Gepubliceerd: 05-07-2016 00:00
7368
Industriele keuken

Een aantal jaren terug zagen we het al opkomen in design hotels en in de inrichting van kantoren waar jonge en vooruitstrevende start-ups zich vestigden: de industriële look. Een stijl die zich kenmerkt door de kale en ruwe materialen zoals baksteen, beton, hout en staal, de robuuste uitstraling en de efficiënte indeling. Geen poespas, maar wel één en al gebruiksgemak. 

 

Geen wonder dan ook, dat deze industriële stijl ook steeds populairder wordt in de woninginrichting. Vooral de keuken is een dankbare ruimte om dit ‘industrial design’ verder in door te voeren. De keuken is immers bij uitstek de plek waar gebruiksgemak hoog in het vaandel staat, waar de materialen tegen een stootje moeten kunnen en waar hygiëne ontzettend belangrijk is. In artikel worden enkele tips gegeven om je keuken die tijdloze industriële look te geven!

1. Werk met robuuste materialen
Een industriële keuken herken je meteen aan het materiaalgebruik. Hier vind je geen frivole behangetjes, hoogglans witte keukenkastjes en werkbladen van kunststof. In plaats daarvan kies je voor robuuste materialen.

Een bakstenen muur is bijvoorbeeld een goed middel om je keuken in één klap om te toveren tot een industrieel kookparadijs. Het is natuurlijk helemaal mooi als je ervoor kunt zorgen dat er een muur van echte bakstenen in de keuken komt te staan, maar een kwalitatief goed behang met baksteenpatroon is een prima alternatief.

Wat je ook absoluut niet mag vergeten, is een keukenblad van het juiste materiaal. Voor een industriële keuken kies je voor werkbladen van RVS of beton. Bovendien zijn deze materiaalsoorten niet alleen absolute blikvangers in de keuken, maar zijn ze ook nog eens stevig en goed schoon te maken. Precies wat je nodig hebt!

2. Industriële verlichting is het halve werk
In een keuken wil je uiteraard wel kunnen zien waar je mee bezig bent. Goede verlichting is dus belangrijk en gelukkig bestaan er heel wat lampen die je onmiddellijk doen denken aan fabrieken en werkplaatsen. Sterker nog: industriële verlichting is een ware hype, dus laat je licht opgaan bij een lampenhandel bij jou in de buurt. Natuurlijk is het nadeel van een hype dat dit vaak ook de prijs opvoert. Past een volledig nieuwe industriële verlichting niet binnen je budget, dan kun je ook eens rondkijken in tweedehands winkels, op de rommelmarkt of op het internet.

3. Kies voor een industriële eyecatcher
Industriële materialen worden niet alleen in de keuken toegepast, ook in de rest van de woning wordt het gebruik van deze materialen doorgevoerd. De robuuste boomstamtafel zien we de laatste jaren zowel in de moderne als klassiek ingerichte woning. Het is een echte eyecatcher die vaak gecombineerd wordt met eetkamerstoelen in verschillende modellen, kleuren en stijlen. Door het speelse effect van de combinatie die jij kiest kun je de strakke industriële look versterken of verzachten. Je kunt er voor kiezen om iedere stoel een andere kleur te geven maar voor wie meer eenheid in de woning wilt, is het beter om verschillende modellen eetkamerstoelen in dezelfde kleur met elkaar te combineren.

4. Overzichtelijkheid en bijpassende accessoires
Een industriële keuken kenmerkt zich door overzichtelijkheid en eenvoud. Je wilt in één oogopslag zien wat er te vinden is. Tijd dus om de bovenkastjes te lozen en je servies, voorraadpotten, keukenapparatuur en andere accessoires op te bergen op stevige en brede planken en/of stalen constructies die je aan de muur bevestigd.

Wanneer je daarbij kiest voor glazen potten, bussen van RVS en zinken plantenbakjes waarin je je eigen kruiden kweekt, maak je het geheel helemaal af.

Jouw smaak is leidend
Het leuke aan een industriële keuken is dat je zelf kunt bepalen in hoeverre je deze industriële look wil doorvoeren in je woning. Je kunt alle tips combineren en er helemaal voor gaan, maar ook een paar dingen die jou het meest aanspreken eruit kiezen. Het mag namelijk allemaal – er zijn geen vaste regels die je voorschrijven aan welke voorwaarden een industriële keuken moet voldoen.

Wonenonline