1471
Een pannenset kiezen
Gepubliceerd: 07-04-2017 Laatste update: 25-04-2017

Stel je voor: Je gaat je keuken vernieuwen en als beginnend kok ga je nieuwe potten en pannen aanschaffen. Dit kan het meest voordelig met een gehele pannenset. Maar dan; welke pannen heb je nu precies nodig? En waar moet je überhaupt op letten? Lees daarom snel hieronder de eerste hulp bij het kiezen van een pannenset!

1. Wamtebron
De allerbelangrijkste vraag die beantwoord moet worden is: Welke warmtebron heb je in je keuken? Dit kan een gas-, inductie-, elektrische of keramische kookplaat zijn. Niet alle pannen zijn voor alle 4 de kookplaten geschikt, dus selecteer eerst de pannen die voor jouw warmtebron te gebruiken zijn!

2. Materiaal
Pannen worden hoofdzakelijk van 3 materiaalsoorten gemaakt: RVS, Aluminium en Gietijzer. Leuk natuurlijk om te weten, maar wat zijn de voor- en nadelen van iedere materiaalsoort?

RVS
Pannen van RVS, oftewel Roestvrij Staal, zijn zeer eenvoudig in gebruik maar ook van hoge kwaliteit. Hierdoor zijn ze vaak prijziger dan pannen van bijvoorbeeld aluminium. RVS is zeer eenvoudig schoon te maken en is kras- en zuurbestendig. Daarnaast zijn ze bestand tegen zeer hoge temperaturen. Het enige nadeel, naast de iets hogere prijs, is dat ze niet heel snel opwarmen.

Aluminium
Aluminium pannen zijn juist weer sneller opgewarmd dan RVS pannen én zijn iets voordeliger qua prijs. Ook deze pannen zijn eenvoudig te reinigen. Het nadeel van veel aluminium is echter dat het na verloop van tijd kan vervormen. Daarnaast houden de goedkopere modellen de warmte minder lang vast. Duurdere merken, zoals BK, Fissler en Scanpan, hebben hier minder last van.

Gietijzer
Gietijzer is een materiaal wat zwaarder is dan RVS en aluminium en van deze materiaalsoort worden veel braadpannen gefabriceerd. Dit komt doordat gietijzer zeer lang warmte vasthoudt, niet vervormt en ovenbestendig is. Het nadeel van deze pannen is dat ze vaak ietwat prijziger zijn. Een voorbeeld van een gietijzeren pan is de wereldberoemde braadpan van Le Creuset.

3. Soorten Pannen
Wat voor soorten pannen moet een pannenset bevatten? Dat hangt helemaal van je kookwensen af! Daarom een klein overzicht van de belangrijkste pannen in de keuken:

Kookpan
Een kookpan is in iedere keuken een noodzaak. Deze pan wordt voor veel zaken gebruikt, zoals het koken van groenten, pasta, rijst en aardappelen of het maken van een soepje.

Braadpan
Een braadpan is vaak van gietijzer en heeft een dikkere bodem en stevige deksel. Hierdoor is deze pan ideaal voor stoof- en braadgerechten, welke vooral populair in de herfst- en wintermaanden zijn.

Steelpan
Een steelpannetje is ideaal voor het maken van een sausje of kleinere kookgerechten. Doordat de pan redelijk klein is en daarnaast een steel bevat is deze zeer eenvoudig in gebruik, zowel tijdens het koken als bij het opscheppen op tafel.

Wokpan
Deze pan wordt tegenwoordig voor zeer veel gerechten gebruikt. Zo is de wokpan ideaal voor het roerbakken van alle soorten vis, vlees en groenten. Oorspronkelijk wordt hij gebruikt voor Oosterse gerechten, maar tegenwoordig wordt hij ook voor andere soorten gerechten gebruikt.

Koekenpan
Veel koks zien de koekenpan naast de kookpan als dé belangrijkste pan in een keuken.De koekenpan is een echte allrounder en wordt gebruik voor het bakken van etenswaren als vlees, eieren en aardappels.

Aan de hand van bovenstaande informatie moet je zeker de goede keuze kunnen maken en weet je precies welke pannen of pannenset je in je keuken moet hebben!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide