchtfuncties, 5 braadfuncties, 5 bakkerij- en 6 patisseriefuncties, grill en turbogrill en tevens een nieuwe ‘Slow Cooking’-functie.

Verse frozen yoghurt (1 l.) maak je met: 250 ml. volle yoghurt, 450 gram aardbeien, 115 ml. honing, 2 handjes verse basilicum, 1 el. citroensap. Handig hulpje: de kMix Boutique van Kenwood in felgeel, of een andere knalkleur.

Trend: Go Go Gadget Kitchen!

Dat onze smaak en eetgewoontes veranderen is een feit, en dit heeft zijn weerslag op de keuken. Die wordt technischer, met allerlei vernuftige hulpjes: Go Go Gadget Kitchen! Een afzuigkap? Tegenwoordig is er ook het afzuigblad; geïntegreerd in het werkblad en daardoor ruimtelijker. Ook koken met apps is nabije toekomstmuziek. De lichtsterkte van je lamp is al te regelen via een app op je smartphone en ook in de keuken is deze ontwikkeling gaande. Zo kan je straks de oven op afstand aanzetten! Panasonic introduceerde een dergelijke app al in Japan.

Keuken Veda van Kvik is clean, wit en minimalistisch en behoort tot de Verner Panton-collectie; opgeleukt met de vrolijke ”Geometri”-print die in de jaren zestig werd ontworpen en oorspronkelijk werd gebruikt om de vloeren en plafonds van het Astoria Hotel te decoreren. “Ik ben echt een keukengadget-verzamelaar”

Monique juicht nieuwe technieken en slimme keukenapparaten toe, als echte gadget freak: “Mijn keuken is wit, clean en strak, want er staan al zoveel spullen in dat ik niet wil dat de keuken zelf al rommelig oogt. Ik ben echt een keukengadget-verzamelaar, heb talloze serviezen en besteksets en vooral veel gekke kookhulpjes. Een flink gasfornuis met een wokbrander in het midden (die wordt echt loeiheet), een groot aanrecht met twee delen om te werken. Eentje voor mijn vriend en eentje voor mij. Ik zou graag een Thermomix willen, maar eigenlijk is ‘ie te duur én te onhandig groot voor in mijn keuken. En een nieuwe slowjuicer; mijn oude sapcentrifuge is wel aan vervanging toe.” Over smaak valt niet te twisten, maar met handige gadgets wordt eten bereiden in ieder geval makkelijker (en vaak leuker). We selecteerden een aantal nieuwe items voor de keuken.

Kraan, ga aan!

Daar sta je dan met je deeghanden. Ging die kraan maar automatisch aan… De nieuwe kraan Minta Touch vanGrohe biedt de oplossing. Door de kraan kort aan te raken met je pols of onderarm gaat deze aan: praktisch en hygiënisch.

Koken voor een weeshuis

Het 110 cm brede Victoria fornuis van Smeg combineert de laatste technologie met klassiek design. Het TR4110-fornuis is voorzien van 3 ovens (2 multifunctionele ovens en 1 grilloven) en heeft een gaskookplaat met 7 branders. Genoeg capaciteit dus, wie komt er eten?

Sappig!

Dé Hurom Slow Juicer bracht twee nieuwe kleuren, naast de klassieke witte juicer. Hij is er nu ook in metallic zwart en zilver met zwarte accenten.

Afzuigblad

Deze ‘afzuigkap’ van Siemens komt alleen tevoorschijn wanneer je ‘m nodig hebt. Na het koken verdwijnt de afzuiger – of ‘tafelventilatiesysteem, zoals Siemens het noemt – weer in het werkblad. Opgeruimd staat netjes!

3 onmisbare keukenhulpjes volgens Monique van Loon

1. Een goede koekenpan
2. Mijn vuurtorenrode KitchenAid voor mixen en kloppen
3. Een handige citruspers voor limoenen en citroenen

Al 15 jaar geleden ontwierp Björn Dahlström de Tools pannenset voor Iittala; inmiddels zijn het klassiekers in de keuken.

De KitchenAid keukenmachine heeft een goede motor en groot vermogen door de directe as-aandrijving. Naast een goede mixer is ‘ie vooral erg mooi, een echte eyecatcher!

Nieuw van het Finse merk Muuto is de Turn Around Juicer; een eenvoudig maar functioneel ontwerp van massief hout. Geen ingewikkelde gadget dus, wel een mooi sculptuurtje op de keukentafel.

Heb je kookzin gekregen? Verwen jezelf met een nieuwe keukengadget (het vakantiegeld is toch net gestort) en kijk op Culy.nl voor meer inspiratie!

De opkomst van instant kokend water, de mogelijkheid om keukenapparatuur te bedienen met de smartphone en de keuken als leefruimte: Franke Kitchen Systems heeft weer enkele keukentrends gespot. Welke vijf ontwikkelingen kunnen we komend jaar verwachten? Welke vijf ontwikkelingen kunnen we komend jaar verwachten?

Meer dan twintig jaar geleden introduceerde SieMatic een nieuw begrip: Individueel Design. Een andere manier van denken, resulterend in een betere wijze van adviseren, met als gevolg dat de kopers van een SieMatic veel meer en langer tevreden zijn over hun keuken.

Voor haar nieuwste keukenontwerp “Leaf” heeft Culimaat zich laten inspireren door de natuur. En net als in de natuur geldt ook bij deze keuken, niks is wat het lijkt… Geen geometrische en strakke grafische lijnen maar een organische vorm kenmerkt dit bijzondere keukenontwerp waarin men ondanks de extravagante vormgeving ook gewoon lekker kan koken. De keuken is van alle gemakken en alle apparatuur voorzien. Deze zijn echter op een dusdanige wijze in het ontwerp geïntegreerd of weggewerkt dat ze niet afleiden en alle aandacht naar het uitgebalanceerde ontwerp gaat.