Tegenwoordig zijn zwart & wit niet meer weg te denken uit het interieur; en dus mogen deze kleuren ook in de keuken niet ontbreken! Dekker Zevenhuizen speelt in op deze zwart/wit trend door als een van de eerste leveranciers met verschillende zwarte en witte kranen op de markt te komen.

De tijd is rijp: Strakke lijnen, een hyperfunctionele vormgeving en hoogwaardig materiaal: de keuken als leefruimte om met alle zintuigen te genieten. bulthaup b1 - het nieuwe product uit de bulthaup familie is jong van uiterlijk, jong wat betreft voordelen en jong in prijs.

Ook in Nederland neemt de belangstelling voor de keukens van het Italiaanse topmerk Grattarola snel toe. Vormgeving en materiaalgebruik zijn onderscheidend. De meubelmakers van Grattarola maken de keukens namelijk uit 100% massief hout. Net zoals hun andere meubels zoals kasten en tafels. Met haar keuze voor massief hout beantwoordt meubelmakersfamilie Grattarola optimaal aan de Nederlandse vraag naar solide kwaliteit. T?ch blijft Grattarola betaalbaar!

Uniek
Grattarola werkt vanuit de basis-idee dat een échte keuken maatwerk is. Zo realiseer je unieke keukens. Een afwijkend kastje hier? Een extra werkblad daar? Alles is mogelijk en altijd staat de mens centraal. Mannen bijvoorbeeld willen graag een echte werkplaats met veel apparatuur, vrouwen gaan eerder voor praktische details die het dagelijkse werken plezieriger maken. Daarom wordt elke Grattarola keuken in nauw overleg met de cliënt ontworpen. Dat kost niets extra, maar levert wél een unieke keuken op. Geen enkele Grattarola keuken is volledig gelijk aan een andere. De enige overeenkomst is, dat ze zijn gemaakt uit massief hout en de apparatuur die u kiest past er naadloos in. Er is keus uit diverse houtsoorten.

Oorsprong
De familie Grattarola werkt van vader op zoon met massief hout, een bewuste keuze. Ze begonnen als houtzagers en meubelmakers. Bijna 40 jaar geleden maakte Grattarola op verzoek een keuken. Een succes! Zo volgden er steeds meer, in de landelijke stijl van toén. Behalve met de landelijke stijl maakt Grattarola nu vooral naam met zeer functionele moderne ontwerpen en innovatieve details. Bij de tijdloos moderne ontwerpen zijn de strakke greeploze deuren en laden een belangrijk detail. Hiermee sluit Grattarola ook aan op situaties waarbij de (woon)keuken steeds vaker één geheel vormt met overige woonvertrekken. Niet alleen in de keuken combineert men het massieve hout, zoals noten, eiken, kersen en geborsteld grenen, met RVS en aluminium. ook in de meubellijnen voor eet-, woon- en slaapkamers komt die duidelijk terug. Grattarola realiseert zelfs werkkamers zoals een privé-kantoor, van computertafel tot wandkast. Natuurlijk met dezelfde duurzame precisie die élke keuken kenmerkt.

Woontrend
In veel huishoudens stelt men het keukenontwerp centraal. Logisch, hier brengt een vrouw of man een groot deel van de dag door. Ook het fenomeen eetkeuken komt weer helemaal terug! Kortom, denken vanuit het keukenontwerp en daar de inrichting van het huis op aanpassen is een trend die blijft. Noem het de keus voor geïntegreerd wonen. De meubelmakers van Grattarola beantwoorden steeds vaker aan die keus met een totaalconcept. Het is de eenheid die rust creëert.

Milieu
Grattarola is in meerdere opzichten een bijzondere familie van meubelmakers. Ze kiezen namelijk niet alleen voor het werken met massief hout, maar ook voor het milieu. Het hout dat zij gebruiken komt uit duurzame bosbouw. Liefde en aandacht voor het natuurlijke materiaal is een belangrijk gegeven. Dat is méér dan een goed gevoel, het is een filosofie.

Levering
Onze ervaring is, dat ze bij Grattarola werken met Zwitserse precisie. Dus de bestelde keuken komt precies volgens afspraak en?.op tijd. Dat is ook plezierig.

Voor meer info: www.grattarola.nl

Keukentrends: van hypermodern tot klassiek De keuken is de laatste jaren steeds meer het kloppende hart van ons interieur geworden. Steeds vaker kiezen we daarom ook voor een gezellige eethoek in - of gecombineerd met - de keuken. Keuken en eetkamermeubilair sluiten meer en meer naadloos op elkaar aan. Dit voorjaar zijn er diverse trends: van de ouderwetse tegeltjes spoelbak tot trendy hoogglans kastjes en tafels.

Keukens zijn al lang niet meer slechts de plek waar we onze doordeweekse hap klaarmaken en opeten. De keuken met aansluitend eethoek is het centrale middelpunt rondom etentjes met vrienden en familie, de krant op zondagochtend, een knutselmiddag voor de kids en overwerk op de laptop. In de keuken brengen we dus veel tijd door. Reden te meer om goed na te denken over de look en sfeer die de keuken moet uitstralen.

Hoogglans versus hout
De trends anno 2007 voor keukens zijn veel hoogglans, in neutrale kleuren zoals wit, magnolia, crème vanille en chocoladebruin. Maar tegelijkertijd rukken op vakbeurzen ook de felle kleuren op, zoals felrood, knalroze, oranje en grasgroen. Die laatste is erg mooi te combineren met pasteltinten. Voor welke stijl keuken je ook kiest; momenteel ligt een sterke nadruk op opbergruimte. Op dit moment is er in de markt meer vraag naar de klassieke en romantische modellen keukens. Denk daarbij maar aan kaderdeuren, afgewerkt met kroonlijsten, pilaster en diverse accessoires. Deze keukens zijn veelal uitgevoerd in neutrale tinten met een natuurstenen werkblad en spoelbak. Zelfs de ouderwetse tegeltjes spoelbak is terug van weggeweest.

Noviteiten apparatuur
Tegelijkertijd wordt deze nadruk op klassiek gecombineerd met het nieuwste van het nieuwste op het gebied van apparatuur. De noviteiten volgen elkaar op het gebied van keukenapparatuur namelijk in rap tempo op. Een voorbeeld van een technische noviteit is een combinatie van stoom en heteluchtoven. Trendy is daarnaast een apparatuurlijn in grafietkleur. Deze zwarte kleur en het industriële design van de inbouwapparaten past in zowel een strakke, moderne als een landelijke, nostalgische keuken.

Design op maat
De huidige trend op het gebied van de eetkamertafel is dat deze zo groot mogelijk kan, zodat we er aan kunnen leven. Wat betreft het formaat van de tafels gaan we dus voor groot-groter-grootst, maar dat hoeft niet per se traditioneel langwerpig te zijn. Wie er plek voor heeft, kan dit jaar vooral op zoek naar een grote vierkante eettafel waar maar liefst acht personen aan kunnen zitten. In deze opstelling kan iedereen met elkaar in gesprek, wat het gezellige element nog extra benadrukt.

Nieuw dit jaar is de kolomtafel
een ovale tafel met een rechte zijde. Ideaal voor een beperkte ruimte aangezien de rechte kant tegen de muur kan worden geplaatst. Het begrip eettafel is inmiddels achterhaald en wordt meer leeftafel of stamtafel. Omdat we graag lekker lang blijven zitten aan deze tafel, maakte de rechte traditionele keukenstoel al eerder plaats voor een meer comfortabele variant. Bij lang natafelen horen comfortabele stoelen met armleuningen. We zien vooral smallere fauteuils in plaats van hoge eetkamerstoelen. Stof wordt dit jaar veel gebruikt. De kleuren zijn basic, zoals wit, grijs en zandtinten.

Hout in alle soorten en maten
Door het toepassen van diverse kleuring kan oud hout worden nagebootst met een natuurlijke uitstraling. Volmassief thermobeuken - een speciale houtsoort met een exotische uitstraling - is ook een trend aan de eettafel dit jaar, net zoals kernbeuken. We zien veel grove tafels met noesten, gecombineerd met elegante stokke stoeltjes. Naast de ruige look - zoals verweerd, gebrand eiken met grove bewerkingen en naden - kunnen de afgelakte donkere houtsoorten ook. Zoals notenhout of donker gebeitst tegen zwart aan eiken. Zelfs de combinatie van twee kleuren kan dit jaar; bijvoorbeeld blank eiken met een zwarte klassieke poot.

Nadruk op esthetische
Een trend die haaks hierop staat zijn de gekleurd glazen tafelbladen of tafels met een hoogglans look. Op deze manier zijn de tafels identiek uitgevoerd als de keuken. Vooral hoogglans wit is in opkomst. Ook bij eetkamermeubilair is de strakke uitstraling helemaal van nu. Een term als kunst van de eenvoud past in deze visie, met veel organische vormen maar wel met een strakke uitstraling. De nadruk ligt op het esthetisch boven het praktische, maar dan wel vooral kwalitatief en constructief verantwoord. Ook wordt steeds meer gekozen voor een tafel met een uitstraling en in een maat die exact past bij de ruimte. Een trend is zeker meubilair en design op maat. Daarom kiezen veel merken voor een diversiteit in verschillende houtsoorten, kleuren en bekleding.

Bron: Perscentrum wonen

In heel wat huishoudens krijgt de keuken zn oorspronkelijke functie terug: dé plek waar het sociale leven zich afspeelt. Een soort tweede huiskamer. Er wordt nagepraat over werk en school, de krant wordt er gelezen en er staat tv, kinderen knutselen aan de keukentafel en er wordt natuurlijk gekookt. Bovendien zijn keukens tegenwoordig steeds vaker open zodat ze ook op die manier onderdeel van de huiskamer uitmaken. Redenen genoeg om aan de inrichting ervan alle aandacht te besteden. Maar hoe pakt u dat aan?

Muurvast
Veel mensen denken dat weten wat ik wil het allerbelangrijkste bij het opnieuw inrichten van een keuken is. Nat??rlijk is het belangrijk dat u de gewenste sfeer bepaalt. En dat u weet welke apparatuur u het liefst in uw nieuwe keuken wilt hebben. Maar het allereerste dat u moet doen is een plattegrond maken van alle zaken die in uw huidige keuken niet veranderd kunnen worden. Denk daarbij aan de maten, plaatsen en draairichting van ramen en deuren, de hoogte van het plafond, de plaats van de radiatoren en alle andere muurvaste zaken.

Droombeeld
Daarna gaat u met het echt leuke werk aan de slag: wat wordt de functie en hoe ziet mijn droomkeuken eruit. Bent u het type kant-en-klaar-maaltijd of bent u een echte hobbykok? Of misschien een mix daarvan? Eet u in de keuken en tafelt u graag na? Houdt u van een keuken met een semi-professionele en high tech uitstraling of kiest u voor een landelijke sfeer? Kookt u meestal alleen of is het een groepsgebeuren? Welke apparatuur zou u graag in uw keuken hebben, heeft u behoefte aan meer opbergruimte en welke vorm van koken heeft uw voorkeur? Gas, keramisch, inductie? En hoeveel pitten heeft u nodig? Wilt u één, anderhalve of twee spoelbakken en welk soort werkblad? Kortom, in dit stadium mag u zich naar hartelust uitleven wat betreft wensen en ideeën. Het is de uitdaging voor de keukenspecialist om daarvan binnen het door u opgegeven budget zoveel mogelijk te realiseren.

Vooruit denken
Bij het vernieuwen van een keuken denken we al gauw puur en alleen aan zaken die met het koken te maken hebben. Maar voor een keuken die aan al uw wensen voldoet zijn ook andere aspecten van belang en die vaak voordat uw nieuwe keuken wordt geïnstalleerd, moeten worden aangelegd. Denk bijvoorbeeld aan goede verlichting, verwarming, voldoende stopcontacten, de aan- en afvoer voor de vaatwasmachine en de afzuigkap, voldoende luchttoevoer wanneer u én een afzuigkap, mechanische ventilatie en open haard heeft, audio-voorzieningen voor extra vitaminen, etc. Ook op deze gebieden is vaak meer mogelijk dan u denkt. Zo hoeven ramen geen belemmering voor de aanleg van een stopcontact te zijn. Deze kunnen bijvoorbeeld prima in laden gemonteerd worden zodat u toch precies op de plek die u handig vindt uw keukenmachine kunt plaatsen.

Lichaamsvriendelijk
Bij de plannen voor u nieuwe keuken moet u niet alleen vooruit denken, maar ook aan uzelf. Zorg ervoor dat uw keuken zoveel mogelijk lichaamsvriendelijk is. Dat betekent in de eerste plaats dat u uw keuken praktisch indeelt: de meest gebruikte elementen komen makkelijk bereikbaar dicht bij elkaar. Maar ook andere zaken spelen een rol zoals: voldoende licht bij uw werk, een praktische draairichting van deuren, een goede hoogte van uw werkblad, uittrekladen in plaats van planken, veelgebruikt keukengerei onder handbereik, de magnetron en oven liefst op ooghoogte en de vaatwasser op werkhoogte in een hoge kast. U zult zelf ervaren hoeveel meer kookplezier een ergonomisch en praktisch ingerichte keuken u geeft.

De keuken is het hart van uw huis. Er wordt gekookt, gegeten, gepraat en gelachen. Kortom, de belangrijkste zaken van het leven. Daarom is de keuken juist dé plek waar u zich thuis moet voelen. En dat is heel gemakkelijk. Kies gewoon de kleur die bij u past.

Hoe verschillend keukens ook kunnen zijn, sommige trends vind je in bijna alle nieuwe keukens terug. Kleur bijvoorbeeld. Of je nu gaat voor modern, klassiek of landelijk, kleurrijke contrasten zijn overal aanwezig. Kleur zie je in alle varianten: van uitgesproken aanwezig, tot juist subtiel op de achtergrond. Met kleur geeft u uw keuken karakter. Zorg daarom dat u de kleur kiest die bij u past. Houdt u meer van natuurlijke houttinten? Dat kan natuurlijk ook. U kunt dan heel gemakkelijk toch een beetje kleur aanbrengen door bijvoorbeeld de wand achter het fornuis in een bedekte kleur te betegelen. Denk aan robijnrood, mosterdgeel of olijfgroen. Zo geeft u uw keuken net iets meer persoonlijkheid.

Rood staat voor energie
Kleuren geven niet alleen uw keuken de juiste uitstraling, ze hebben ook nog eens effect op uw gemoedstoestand. Rood, bijvoorbeeld, staat voor passie en energie. Het is de kleur van lef en levenslust. Wilt u liever wat meer rust in de keuken? Kies dan voor blauw. Blauw is een kleur die ruimte geeft en voor ontspanning zorgt. Grijsblauw zorgt voor een frisse, koele sfeer, terwijl blauw dat naar paars neigt voor meer warmte zorgt. Groen is een combinatiekleur. Het roept vrolijkheid op, maar kan tegelijkertijd ook heel relaxed zijn. Geel en oranjetinten staan voor gezelligheid en geborgenheid. Bent u graag creatief in de keuken? Dan kunt u ook voor paars kiezen. Gedurfd, maar de kleur paars staat voor inspiratie en vernieuwing.

Techniek in stijl
Als u de juiste kleur hebt gekozen, neemt u de volgende stap: het kiezen van de juiste apparatuur. In een keuken is goede apparatuur onontbeerlijk. Het scheelt u veel tijd en ergernis. De afgelopen jaren heeft keukenapparatuur een enorme ontwikkeling doorgemaakt. En niet alleen in technisch opzicht. Er wordt steeds meer aandacht besteed aan het design van apparatuur. Ovens en magnetrons, bijvoorbeeld, zijn veelal van rvs gemaakt en hebben een gladde, strakke vormgeving. Zo valt apparatuur veel minder op in uw keuken. Magnetrons en ovens worden tegenwoordig naast elkaar ingebouwd. Erg handig is om deze apparatuur op werkhoogte in te laten bouwen. Dat scheelt veel onnodig bukken. Of wat dacht u van een ingebouwd rvs espressoapparaat? Eerst was de trend om een gekleurde Italiaanse espressomachine als eye-catcher in de keuken te zetten. Nu wordt ook de koffiemachine steeds vaker in de keuken geïntegreerd. En zon ingebouwd hightech rvs espressoapparaat maakt met hetzelfde gemak natuurlijk een cappuccino of Wiener-melange voor u.

Van vier naar zes pitten
Fornuizen waren vroeger vaak ontsierende apparaten in uw keuken. Die tijd is gelukkig geweest. Of u nu op gas wilt koken, of liever keramisch of op inductie; er is altijd een stijlvolle variant te vinden die in uw keuken past. En nog een voordeel ten opzichte van vroeger: een modern fornuis heeft vaak vijf of zes warmtebronnen in plaats van vier. In het westen groeit de interesse voor oosters koken nog altijd. Daarom is in veel moderne fornuizen een speciale wokbrander geïntegreerd. Zo hebt u in mum van tijd een gezond en lichtverteerbaar gerecht op tafel.

Afwassen in stilte
Vaatwassers zijn in de loop der tijd steeds stiller geworden. Maar wat wel vaak storend blijft is het gorgelende geluid van de afvoer. Ook dit probleem kan nu verholpen worden. Er is nu een vaatwasser op de markt die door gebruik van een speciale sifoninzet geen gorgelgeluiden meer produceert. En dat is wel zo lekker rustig. Heeft u al een nieuwe vaatwasser, maar u stoort zich wel aan de gorgelgeluiden? Geen probleem. Er is ook een renovatieset verkrijgbaar die in bestaande apparatuur kan worden ingebouwd. Bijkomend voordeel van dit nieuwe systeem is dat er ook geen bacteriën of ziektekiemen meer tussen de vaatwasser en de spoelbak kunnen ontstaan.

Werk aan de winkel
Tot slot, een van de belangrijkste elementen in de keuken: het aanrechtblad, of werkblad. Vroeger kon je kiezen ?f mooi, ?f praktisch. Maar tegenwoordig gaat dat heel goed samen. Hout, roestvrijstaal, of natuursteen: het werkblad dat u kiest is heel sfeerbepalend voor de keuken. Een houten blad heeft een warme, chique uitstraling, maar vergt wel onderhoud. Roestvrijstaal is oersterk, slijtvast, en niet poreus, waardoor het erg hygiënisch is. Een rvs-werkblad maakt de moderne, trendy keuken natuurlijk helemaal af. Granito, of ander natuursteen, is nostalgisch en strak tegelijk. Het past in alle type keukens. En het is bovendien erg gemakkelijk schoon te houden. Van een goed werkblad kun je jarenlang plezier hebben. Maak daarom geen sluitpost van het werkblad en overweeg zorgvuldig welk blad het beste bij u past.

Bron: Vereniging Comfortabel wonen

Het aantal loopbewegingen en activiteiten in een keuken wordt door de meeste mensen onderschat Tijdens een keukenleven - gemiddeld 20 jaar - maakt u miljoenen bewegingen, draagt u tonnen gewicht en loopt u ongeveer de afstand van Hamburg tot Barcelona. In totaal brengt een huisvrouw gemiddeld een maand per jaar door in de keuken!

Vraag u eens even af...
Heeft u er ooit bij stilgestaan, dat men meer dan 30 maal per dag van de tafel naar de keuken loopt of omgekeerd? dat laden, voorraadladen en deuren meer dan 80 keer per dag geopend en weer gesloten worden? dat dagelijks meer dan 50 activiteiten - zoals groenten snijden, salade spoelen, dessert bereiden - in de zone voorbereiden of spoelen gebeuren? Voor vele gezinnen is de keuken het middelpunt van het leven. Hier brengt men de meeste tijd door, hier kookt en eet men, hier ontvangt men vrienden en voelt men zich goed.

Deuren in onderkasten?
Keukengebruiker staat niet altijd centraal Veel te vaak nog wordt design en esthetiek hoger ingeschat dan praktisch comfort. Bovendien is bij vele goedkope aanbiedingen enkel de prijs van belang. Bedenk dat u uw keuken ongeveer 20 jaar zult gebruiken en verzaak niet aan comfort en ergonomie.

Meer comfort door zacht en geruisloos sluiten
Niet enkel geluidsdemping, maar ook een emotioneel gevoel bij het sluiten van laden en voorraadladen is nu standaard. Zowel bij smalle, lichte laden als bij brede, zware voorraadladen: BLUMOTION verzekert altijd een zacht en geruisloos sluiten.

Voor meer informatie:
Dynamicspace.com

Comfort en gezelligheid gaan steeds zwaarder wegen bij het uitzoeken van een nieuwe keuken. Fabrikanten spelen daar al op in met multifunctionele programmas. Op het menu van morgen: de woonkeuken-nieuwe-stijl.

KEUKEN ALS LEEFRUIMTE
Met dank aan de digitalisering is de aloude woonkeuken weer terug in beeld. Voorzien van multimedia laptop en mobieltje maakt het immers niet uit waar je zit: aan je bureau, de eet- of keukentafel. Daarmee vervagen de grenzen tussen wonen, koken en werken. En dat gaat verder dan het neerzetten van een grote tafel. Nieuwe keukenprogrammas blinken uit in superdoordacht design dat een brug slaat tussen kook- en woongedeelte. Het kookeiland groeit uit tot een megagrote werktafel of eetbar, vaak in verschillende hoogtes. Klassieke keukenkastje worden vervangen door complete functiewanden. Ovens vinden hierin een plekje, maar ook serviesgoed, AV-apparatuur, DVDs of leesvoer.

Simpel en sober: ontwerpbureau EOOS ontwikkelde bulthaup b2 naar het voorbeeld van de keukenwerkplaats.

Om die overgang ook esthetisch fraai te laten verlopen, wordt er volop gespeeld met afwisselende nisdieptes, halfhoge highboards en schakelbare dressoirs. Een bijzondere ontwikkeling zijn de wandpanelen met systeemrails, bedoeld voor het inklikken van losse componenten. Denk aan ladeblokken, opbergboxen, planchets en spotjes. Het idee van de keuken als centrale leefruimte wordt verder onderstreept door speciale meubels. Van statafels met dockingstations voor PC en iPod tot lekkere loungebanken.

COMPACT OF UITGEBREID?
Toegegeven; zon integratie van keuken en woonkamer vergt meestal een verbouwing. Met de doorbraak van de scheidingsmuur tussen keuken en woonkamer kom je al een heel eind. Nog mooier is natuurlijk de aanbouw van een serre. Dat levert meer vierkante meters leefruimte op, plus extra licht. Toch bieden de keukenprogrammas van nu ook ideeën voor compactere keukens. Steeds meer merken werken namelijk met modulaire maatreeksen, geënt op (inbouw)apparatuur in Amerikaanse inchformaten. Dergelijke rastermaten bieden meer ontwerpvrijheid en daarmee oplossingen tot op de laatste centimeter. Waaronder slimme nis- en ladesystemen. Qua vormgeving houden dunne, simpele lijnen van werkbladen en planchets de ruimte luchtig.

DeCor Keukens maakt maatwerk. Elke keuken wordt als uniek exemplaar naar wens samengesteld: in kleur, materiaal, vorm en afmeting.

Een aparte categorie zijn de minikeukens, speciaal ontwikkeld voor eenpersoonshuishoudens in appartementen en lofts. Vaak gaat het om kastkeukens: keukenblokken die compleet zijn ingebouwd in een afsluitbare hoge kast. Uitgekookt? Dan gaan de vouw- of schuifdeuren dicht en oogt de ruimte gelijk weer netjes. Mits de aansluitingen voor water en elektriciteit het toelaten, zijn deze kastkeukens ook prima inzetbaar als roomdivider.

MOOIE MATERIALEN
Met de opkomst van de lifestyle keuken is de afwerking beduidend chiquer geworden. Het strakke, klinische beeld maakt plaats voor een vriendelijker sfeer. Passend bij de relaxte woontrends van nu. Denk aan afgeronde hoeken, gebogen contouren en afgeschuinde lijnen. Ook werkbladen worden eleganter en vooral dunner; glasplaten zijn een trend. Om al dat oogstrelende design niet te onderbreken, worden zichtbare greepjes veelal vervangen door verzonken kom- of greeplijsten.

Philippe Starck heeft nu ook een spoelbakkenfamilie ontworpen: Starck K. De basisvorm is streng vierkant met opstaande rand en ergonomisch afgeronde hoeken.

In het luxe segment zijn fronten van hoogglans polyester (pianolak) niet meer weg te denken. In smetteloos wit, klassiek zwart of warme cappuccinotinten. Maar vaak is elke RAL-kleur mogelijk, dus ook felle accenten. Zelfs het meer betaalbare laminaat kan tegenwoordig naadloos worden geleverd dankzij een gepatenteerde lasertechniek(Bulthaup). Wie houdt van warm en huiselijk heeft keus uit een brede range aan houten fronten. Van exotische soorten met vlammende nerftekening tot zachtaardig ecodesign in lichtgetint berken of lariks. Nog altijd favoriet bij architecten zijn de composietmaterialen zoals Corian. Ook betoncomposiet en modieuze laminaten in bijvoorbeeld steenoptiek leveren spectaculair keukendesign op.

De stap naar meer dessinering is nog slechts een kwestie van tijd. Trendsetters werken al met grafische motieven en glaspanelen met een zeefdruk. In een van de (Italiaanse) avant-garde collecties wordt druk geëxperimenteerd met glazen keukens waarvan de fronten kunstzinnig worden ingelegd volgens de Murano glastechniek. Ook werkbladen en spatwanden laten zich geleidelijk van hun meer decoratieve kant zien. Een Oudhollands tegelmotief, bamboe dessin of hip sixties patroon; het kan allemaal.

Koken en wonen lopen in elkaar over dankzij dit nieuwe wandsysteem Paneel 40 van Leicht. Om de 40cm zijn horizontale systeemrails bevestigd. Hierin kunnen wandpanelen, boxen, wandborden, ladenblokken en een zwenkbare lamp worden geklemd.

NOVITEITEN IN APPARATUUR
Hagelwitte keukenapparatuur maakt een einde aan de hegemonie van rvs, antraciet en zwart. Maar belangrijker blijft de functionaliteit. De inbouw koffieautomaat, dito biertap en de wijnklimaatkast staan hoog op de verlanglijstjes. High-end koel- en vriesapparatuur kent tegenwoordig modulaire maatsystemen. Handig, want daarmee is de inhoud beter op de grootte van het huishouden af te stemmen. Let ook op het energielabel. Koelapparatuur met het predikaat A++ verbruikt tot 45% minder energie dan een vergelijkbaar A-label apparaat. Hygiëne blijft belangrijk. Zo ontwikkelde Sub-Zero een luchtpurificatiesysteem waarin titaniumdioxide, samen met UV-licht, de groei van bacteriën remt.

Innovatie eveneens op kookgebied. Steeds meer (stoom)ovens en (combi)magnetrons zijn uitgerust met volautomatische bak- en braadprogrammas, te programmeren op basis van ingrediënten. Liefhebbers van de snelle hap zullen blij zijn met de halogeen boosterfunctie die de bereidingstijd soms met 60% vermindert. Halogeenstralers vinden we ook bij de combineerbare kookmodules waar dit nieuwe element wordt ingezet voor warm houden en gratineren.

Ronde eilandafzuigkap van Küppersbusch uit de serie Platinum White Edition.

En dan: de afzuigkap. Ook die wordt huiselijker. Blokvormen maken plaats voor ronde lampenkap vormen. De nieuwste wandmodellen hebben afgeschuinde lijnen voor meer hoofdruimte boven de pannen. Voor kookeilanden zijn er overhangende vloermodellen en telescopische werkbladafzuigingen - vaak op basis van recirculatietechniek zonder afvoer naar buiten. Gelukkig verwijderen ze behalve etensluchtjes en vet nu ook vocht. Een ander nieuw snufje zijn de automatisch bestuurde afzuigkappen die communiceren met de kookplaat (Con@ctivity van Miele).

ERGONOMIE
Los van al dat mooie design en die intelligente apparatuur, moet een keuken natuurlijk praktisch werken. Compacte bakovens en magnetrons met nishoogten van 38 en 45 cm zijn goed combineerbaar met bijvoorbeeld een stoomoven. Helemaal mooi is het om platte ovens horizontaal op ooghoogte te rangschikken in een zogenaamd panoramadesign. Nog een tip: overzichtelijke koel- en/of vrieslades onder het werkblad. Een aanrader voor kookeilanden en kleinere keukens, net als de mini vaatwaskorf die naast de gootsteen past (KitchenAid).

Handig voor kleine huishoudens of kookeilanden: de In-sink van KitchenAid. Deze in een spoelunit geïntegreerde afwasautomaat doet miniwasjes in 30 minuten.

Op en rond de spoelunit noteren we nog een paar praktische verbeteringen. Zoals de hands free sensorkraan, kranen met een led verklikkerlampje (blauw is koud, rood is warm), de kokend waterkraan (nu geïntegreerd in de keukenkraan) en de ruimtebesparende keukenboiler die achter de plint past. Ook handig: niswanden. Te gebruiken als bergkastje, accessoireregel met (kruiden)bakjes of moduulwand met geïntegreerde keukenhulpjes. Een recente vinding zijn de onzichtbare warm houd- en koelzones in het werkvlak. Maar de meest veelbelovende noviteit zijn toch de elektrisch in hoogte verstelbare werkbladen. Staand koken of zittend computeren: keukens-nieuwe-stijl bieden op alle fronten optimale leefruimte.

Bron: Perscentrum Wonen

Er is nauwelijks een meubel te bedenken dat zo zwaar op de proef wordt gesteld als een keukenmeubel. Zware belasting, hitte, vet, zuur, olie, vocht, stoten en krassen, vuil en schoonmaakmiddelen stellen uitzonderlijk hoge eisen aan zowel de binnen als de buitenkant van de keukenelementen.

Omdat uw keuken er natuurlijk zo lang mogelijk perfect moet blijven uitzien, wordt door de fabrikanten dan ook heel veel zorg aan de afwerking besteed. Kunststof is uitstekend bestand tegen krassen en stoten en is leverbaar in talloze kleuren en dessins, waaronder een groot aantal houtstructuren. Speciaal voor greeploze keukens zijn er kunststof fronten in de handel, die voorzien zijn van een coating waardoor zelfs vingerafdrukken er geen vat meer op hebben. Echt hout, zowel massief als fineer, kenmerkt zich door het natuurlijk spel van kleur en structuur en heeft een chique uitstraling.

De afwerking zorgt voor zowel een verhardende als vochtwerende laag, waardoor het hout zijn natuurlijke charme vasthoudt. Verder zijn op dit moment met folie overtrokken en gelakte fronten bijzonder populair. Letterlijk in alle kleuren leverbaar, glanzend, mat en zelfs met de hand beschilderde decors zijn mogelijk. Moderne gelakte fronten zijn spiegelglad zodat vuil en vet er geen vat op krijgen en alle vlakken bovendien eenvoudig te reinigen zijn. Er zijn zelfs volledig krasbestendige kindvriendelijke keukens.

Bron: Vereniging Comfortabel Wonen