1672
Nieuwe trend: emaille borden
Gepubliceerd: 14-06-2022 Laatste update: 30-07-2023

Trends op interieurgebied, we zien ze in alle soorten en maten voorbij komen. En we hebben weer een scoop, namelijk emaille borden! Wellicht zegt het je nog niks, maar lees snel verder.

Want natuurlijk gaan wij voor de hipste kranen en de leukste tegels in de keuken. Maar ook het servies moet natuurlijk in dit complete plaatje passen. En geloof ons, eten van gezellige emaille borden maakt alles nog nét iets smakelijker dan het al was.

Wat zijn emaille borden?

Je hoeft je niet te schamen wanneer je nog nooit van emaille hebt gehoord, het is namelijk ook wel een apart soort materiaal. Of eigenlijk is het niet één materiaal maar is emaille meer een bewerking van een materiaal. Emaille (ook wel email genoemd, al kan dat wat verwarrend zijn) is namelijk de beschermlaag van gesmolten glas op voorwerpen van metaal of aardewerk zoals servies.

Deze laag is aangebracht om het materiaal te beschermen, te isoleren of om deze te versieren. Email bij aardewerk wordt ook wel glazuur genoemd. Emaille borden zijn er in vele kleuren en soorten, maar doordat het al eeuwenlang gebruikt wordt heeft het een pure en robuuste uitstraling. Een look die helemaal bij de laatste interieurtrends past.

Hoe gebruiken wij emaille?

Emaille in het interieur zien wij vooral terug in de vorm van een emaille servies, denk hierbij aan robuuste mokken en mooie emaille borden. Emaille borden zijn vaak in aardetinten verkrijgbaar zoals mosgroen en beige, dit komt door het basis product wat gebruikt wordt.

Ook kan het zijn dat er een soort van reliëf ontstaat of een wolkerig geheel. Een natuurlijk effect van emaille wat een zeer warme uitstraling heeft.

De natuurlijke tinten van emaille borden combineren perfect met de meeste gerechten. Dus ook wanneer jij graag Instagrammable gerecht maakt, is dit serveren op emaille borden een goed idee. Wanneer je emaille borden met een warmte tint als ondergrond neemt, steekt het voedsel veel mooier af dan wanneer je dit op een koud en wit bord doet.

11 voordelen van emaille borden

 1. Licht en draagbaar: Emaille borden zijn verrassend licht en draagbaar, wat ze perfect maakt voor buitenactiviteiten zoals kamperen en picknicken.

 2. Retro-uitstraling: Met hun glanzende afwerking en vaak levendige kleuren, voegen emaille borden een vleugje vintage charme toe aan elke maaltijd.

 3. Stevig: Ondanks hun lichte gewicht zijn emaille borden behoorlijk robuust. Ze kunnen het ruwe en tumble leven van gezinnen met kinderen of frequente buitenactiviteiten weerstaan.

 4. Kleur en stijl: Van eenvoudig wit met een contrasterende rand tot borden met gedetailleerde patronen, er is een emaille bord voor elke stijl en smaak.

 5. Gemakkelijk schoon te maken: Emaille borden zijn niet poreus, wat betekent dat etensresten er niet in kunnen doordringen. Ze kunnen gemakkelijk worden gereinigd met warm water en afwasmiddel.

 6. Veelzijdig: Emaille borden kunnen worden gebruikt in de oven of boven een open vuur, waardoor ze ideaal zijn voor verschillende kookstijlen.

 7. Milieuvriendelijk: In vergelijking met wegwerpborden zijn emaille borden een duurzamere optie. Ze kunnen jarenlang worden gebruikt en vervolgens worden gerecycled.

 8. Personaliseerbaar: Je kunt emaille borden laten personaliseren voor een uniek tintje. Ze kunnen worden bedrukt met namen, initialen of speciale datums voor een bijzonder geschenk.

 9. Krassen: Hoewel emaille duurzaam is, kan het krassen krijgen als je er met metalen bestek op snijdt. Gebruik waar mogelijk houten of plastic keukengerei.

 10. Temperatuurgevoelig: Emaille borden houden de temperatuur van hun inhoud vast, dus kunnen zeer heet of koud worden. Wees voorzichtig bij het serveren van hete maaltijden.

 11. Familie-erfstuk: Met de juiste zorg kunnen emaille borden generaties lang meegaan, waardoor ze een prachtig erfstuk worden dat binnen de familie wordt doorgegeven.

Hoe zorg je dat je emaille borden mooi blijven?

Het behoud van de gekleurde laag op emaille borden vereist wat zorg, maar met de juiste behandeling kan je de levensduur aanzienlijk verlengen. Hier zijn enkele tips om afspringen te voorkomen:

 1. Vermijd plotselinge temperatuurschommelingen: Plaats geen koud emaille bord direct op een hete warmtebron en vice versa. Deze plotselinge verandering kan leiden tot thermische schok, wat de emaille kan doen barsten of afspringen.

 2. Gebruik niet-metalen keukengerei: Zoals eerder vermeld, kunnen metalen lepels en spatels het emailleoppervlak krassen. Dit verhoogt de kans dat stukjes van het emaille in de loop van de tijd afspringen. Gebruik in plaats daarvan houten, siliconen of plastic keukengerei.

 3. Wees voorzichtig bij het stapelen: Wanneer je emaille borden opbergt, stapel ze dan voorzichtig op elkaar om krassen en schade aan het oppervlak te voorkomen. Het kan nuttig zijn om een zacht doekje of keukenpapier tussen elk bord te plaatsen om ze te beschermen.

 4. Vermijd harde klappen: Hoewel emaille stevig is, kan een harde klap ervoor zorgen dat stukjes van het oppervlak afspringen. Wees dus voorzichtig bij het hanteren van je borden.

 5. Reinig zorgvuldig: Gebruik geen schuurmiddelen of staalwol om je emaille borden schoon te maken. Deze kunnen het oppervlak krassen en beschadigen. In plaats daarvan gebruik je een zachte doek of spons met warm water en milde zeep.

Met deze tips moet je emaille bord er jarenlang als nieuw uitzien!

Kortom, wissel eens van materiaal en ga voor emaille borden. Het hoeft uiteraard niet meteen een heel servies te zijn om toch al een nieuwe look aan je keuken te geven. Want naast dat het prettig eet en je voedsel laat shinen, staan emaille borden ook prachtig in die vitrinekast bij jou in de keuken!


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide