1403
keukenkraan BLANCO VONDA
Gepubliceerd: 02-10-2012 Laatste update: 25-04-2017

Meteen kokend heet water? Water zonder dat de kraan hoeft te worden aangeraakt? Technische innovaties volgen elkaar in rap tempo op. Ook in esthetisch opzicht zijn er heuse pareltjes. Het is dus zaak om je goed te informeren als naar de perfecte keukenkraan wordt gezocht.

Handen wassen, water tappen, groenten spoelen, een emmer vullen: een keukenkraan wordt intensief gebruikt, zon twintig keer per dag is geen uitzondering. De kraan wordt dus vaker gebruikt dan in eerste instantie misschien lijkt. Het is dan ook verstandig om voor duurzaamheid te kiezen. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. De ideale keukenkraan is dan ook een combinatie van design en functie. In het algemeen geldt: hoe duurder de kraan, hoe beter de kwaliteit en hoe langer de garantie. Kwaliteit staat of valt met het materiaalgebruik. De meeste kranen zijn gemaakt van messing. Hierop wordt een beschermende nikkellaag aangebracht waarna de kraan zijn uiteindelijke finish krijgt. Meestal is dat glanzend of mat chroom. Maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een andere finish, bijvoorbeeld koper, zilver, goud of matgeborsteld staal. Liever wit, zwart of brandweerrood? Technische innovaties maken ook deze kleuren mogelijk.

Wie houdt van strak, kiest waarschijnlijk voor een eengreeps mengkraan zonder toeters en bellen. Bij eengreeps mengkranen wordt de waterhoeveelheid en -temperatuur met één hand bediend. Keramische schijven in de kraan zorgen voor een soepele bediening. In een landelijke keuken komt het klassieke design van een tweegreeps mengkraan, met twee knoppen voor heet en koud water, wellicht beter tot zijn recht. Let erop dat de knoppen niet al te glad zijn; je moet ze ook met natte of vette handen goed kunnen bedienen. Liefhebber van perfecte hygiëne? Kies dan voor een kraan met infraroodbediening. Een sensor ziet wanneer de kraan aan en uit moet. Dat maakt het aanraken van de kraan overbodig.

Niet alleen de kraan, ook de montage is van invloed op de uitstraling. De kraan kan direct op het aanrechtblad worden gemonteerd, maar bijvoorbeeld ook in de wand. Ook voor de keuken bestaan driegats kranen waarbij de knoppen separaat naast de kraan worden gemonteerd. Om het helemaal af te maken is de combinatie met een ingebouwd zeeppompje een optie, waarbij het reservoir onzichtbaar is weggewerkt. Zuinigheid is eveneens een criterium. Een eengreeps kraan is zuiniger dan een tweegreeps kraan, omdat deze sneller de juiste temperatuur bereikt. Ook zijn er waterbesparende kranen, die het water met lucht mengen en daardoor toch een krachtige straal hebben.

Keukenkranen hebben over het algemeen een langere uitloop dan sanitairkranen, zodat er ook een hoge soeppan onder past. De kraanuitloop is dan ook meestal draaibaar en soms ook verstelbaar. Een uitloop mag uiteraard nooit groter zijn dan de breedte en diepte van de spoelbak, maar dient wel genoeg ruimte te bieden aan grote pannen en vergieten. Heel handig is daarom een uittrekbare hand- of vaatdouche.

Bron: Uw Keuken

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide