1480
20 jaar Tara van Dornbracht

Toen Dornbracht Tara in 1992 op de markt bracht, was het minimalistische design van de mengkraan met de karakteristieke kruisgrepen een revolutie – exact, simpel en elegant.Als tweegreepsmengkraan was Tara begin jaren negentig – een tijd waarin de éénhendelmengkraan de markt domineerde – eigenlijk niet erg trendy. Maar al spoedig groeide het progressieve concept van Tara uit tot archetype van de moderne badkamerkraan. Tot de dag van vandaag werd Tara onderscheiden met talloze internationale designprijzen, en hij wordt wereldwijd steeds weer gekopieerd. Een moderne klassieker, waaraan met de publicatie TARA. Kraan en archetype. al bij het 10-jarige jubileum een heel boek werd gewijd (verschenen bij uitgeverij Birkhäuser). En ook voor zijn twintigste bewijst Tara dat hij als geen andere kraan staat voor een tijdloos design en de esthetische duurzaamheid van Dornbracht producten: hij is met ruim één miljoen stuks een van de meest verkochte Dornbracht kranen. "Tara is een van onze meest succesvolle kranen en vormt voor een groot deel de grondsteen voor de faam van Dornbracht als baanbrekende fabrikant van hoogwaardige kranen en accessoires voor badkamer en keuken", aldus directeur Andreas Dornbracht. "Tara staat symbool voor de vier P’s van Dornbracht: proportionaliteit, precisie, progressiviteit en pregnantie. Zijn kruisgrepen verbinden moderniteit met vertrouwde traditie. Tara is puristisch en modern. Hij geeft tegelijkertijd het gevoel, een oude vriend te zijn. Een Tara-badkamer, die 20 jaar geleden werd gebouwd, is nog steeds actueel."

Nadat Tara meer dan een decennium de maatstaf voor badkamers was, presenteerde Dornbracht in samenwerking met Sieger Design in 2008 de verfijning van zijn klassieker qua design en techniek als maatstaf voor de toekomst. Een hedendaagse interpretatie en de consequente voortzetting van Tara, geen radicale breuk. "Een klassieker verander je niet“, zegt Michael Sieger van Sieger Design. "Je verfijnt hem." En dus zijn het details, die Tara nog eleganter laten ogen: de body van de kraan werd verlengd om de mengkraan optisch te rekken. Rozetten en grepen werden slanker gemaakt en de contouren werden al met al wat strakker. Allemaal om de perfecte geometrie en symmetrie van het heldere vormenspel nog duidelijker te doen uitkomen.

Met de speciale edities Tara Black Edition en Tara White Edition is Tara sinds 2008 ook verkrijgbaar in de oppervlakken zwart mat en wit mat. Deze oppervlakken worden het symbool van een haptische avantgarde. De architectonische kleuren zwart en wit refereren daarbij daarbij bewust naar de wereld van Bauhaus. Design-recensent Thomas Edelmann schreef daarover in een essay naar aanleiding van de verfijning van Tara: "De klassieker heeft het potentieel, zich aan te passen aan gewijzigde omstandigheden. Hij staat open voor nieuwe opvattingen. Daarmee ensceneert Tara nu met wit en zwart de onvoorwerpelijke kleuren van de jaren 1960, creëert voor ons een nieuwe avantgarde en laat ons veranderd hieruit opduiken."

Tara is er voor badkamer en keuken. Voor wastafel, ligbad, douche en bidet is hij verkrijgbaar in de oppervlakken zwart (Black Edition), wit (White Edition), platina, platina mat en chroom. Bijpassende accessoires ronden het programma af. Voor de keuken als éénhendelmengkraan met of zonder spoeldouchegarnituurin de oppervlakken platina, platina mat en chroom.

Het productdesign stamt van Sieger Design.

Wonenonline

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners