1447
Dornbracht - Art of Kitchen
Gepubliceerd: 04-09-2012 Laatste update: 17-07-2017

Naast vele productnoviteiten presenteerde Dornbracht tijdens de IMM Keulen, de internationale meubelbeurs, die van 14 tot en met 20 januari 2008 werd gehouden, een compleet nieuw kranen- en waterwerkplaatsconcept: de Kitchen Zones. Hiermee wordt de scheiding van de verschillende functies in professionele keukens voor het eerst ook in de privé keuken mogelijk.

Groente en fruit wassen, vis fileren, borden spoelen, glazen afwassen, pannen en bakblikken schoonmaken: voor elke werkzaamheid worden totaal verschillende eisen aan de waterplaats van een keuken gesteld. Toch bestaan er slechts zeer weinig privé keukens waarin al deze functies op de juiste wijze gescheiden zijn. Maar waarom is dat nog zo? En hoe kunnen we dat veranderen, nu de keuken allang niet meer alleen werk-, maar ook leefruimte is? Het behandelen van deze vraagstukken leidde bij Dornbracht tot het ontwikkelen van producten die zich qua functie steeds op hun essentie concentreren: voorbereiden en klaarmaken. Of spoelen en afwassen en een combinatie van beiden op plaatsen waar weinig ruimte is.

Kitchen Zone Preparation
Het belangrijkste bij het voorbereiden en klaarmaken is de zorgvuldige behandeling van de levensmiddelen, de voorpret over de maaltijd, het genieten. In een zeer vlakke spoelbak maakt bij Prep Set 1 een speciaal professioneel spoelgarnituur het mogelijk om met een milde straal groenten, fruit en vlees zachtjes af te spoelen. De tweede spoelbak is extra diep en daarmee optimaal geschikt voor taken als het wassen van sla. Via het geïntegreerde afvoergarnituur kan de spoelbak met water worden gevuld. Beide spoelbakken zijn bewust breder gemaakt, zodat veel ergonomischer kan worden gewerkt. Het grote bereik van het professionele spoelgarnituur maakt het vullen van pannen zeer eenvoudig.

Kitchen Zone cleaning
Het belangrijkste bij het afwassen is de grondige reiniging van servies en pannen - functionaliteit en snelheid. De extra harde straal van het professionele spoelgarnituur bij de linker spoelbak van de Clean Set 1 verwijdert vuil en vastgekoekte resten optimaal. Dankzij het grote bereik kunnen de gebruikte voorwerpen reeds van te voren buiten de spoelbak worden gevuld om in te weken. Bij de tweede spoelbak zorgt de afzonderlijke eenhendelmengkraan voor een sneller vullen. Zeer praktisch is ook de geïntegreerde afwasmiddelhouder direct naast de uitloop. Voor het naspoelen van het gereinigde servies wordt de professionele spoeldouche ingezet. Via het geïntegreerde afvoergarnituur kan de diepe spoelbak met water worden gevuld.

Kitchen Zone Universal
Het belangrijkste is hier het scheiden en optimaliseren van de verschillende functies in kleine ruimtes - de democratisering van het concept van gescheiden functies. De Uni Set 1 zorgt ervoor dat ook bij keukens waarin door geringe afmetingen geen scheiding van de werkzaamheden mogelijk is, van de voordelen van de Kitchen Zones kan worden geprofiteerd. De Uni Set 1 heeft een multifunctioneel diep bekken en een vlak bekken voor het voorbereiden en klaarmaken. Voor de benodigde bewegingsvrijheid zorgt een uittrekbare spoeldouche, die kan worden gebruikt voor zowel het voorbereiden en klaarmaken als het spoelen en afwassen. Met de afzonderlijke eenhendelmengkraan kunnen ook diepe spoelbakken snel worden gevuld. Een afwasmiddelhouder en afvoergarnituur zijn ruimtebesparend geïntegreerd.

"Onafhankelijk van hun specifieke functies blinken alle Kitchen Zones uit door hun heldere horizontale lijnverhoudingen, parallel aan de werkbladen. Verticaal komen ze overeen met het klassieke voegenbeeld van de keukenmeubelen," aldus Benedikt Sauerland van Sieger Design over het geavanceerde designconcept. "Zo ontstaan doordachte verhoudingen tussen ruimte en object, die de waterplaatsen op harmonieuze wijze met elke omgeving laten samensmelten. Samen met Dornbracht, maar ook met externe specialisten als keukenontwerpers en professionele chef-koks, hebben we in verschillende workshops het eisenprofiel voor dit compleet nieuwe zonesconcept uitgewerkt. Doel was de verschillende procesketens en bijbehorende eisenprofielen in de keuken vast te stellen, daaruit de verschillende zones af te leiden en deze qua functie z? nauwkeurig te definiëren, dat op basis daarvan de productvormgeving kon beginnen. Een zeer spannende en uiterst complexe opdracht die ontwerpers niet elke dag krijgen."

Alle Kitchen Zone Sets zijn gebaseerd op de nieuwe kranenserie Tara Ultra, die eveneens door Dornbracht op de Kûchenmeile werd geïntroduceerd. De sets zijn vanaf de zomer 2008 verkrijgbaar, in de oppervlakken chroom en platina mat.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide