1469
Siemens vaatwasser
Gepubliceerd: 01-09-2012 Laatste update: 01-01-2022

Afwassen met een borstel en teiltje? Die tijd is zo goed als voorbij. Een vaatwasser zal in maar weinig nieuwe keukens ontbreken. De recentere modellen zijn namelijk zuiniger met energie en water dan ooit. En voor het comfort is natuurlijk ook wat te zeggen.

Vaatwassers zijn allang geen milieuonvriendelijke apparaten meer. Water wordt bijvoorbeeld hergebruikt en de hoeveelheid water en afwasmiddel wordt automatisch op de vervuilingsgraad afgestemd. Het nieuwste van het nieuwste is de vaatwasser die op de warmwaterleiding wordt aangesloten en het water dus niet eerst hoeft te verwarmen. De zuinigere vaatwassers zijn duurder in aanschaf, maar dat bedrag verdien je vanzelf terug doordat er minder elektriciteit en water wordt gebruikt per afwasbeurt. Een vaatwasser kent verschillen in capaciteit (de hoeveelheid couverts die erin passen), het aantal programmas, de hoogste afwastemperatuur en de indeling van de afwasmachine zelf. Er zijn eenvoudige uit voeringen die gewoon afwassen en drogen, maar er zijn ook slimme vaatwassers die meten hoe vuil de afwas is en op basis daarvan de intensiteit van het programma bepalen. Of vaatwassers met korte programmas, speciale energiezuinige programmas of een apart programma voor een halve belading. Zestig centimeter breed is standaard, 45 cm is er ook. Nieuw: de vaatwasser in het aanrecht in plaats van eronder.

Er zijn vrijstaande vaatwassers en inbouwvaatwassers. Een vrijstaande machine kun je meteen plaatsen en aansluiten op kraan, waterafvoer en een geaarde elektriciteitsaansluiting. Vaak is een vrijstaand model geschikt voor onderbouw. Dat betekent dat de afwasmachine kan worden geplaatst onder een standaard werkblad van 60 centimeter diep. Een geïntegreerde vaatwasser is nog herkenbaar vanaf de buitenkant. De deur oogt precies hetzelfde als de rest van de keuken, alleen is aan de randen nog te zien dat er een afwasmachine achter de deur zit. Soms zit de bediening aan de buitenkant in een frontpaneel. Een volledig geïntegreerde afwasmachine is niet herkenbaar vanaf de buitenkant. De voorkant oogt precies zoals alle andere keukenkastjes. De bedieningsknoppen van de vaatwasser zijn onzichtbaar weggewerkt in de bovenkant van de deur. Handig: de vaatwasser iets hoger inbouwen dan normaal. Dat scheelt bukken en tillen.

Houd bij aanschaf ook rekening met de indeling van een afwasautomaat. Zo is het handig als de korven in hoogte verstelbaar of opklapbaar zijn. Hoge pannen en wijnglazen op hoge voet kunnen dan zonder problemen een plaatsje krijgen. Er zijn modellen waarbij de bestekkorven los te plaatsen zijn, maar er zijn er ook met een aparte uittrekkorf voor bestek. Last but not least: de hoeveelheid lawaai die een machine maakt is iets om op te letten. Vooral als het apparaat in een open keuken of woonkeuken komt te staan. Fluisterstil is dan wel zo aangenaam.

Bron: Uw Keuken 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide