Zon, zee… en zelfgemaakte pasta. De nieuwe keukenlijn van SieMatic brengt een zomers gevoel in huis: licht, expressief en vol energie. Tegelijk heeft klassiek er nog nooit zo eigentijds uitgezien. De keukenfronten met profiel geven de keuken een traditionele elegantie, terwijl de handige open legplanken moderne frisheid uitstralen. Voor wie houdt van klassiek zonder franje of van hedendaags zonder minimalisme.

In 2013 zet de trend zich verder van keuken en leefkamer in één. Een persoonlijke inrichting, met eigen kleuraccenten, speelt dan ook meer dan ooit. SieMatic inspireert je alvast met de nieuwe lijn S3, een eigentijdse keuken met ruimte voor flexibiliteit. Ook de trend van greeploos design vult SieMatic innovatief in.

De k7 van ontwerper Kai Stania verlegt grenzen en brengt de elementaire functies koken, eten en wonen bij elkaar. Met zijn unieke, sensuele esthetiek en innovatieve techniek is dit het vlaggenschip van de TEAM 7 keukens. Koninginnestuk van k7 is het kookeiland met in de hoogte verstelbaar werkblad, waarmee TEAM 7 een nieuwe standaard vastlegt. Dit laat alle gebruikers toe, klein of groot, om bij elke activiteit altijd ergonomisch te werken. Of het nu gaat om spoelen, snijden of koken: het werkblad bevindt zich altijd op de aangewezen hoogte en spaart de rug. Daarenboven integreert k7 zich perfect in de woonruimte. In verlaagde stand wordt het werkblad een aanrecht en positioneert het zich discreet in de ruimte, met verhoogd werkblad transformeert het zich in een opvallend barmeubel. Dankzij intelligente techniek kan het werkblad van 74 tot 114 cm traploos in de hoogte versteld worden. Met deze verstelbaarheid is TEAM 7 een pionier in het keukendesign geworden.

De onderneming heeft als voorloper in de markt deze heftechniek nog aanzienlijk geperfectioneerd zodat dat elke beweging licht en comfortabel verloopt. Een bedieningselement, in het vlak van de zijkant van het werkblad ingebouwd, rondt de hoogwaardige uitvoering af. Het gehele keukenblok is greeploos vormgegeven. De lades zijn voorzien van elektronisch aanraakbeslag en sluiten en openen door ze licht aan te raken. Eveneens geraffineerd: de in het vlak geplaatste pendelgreep in roestvrij staal waarmee twee fronten tegelijk kunnen worden bediend. Zijn expressieve kracht puurt deze door LGA gecontroleerde en GS-gecertificeerde keuken uit de spannende materialencombinatie van natuurhout, fronten in getint glas, kwartsstenen of keramieken werkblad en roestvrij staal. Deze combinatie is een synthese van natuurlijkheid en sierlijkheid, van pure sensualiteit en zakelijke strakheid.

De linee keuken van TEAM 7 oogt modern en elegant. Rechthoekige vormen, grote vlakken en klare lijnen vormen samen een buitengewone elegantie. De sobere vormentaal demonstreert het charisma van de zeven verschillende houtsoorten in de vormgeving. De succesvolle combinatie van materialen als natuurhout, roestvrij staal en getint glas zorgt voor een actuele lichtheid en creëert een behaaglijke sfeer. De bestseller onder de TEAM 7 keukens onderscheidt zich door een brede keuze aan uitvoeringen en flexibele vormgevingsmogelijkheden. Van een eenvoudige keuken tot een woonkeuken met kookeiland laat linee zich vrij vormgeven om sluitende oplossingen te bieden voor elk interieur en woonruimte.

De romp bestaat volledig uit natuurhout. Voor de fronten gebruikt TEAM 7 hoogwaardige trekvrije drielaagspanelen die in de eigen plaatfabriek worden gefabriceerd. Binnenin beschikt de linee keuken over dezelfde kwaliteiten als langs buiten: de beste kwaliteit en ambachtelijke, geraffineerde details. Functionele extra’s als de individuele lade-indelingen in hout, apothekerslades en draairekken met Le Mans beslag, evenals antiglijbodems tonen de doordachte uitvoering van de binnendelen en maken deze keuken bijzonder praktisch. Voor aanvullend comfort kunnen lades en bovenkastdeuren van een elektrisch open- en sluitmechanisme worden voorzien.

Het bepalen van de individuele look van linee wordt afgewerkt met de keuze van de grepen: volledig in het vlak verwerkte grepen tot en met moderne greepstangen in roestvrij staal dat het zuivere design onderstreept, openen tal van mogelijkheden. Innovatieve techniek in een actuele, sobere vormentaal roept een sfeer van welbehagen op. Een attractieve prijs en de uitzonderlijke aanpasbaarheid maken de linee tot de perfecte allroundkeuken.

De economie en het inzakken van de huizenmarkt reduceren de vraag naar keukens. Veel keukenaanbieders blijven klanten lokken met aanbiedingen, maar dat maakt de markt niet groter. Rainier Zweep, directeur van SieMatic Nederland: "Er zijn natuurlijk nog altijd consumenten die een keuken willen aanschaffen en daarbij meer kijken naar design, comfort en kwaliteit dan naar aanbiedingen. Ze willen een perfecte keuken die precies past bij hun huis maar ook bij hun stijl van leven. Vaak zijn het succesvolle ondernemers en mensen met een topfunctie. Die worden belemmerd doordat ze eigenlijk geen tijd hebben om een keuken te kiezen, met alles wat daarbij komt kijken. Een probleem dat we al heel lang kennen, maar pas nu kunnen we deze doelgroep een perfecte oplossing aanbieden."

Keukenconcept Unum, alles op zn plek Keukenconcept Unum, ontworpen door Davy Swanenberg en Marco Daverveld kenmerkt zich door de vele verborgen gadgets. Alles is onder handbereik zodat iedere (hobby)kok zich kan focussen op het creëren van mooie gerechten.

Voor het bereiden van een gerecht wordt vaak met verse groenten gewerkt welk gewassen en gesneden dienen te worden. Hiervoor is in het eiland een professionele module ingericht voorzien van passende kranen en een handige snijplank. Ook bevat de vierdeurs, met leder bekleedde, kast een werkblok met daaronder een lade welke ruimte voor gedroogde kruiden en een broodmes met broodplank bevat.

Onder het werkblad van gezoet marmer is een lade ingericht met warmhoud apparatuur. Hierdoor kunnen alle gerechten tegelijk op temperatuur geserveerd worden. De stoere wijnkast van Sub Zero is volledig in het keukenconcept geïntegreerd en houdt alle wijn op de juiste temperatuur.

De indeling en maatvoering kan geheel ingetekend worden naar ieders persoonlijke voorkeur en beschikbare ruimte.

Bij het kiezen van een keuken vooral op het design letten is natuurlijk verleidelijk. Toch is het handiger om eerst over praktische zaken na te denken. De indeling en de items die een plek krijgen moeten immers perfect op gebruiker(s) zijn afgestemd.

Stap 1
Stap één is in kaart brengen door wie de keuken wordt gebruikt en hoe de ruimte wordt gebruikt. Wordt het een plek om alleen te koken of ook om te eten en te borrelen? Uit hoeveel personen bestaat het huishouden? Koken er wel eens meerdere personen tegelijk? Gaat het daarbij om copieuze zevengangen diners of ligt het accent op makkelijk en snel? Wie staat er het meest in de keuken? Is deze persoon links- of rechtshandig, klein van stuk of juist erg lang? Welke apparatuur moet per se een plek krijgen? Hoeveel bergruimte is nodig? Is een vriesvak voldoende of is een vrieskist nodig? Dit zijn allemaal vragen die vooraf moeten worden beantwoord. Zie hiervoor ook de handige checklist, verderop in dit nummer.

Stap 2
Stap twee: het budget bepalen. Hoeveel kan er worden gespendeerd? Gemiddeld geven we vijftienduizend euro uit aan een nieuwe keuken. Maar uitzonderingen bepalen de regel. Vuistregel is dat een nieuwe keuken maximaal tien procent van de verkoopwaarde van het huis mag bedragen. Stel vooraf een duidelijke limiet om teleurstellingen te voorkomen. Vervolgens is het zaak om de geschiktste financieringsvorm te vinden. Je kunt de spaarrekening aanspreken, een persoonlijke lening nemen, een doorlopend krediet afsluiten of de verbouwing financieren met een (extra) hypotheek. Misschien is leasen een optie? Dat is wel iets duurder, maar biedt vaak extra zekerheden ten aanzien van onderhoudsservice en garanties.

Vraag als het even kan meerdere offertes aan. Op die manier krijg je inzicht in de verschillende kostenposten en dat kan een wapen zijn in de onderhandelingen over de prijs. Afdingen is geen schande. Misschien is op bepaalde posten te besparen door werkzaamheden zelf uit te voeren? Denk aan het slopen van de oude keuken en schilderwerkzaamheden.

Stap 3
Als alle wensen en eisen in kaart zijn gebracht, begint het creatieve deel van het ontwerptraject. Ofwel stap drie: welke stijl verdient de voorkeur? Een goede manier om inspiratie op te doen op het gebied van kleuren, materialen en stijldetails is het bekijken van interieurboeken en woonbladen. Scheur tot de verbeelding sprekende voorbeelden uit en maak met behulp van deze fotos en kleurstaaltjes een moodboard. Met de nieuwe generatie ontwerpsoftware is het mogelijk om zelf op de stoel van de keukenontwerper te gaan zitten. Download ter voorbereiding een ontwerpprogramma via internet. Maar raadpleeg als het even kan ook een professional. Deze beschikt als het goed is over het talent om buiten de gebaande paden te denken. Misschien is een minder voor de hand liggende, maar efficiëntere indeling mogelijk of kunnen extra vierkante meters worden gewonnen? De neiging bestaat vaak om alle items langs de muur te situeren. Daar is niks mis mee, maar het kan soms ook anders en beter.

Stap 4
Mooi alleen is niet genoeg. Het comfort van de keuken staat en valt met de indeling (stap vier). Stem de routing af op de normale volgorde van de werkzaamheden: opbergen, wassen, voorbereiden en koken. Het werkt het handigst als de drie locaties die samen de zogenaamde werkdriehoek vormen - koelkast, fornuis en werkblad - niet al te ver van elkaar liggen. Ideaal is een onderlinge afstand van hooguit vier stappen. Zorg voor genoeg afzetruimte aan weerszijden van de spoelunit en het kookgedeelte. Hoe dieper het werkblad is, hoe meer werkruimte er is en hoe meer losse keukenapparaten erop kunnen staan. Bepaal de ideale werkhoogte aan de hand van degene die het meest in de keuken staat. Plan de koelkast (of koelladen) dicht in de buurt van het werkblad. Dan heb je de benodigde ingrediënten altijd bij de hand. Kies een dubbele spoelunit of twee losse spoelbakken als de ruimte dat toelaat. Situeer de vaatwasser in de buurt van de spoelunit. Liefst iets hoger ingebouwd dan standaard; dat voorkomt tillen en bukken. Plan ook het spoel- en kookgedeelte dicht bij elkaar. Dat voorkomt gesleep met zware pannen. Plaats kookapparatuur als (stoom)ovens en (combi)magnetrons als het even kan op ooghoogte. Dat scheelt bukken en je ziet in één oogopslag hoe het er met een gerecht voorstaat. Bovendien is een hoge positie veiliger voor grijpgrage kindervingertjes. De beste koel/vriescombinatie heeft het vriesgedeelte onderin omdat het koelgedeelte dan vaak automatisch op ooghoogte is.

Stap 5
Stap vijf: de details kiezen. Goede verlichting is om te beginnen een must. Bepaal waar fel licht nodig is en waar sfeerverlichting mag komen. Heeft de keuken ramen, plan daar dan het werkgedeelte zodat je volop profiteert van het daglicht. Bij het kookgedeelte wordt in bijna alle gevallen een afzuigkap gepland. Deze is al voorzien van verlichting, zodat je tijdens het koken goed zicht hebt op de zaken. In de keuken zijn meer stopcontacten nodig dan in eerste instantie lijkt. Misschien is het mogelijk deze in de onderzijde van de bovenkasten mee te nemen of in de rand van het blad? Plaats eventueel een extra stopcontact in een of meer lades. En als er dan toch aan de bedrading wordt gewerkt: laat meteen de aansluitingen voor telefoon, televisie, internet et cetera doortrekken. Tenslotte is de keuken van vandaag een volwaardige leefruimte: een plek waar veel tijd wordt doorgebracht.

Bron: Uw Keuken

Onze droomkeuken heeft een riant kookeiland om met het hele gezin te kunnen eten, waar we kunnen werken, onze gasten entertainen en bovenal om heerlijk te kunnen koken. Voordat u uw keuken gaat verbouwen, is het zaak goed te weten wat u wilt. Er zijn verschillende soorten kookeilanden en er zijn verschillende oplossingen. Ook wanneer de keuken niet heel groot is of er geen ruimte is voor een uitbouw, zijn er nog veel mogelijkheden. Wij geven graag meer informatie en tips voor een geslaagde integratie van het kookeiland voor iedere keuken.

Het kookeiland: de mogelijkheden zijn eindeloos
Het vrijstaande kookeiland is bijna niet meer weg te denken uit de hedendaagse keuken. Het creëert een grote leefkeuken, die het hart van het dagelijks leven vormt. Een plek waar iedereen samenkomt en aanschuift. Echt multifunctioneel. Met een kookeiland kookt u altijd in het centrum van de keuken en daarom kijkt u nooit meer tegen een kastje of een muur aan. Bovendien zorgt het voor een aangename afscheiding bij open keukens. Met een kookeiland in uw keuken zijn de mogelijkheden eindeloos. En dat zonder in te leveren op comfort en veiligheid. Maar bovenal wordt het koken nog meer een sociale bezigheid.

Koken was nog nooit zo gezellig
Een kookeiland met inbouwapparatuur en zitplaatsen is populair. Vaak wordt er gekozen voor barkrukken, zodat je ook aan het eiland kan eten. Omdat de kookplaat op dezelfde hoogte staat, ontstaat er een strak geheel. Aan de achterzijde van het eiland kan extra kastruimte worden gecreëerd, die bij de keuken wordt betrokken. Handig, want het probleem van opbergruimte wordt voor eens en altijd opgelost. Afhankelijk van uw persoonlijke smaak en beschikbare ruimte kunnen de kookplaat en spoelbak worden geïntegreerd in het eiland en kookeilanden worden altijd voorzien van de onmisbare afzuigkap. "Koken was nog nooit zo gezellig", zegt Linda uit Bussum stralend. "De verbouwing was even doorbijten. Weken leefden we in het stof. Maar sinds ons kookeiland er is, leven we met het hele gezin in de keuken. We doen daar echt alles! En uitgebreid kokkerellen voor gasten is nu helemaal een feest."

Kook-schiereilanden en compacte kookeilanden voor de kleinere keuken
Zon droomkeuken willen we allemaal wel, maar een kookeiland is niet voor elke keuken geschikt. Hoewel in deze tijd mensen wel vaker kiezen voor een uitbouw dan voor een nieuw huis, behoort dit niet voor iedereen tot de mogelijkheden. Bij een kleinere keukenruimte (minimaal 3,5x3,5m ²) kunt u beter kiezen voor een heel compact kookeiland. Een kook-schiereiland is ook een echte trend en al mogelijk bij een keukenruimte van minimaal 3x3m ². Voor Bianca uit Hoofddorp was uitbouwen geen optie, maar een kookeiland was haar grote droomwens. Uiteindelijk koos zij voor een kook-schiereiland. Het eiland zit aan de keuken vast, dat bespaart ruimte. "Ik ben extreem gelukkig met deze oplossing", zegt Bianca opgewekt. "We hebben drie zitplaatsen aan ons schiereiland, precies genoeg voor ons gezinnetje. En we hadden zelfs ruimte om de kookplaat in te bouwen. Onze keuken is een echte leefkeuken geworden. Ideaal!"

Tip van UW keuken
Voordat u een nieuwe keuken gaat plaatsen, is het zaak goed te weten wat u wilt. Maak een moodboard en wanneer u niet helemaal zeker bent, is het handig om het eiland af te tekenen op de vloer en enkele dozen te plaatsen waar het misschien krap zal worden. Femke uit Haarlem gebruikte het styleboard van Uw Keuken Speciaalzaak (link) om zelf haar keuken te ontwerpen. Femke zegt: "Het styleboard is ontzettend handig en heel erg leuk om te gebruiken. Ik kwam oplossingen tegen, waar ik zelf nooit aan had gedacht. Echt een aanrader om te gebruiken. Ik ben heel gelukkig met mijn nieuwe keuken met kook-schiereiland. Vriendinnen schuiven gezellig aan met een wijntje, als ik sta te koken. Veel gezelliger!"

Warendorf maakt keukens voor persoonlijkheden. En wat is dan een betere manier dan door er met een samen te werken? Voor deze nieuwe lijn elegante keukens bundelt Warendorf de krachten met niemand minder dan de Nederlandse designer Piet Boon.

De keuken is het hart van een huis, wij ontwerpen ze met passie, aldus Piet Boon.

Door de samenwerkingsverbanden met verschillende designers laat Warendorf karakter zien. Na de buitengewone collectie keukens die Warendorf met design goeroe Philippe Starck creëerde is het nu de beurt aan Piet Boon om samen met Warendorf zijn vakmanschap te laten zien.

CEO Warendorf Thorsten: "Door te werken met mensen als Piet Boon blijft Warendorf vernieuwend. Het is onze bedoeling om in de toekomst samen te werken met designers van over de hele wereld".

Piet Boon begon zijn carriëre als aannemer met een kritisch oog voor vorm en functie. Omdat hij regelmatig ontwerpen uitvoerde die niet bepaald uitblonken qua functionaliteit, begon hij al vrij vroeg in zijn carriëre met het maken van eigen ontwerpen.

Zijn keuken ontwerpen kregen al vrij snel grote bekendheid en hielpen hem zijn naam als ontwerper te vestigen. Vandaag de dag is Piet Boon is een multidisciplinaire design studio en een wereldwijd erkend luxury lifestyle merk, een specialist in totaalconcepten.

Voor Piet Boon komt met de Piet Boon ® Kitchens by Warendorf een jongensdroom uit: de ambachtelijke maatkeukens zijn voortaan beschikbaar voor een breder publiek. Deze seriematig gemaakte keukens hebben dezelfde uitstraling als de handgemaakte keukens.

"Warendorf en ik delen een ambitie om producten van uitmuntende kwaliteit te bieden, liefde voor mooie materialen en een uitzonderlijk oog voor detail. Door nauw samen te werken kunnen we profiteren van elkaars ervaring en deskundigheid om onze ontwerpen naar een hoger niveau te tillen, verklaart Piet Boon.

Piet Boon staat bekend om zijn gebruik van pure, eerlijke en natuurlijke materialen, om zo no-nonsense en tijdloze ontwerpen te creëren. Een professioneel ontworpen keuken uit de collectie Piet Boon ® Kitchens by Warendorf zal over 20 jaar nog steeds perfect in het interieur passen.

De Piet Boon ® Kitchens by Warendorf collectie is een modulair keukenconcept met elementen die stand-alone gebruikt kunnen worden als stukken in een vrije ruimte, of in de traditionele setting, als deel van een groter geheel.

Deze keukens hebben de simpele verfijning waar Piet Boon ® bekend om staat; robuust, maar met een scherp oog voor detail. De collectie bestaat uit drie ontwerpen; Stockholm, London en Original, elk met hun eigen verhaal. Piet Boon ® Kitchens by Warendorf is een innovatief concept met ruimte voor individuele behoeften en dimensies.

Stockholm
Deze keuken heeft een minimalistisch design dat zich onderscheidt door zijn pure lijnen, die ervoor zorgen dat de keuken een atmosfeer van rust en kalmte uitstraalt. Alle fronten en panelen in deze keuken zijn op gelijke hoogte in een frame geplaatst, wat de keuken een kalme consistentie geeft. Eenvoud is het keurmerk van dit ontwerp en realiseert een verfijnd geheel.

London
Een messcherp keukenontwerp met greeploze kasten. Wat deze keuken uitzonderlijk maakt is het feit dat het een speciaal ontwikkeld donkergrijs frame heeft, dat ervoor zorgt dat de kasten extra gemakkelijk te openen zijn. Functie volgt vorm. De fijne details van Londen passen in de lifestyle van mensen met een passie voor luxueus design.

Dit is de keuken waar het allemaal mee begon, het ontwerp is een van de meest gekopieerde ter wereld. Het design van de Original springt eruit vanwege de eiken fineer geborstelde fronten en het gebruik van natuurlijke kleuren, die Piet Boon ® zo typeren. Deze klassieke keuken reflecteerd als geen ander de de kernwaarden van de Piet Boon ® filosofie; functionaliteit, duurzaamheid, een tijdloos design en liefde voor pure materialen