De kindvriendelijke keuken De keuken is voor veel gezinnen de belangrijkste ruimte in huis. s-Morgens samen aan het ontbijt, in de middag een kopje thee aan de keukentafel en gezellig met zn allen de dag doorspreken tijdens het avondeten. Het gebeurt allemaal in de keuken. Voor volwassenen is de keuken bekend terrein. Voor kinderen is het een plek waar veel te ontdekken is. Wat zit er in de pan? Hoe smaakt dat? Is dat heet?

Kinderen zijn graag in de keuken. Om te helpen. Dat is leuk en leerzaam, dus als ouder wilt u uw kinderen die mogelijkheid graag bieden. Maar het is zeker niet helemaal zonder gevaar.

Daarom is er nu een kindveilige familiekeuken. Messen kunnen achter slot en grendel, de oven is buiten bereik van kinderen geplaatst en de kookplaat is voorzien van een afneembare magnetische knop. De keuken is volledig krasbestendig, heeft veilige afgeronde hoeken en een speciaal terugveermechanisme in de deurtjes zorgt ervoor dat kleine vingertjes geen gevaar lopen. Dit is slechts een kleine greep uit een groot pakket voorzieningen van de kinderveilige keuken. Technisch vernuft en design, met als resultaat een keuken waar iedereen zich veilig thuis kan voelen.

Bron: Vereniging Comfortabel Wonen

Hierdoor ontstaat een strakke vormgeving die zich thuisvoelt in elk designinterieur. In vrijwel alle prijsklassen zijn tegenwoordig wel greeploze keukens verkrijgbaar. Wat echter nogal eens vergeten wordt, is dat keukens zonder handgrepen de bijzondere aandacht en een gedegen vakkennis van de keukenadviseur vergen.

Met name de keuze van de apparaten is heel belangrijk om de belijning van de keuken niet te doorbreken. Daarnaast dient het werkblad een speciale randafwerking te hebben die aan de voor zijde schuin is, zodat u gemakkelijk bij de bovenkant van de deurtjes kunt zonder uw vingers te stoten of uw nagels te ruineren... In een greeploze keuken zijn overbodige handgrepen achterwege gelaten, waardoor de belijning van de keuken niet onderbroken wordt.

Tenslotte vraagt de afwerking van de keuken de nodige aandacht. Hoogglans met aluminium is op dit moment de trendy combinatie. Maar er zijn ook andere, nieuwe, afwerkingen die speciaal voor de greeploze keuken zijn ontwikkeld. Zo zijn er fabrikanten die hun kunststof fronten speciaal voor de greeploze keukens voorzien van een speciale coating, waardoor geen vingerafdrukken meer te zien zijn. Uw keukenadviseur zal u graag de verschillende mogelijkheden laten zien.

Bron: Vereniging Comfortabel Wonen

Een goede keuken is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor uw lichaam. Want in uw keuken moet u zo plezierig en doelmatig mogelijk kunnen werken, zonder uw lichaam onnodig te belasten.

Een goed ergonomisch ontwerp begint met de indeling van de werkplek en de plaatsbepaling van de apparatuur en, niet te vergeten, de verlichting. Voor een logische "routing" is het bovendien van belang of degene die het meest in de keuken werkt rechts- of linkshandig is. En zorg voor royaal bemeten werkplekken rond de kookunit, de oven en de spoelbak. Er zijn inmiddels kookplaten waar de kookzones op een rij zitten. Zon kookplaat is bijzonder handig in gebruik omdat niet meer over de voorste kookzones heen gereikt hoeft te worden naar de achterste pannen. Datzelfde effect bereikt u ook met aparte kookmodules, het zogenoemde dominosysteem.

Bij de plaatsing van apparatuur wordt nogal eens te weinig rekening gehouden met een gemakkelijke werkhoogte. De afwas in of uit een vaatwasser halen gaat echt veel gemakkelijker als deze op zon 30 cm hoogte in een kast wordt geplaatst. Wilt u toch een onderbouw vaatwasser, kies dan voor een model dat past bij de door u gekozen hoogte van het keukenblad. Daardoor krijgt u een mooie strak afgewerkte lijn, zonder verspringende plinten.

Maar het allerbelangrijkste, waar vooral uw rug u dankbaar voor zal zijn, blijft de hoogte van het keukenblad. Daaraan brengt u immers de meeste tijd door van uw verblijf in de keuken. Ideaal is een werkhoogte waarbij u met een rechte rug kunt staan. Ga rechtop voor een muur staan. Houd uw bovenarm loodrecht naar beneden en uw onderarm horizontaal gestrekt met de handpalm naar beneden. Laat iemand aan de onderkant van uw handpalm een streepje zetten. Meet de afstand van het streepje tot de vloer, trek daar 12 cm vanaf en u heeft de juiste werkhoogte voor uw aanrecht. Maar het allerbelangrijkste, waar vooral uw rug u dankbaar voor zal zijn, blijft de hoogte van het keukenblad.

Optimale bergruimte
Wie ooit in een traditionele onder kast met legplanken naar een zakje peperkorrels heeft gezocht, zal de overzichtelijkheid en snelle toegankelijkheid van laden en uittrekelementen zeker weten te waarderen.

Keukenkasten zijn er tegenwoordig in veel breedte en hoogtematen en kunnen worden uitgerust met de meest uiteenlopende draai- en uittrekmogelijkheden. Daardoor kunt u ook het achterste gedeelte van de bergruimte moeiteloos bereiken. Nog steeds zeer in trek zijn de zogeheten apothekerskasten, volledig uittrekbare kasten die van twee kanten toegankelijk zijn. In plaats van de gesloten kastjes boven het aanrecht worden ook dikwijls open kastruimten en schappen toegepast. Designmerken maken daarvoor vaak gebruik van roestvrijstaal of glas.

Bron: Vereniging Comfortabel Wonen

De verleiding bestaat misschien om bij een nieuwe keuken vooral op het design te letten. Toch is het verstandiger om eerst over praktische zaken na te denken. De indeling en de items die een plek krijgen moeten tenslotte perfect op de persoonlijke leefstijl van de gebruikers zijn afgestemd.

Stap een is in kaart brengen door wie de keuken wordt gebruikt en hoe de ruimte wordt gebruikt. Wordt het een plek om alleen te koken of ook om te eten en te borrelen? Uit hoeveel personen bestaat het huishouden? Koken er wel eens meerdere personen tegelijk? Gaat het daarbij om copieuze zevengangendiners of ligt het accent op makkelijk en snel? Wie staat er het meest in de keuken? Is deze persoon links- of rechtshandig, klein van stuk of juist erg lang? Welke apparatuur moet per se een plek krijgen? Hoeveel bergruimte is nodig? Is een vriesvak voldoende of is een vrieskist nodig? Dit zijn allemaal vragen die vooraf moeten worden beantwoord.

Financiering
Stap twee: het budget bepalen. Hoeveel kan er worden gespendeerd? Gemiddeld geven we vijftienduizend euro uit aan een nieuwe keuken. Maar uitzonderingen bepalen de regel. Vuistregel is dat een nieuwe keuken maximaal tien procent van de verkoopwaarde van het huis mag bedragen. Stel vooraf een duidelijke limiet om teleurstellingen te voorkomen. Vervolgens is het zaak om de geschiktste financieringsvorm te vinden. Je kunt de spaarrekening aanspreken, een persoonlijke lening nemen, een doorlopend krediet afsluiten of de verbouwing financieren met een (extra) hypotheek. Misschien is leasen een optie? Dat is wel iets duurder, maar biedt vaak extra zekerheden ten aanzien van onderhoudsservice en garanties.

Het verhogen van de hypotheek in het geval van overwaarde is bijna altijd het voordeligst. De rente die moet worden betaald, is meestal lager dan bij een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Bovendien kunnen de hypotheeklasten doorgaans over een langere periode worden uitgesmeerd, waardoor de extra kosten gemakkelijker zijn te dragen. Vraag als het even kan meerdere offertes aan. Op die manier krijg je inzicht in de verschillende kostenposten en dat kan een wapen zijn in de onderhandelingen over de prijs. Afdingen is geen schande. Misschien is op bepaalde posten te besparen door werkzaamheden zelf uit te voeren? Denk bijvoorbeeld aan het slopen en afvoeren van de oude keuken en schilderwerkzaamheden. Informeer goed wat wel en niet bij de prijs is inbegrepen. Last but not least: hoe zit het met garantie en leveringsvoorwaarden?

De stijl
Als alle wensen en eisen in kaart zijn gebracht, begint het creatieve deel van het ontwerptraject. Ofwel stap drie: welke stijl verdient de voorkeur? Een goede manier om inspiratie op te doen op het gebied van kleuren, materialen en stijldetails is het bekijken van interieurboeken en woonbladen. Scheur tot de verbeelding sprekende voorbeelden uit en maak met behulp van deze fotos en kleurstaaltjes een moodboard. Met de nieuwe generatie ontwerpsoftware is het mogelijk om zelf op de stoel van de keukenontwerper te gaan zitten. Download ter voorbereiding een ontwerpprogramma via internet. Maar raadpleeg als het even kan ook een professional. Deze beschikt als het goed is over het talent om buiten de gebaande paden te denken. Misschien is een minder voor de hand liggende, maar efficientere indeling mogelijk of kunnen extra vierkante meters worden gewonnen? De neiging bestaat vaak om alle items langs de muur te situeren. Daar is niks mis mee, maar het kan soms ook anders en beter.

De routing
Mooi alleen is niet genoeg. Het comfort van de keuken staat en valt met de indeling (stap vier). Stem de routing af op de normale volgorde van de werkzaamheden: opbergen, wassen, voorbereiden en koken. Het werkt het handigst als de drie locaties die samen de zogenaamde werkdriehoek vormen - koelkast, fornuis en werkblad - niet al te ver van elkaar liggen. Ideaal is een onderlinge afstand van hooguit vier stappen. Zorg voor genoeg afzetruimte aan weerszijden van de spoelunit en het kookgedeelte. Hoe dieper het werkblad is, hoe meer werkruimte er is en hoe meer losse keukenapparaten erop kunnen staan. Bepaal de ideale werkhoogte aan de hand van degene die het meest in de keuken staat.

Plan de koelkast (of koelladen) dicht in de buurt van het werkblad. Dan heb je de benodigde ingredienten altijd bij de hand. Kies een dubbele spoelunit of twee losse spoelbakken als de ruimte dat toelaat. Situeer de vaatwasser in de buurt van de spoelunit. Liefst iets hoger ingebouwd dan standaard; dat voorkomt tillen en bukken. Plan ook het spoel- en kookgedeelte dicht bij elkaar. Dat voorkomt gesleep met zware pannen. Plaats kookapparatuur als (stoom)ovens en (combi)magnetrons als het even kan op ooghoogte. Dat scheelt bukken en je ziet in een oogopslag hoe het er met een gerecht voorstaat. Bovendien is een hoge positie veiliger voor grijpgrage kindervingertjes. De beste koel/vriescombinatie heeft het vriesgedeelte onderin omdat het koelgedeelte dan vaak automatisch op ooghoogte is.

Functionele details
Stap vijf: de details kiezen. Goede verlichting is om te beginnen een must. Bepaal waar fel licht nodig is en waar sfeerverlichting mag komen. Heeft de keuken ramen, plan daar dan het werkgedeelte zodat je volop profiteert van het daglicht. Bij het kookgedeelte wordt in bijna alle gevallen een afzuigkap gepland. Deze is al voorzien van verlichting, zodat je tijdens het koken goed zicht hebt op de zaken. In de keuken zijn meer stopcontacten nodig dan in eerste instantie lijkt. Misschien is het mogelijk deze in de onderzijde van de bovenkasten mee te nemen of in de rand van het blad? Plaats eventueel een extra stopcontact in een of meer lades. En als er dan toch aan de bedrading wordt gewerkt: laat meteen de aansluitingen voor telefoon, televisie, internet et cetera doortrekken. Tenslotte is de keuken van vandaag een volwaardige leefruimte: een plek waar veel tijd wordt doorgebracht.

Bron: Uw Keuken | 

Eén van de eerste dingen die opvallen aan de keuken: de fronten. Materiaal, kleur, afwerking en zelfs de greepjes hebben een enorme impact op de sfeer. Maar wat daarachter zit is minstens zo belangrijk. Want bergruimte heb je nooit genoeg.

Als u een nieuwe keuken koopt, is het kiezen van de (inbouw)apparatuur misschien wel het moeilijkste onderdeel. De apparatuur moet namelijk goed aansluiten bij uw levensstijl en manier van koken. Om de juiste keuze te maken, kunt u een bezoek brengen aan een van de showrooms van de toonaangevende fabrikanten. U krijgt de kans om de producten te testen en te ervaren, om u te oriënteren en te laten inspireren. En niet te vergeten: om de sfeer te proeven! Soms letterlijk, want de lekkere hapjes uit de kookstudio staan voor u klaar.

Alles onder één dak
Voor een nieuwe keuken gaat u natuurlijk naar de keukenvakman. Die biedt u naast een ruime keuze aan keukenkastjes, lades en werkbladen ook een keur aan keukenapparatuur. Maar uiteraard kan uw leverancier niet alle apparatuur tentoonstellen in zijn eigen showroom. In deze "supershowrooms" van grote fabrikanten vindt u alle keukenapparatuur uit de catalogi: van vaatwassers tot bordenwarmers, van koffiemachines tot koel/vriescombinaties. Alles overzichtelijk opgesteld onder één dak. Daar kunt u de apparatuur zien, voelen en uitproberen. Daarom worden deze showrooms ook wel "ervaringscentra" genoemd. U kunt rustig rondkijken om ideeën op te doen, maar ook informatie inwinnen bij de professionele en vakkundige medewerkers. U bent ook snel op de hoogte van alle innovaties die er zijn op het gebied van keukenapparatuur. Bijvoorbeeld de nieuwste koel/vriescombinaties met ingebouwde wijnklimaatkast en technische snufjes als een aircleanfilter of een 0-graden compartiment, waarin uw levensmiddelen langer vers blijven.

Kookstudios
Een bezoek aan een supershowroom is niet alleen leerzaam, maar nog leuk ook. Bijna alle grote showrooms hebben een ware kookstudio. Hier vindt u alle fornuizen en afzuigkappen, ovens en magnetrons. U kunt kijken welke uitstraling bij u past en niet te vergeten: welke manier van koken. Topkoks geven gratis demonstraties, maar u kunt ook zelf deelnemen aan allerlei culinaire workshops. U weet immers pas echt of een fornuis bij u past als u er zelf achter staat! De meeste showrooms hebben ook speciale workshops voor stoomovens. Iedereen die er een heeft gekocht of van plan is er een te kopen leert hoe je het maximale uit dit apparaat haalt. Dat betekent dus de lekkerste en gezondste gerechten die na de workshop uiteraard worden opgegeten.

Op afspraak
U kunt natuurlijk gewoon binnenwandelen in een van de ervaringscentra en alle apparatuur zelf en in uw eigen tempo bekijken en beleven. Maar u kunt ook een rondleiding krijgen van een van de medewerkers die u alles kan vertellen over de mogelijkheden van de apparatuur. Als u dat wilt, kunt u het beste vooraf een afspraak maken. Sommige showrooms hebben ook een elektronische adviseur.Dat is een eenvoudig te bedienen iPod, waarop u alle informatie kunt vinden die u nodig heeft. Over techniek gesproken! En zon "elektronische adviseur" is natuurlijk altijd beschikbaar.

Lekker in bad!
Niet alleen fabrikanten van keukenapparatuur hebben grote showrooms, ook bad- en doucheproducenten stellen hun producten tentoon in de zogenoemde ervaringscentra. Hier vindt u alles wat de topmerken bieden op het gebied van baden, douchen, saunas en stoomcabines. Kortom, alles wat er te vinden is op het gebied van wellness. Zo ontdekt u snel en gemakkelijk wat voor u de beste manier van onspannen is. In sommige showrooms kunt u ook daadwerkelijk een bad nemen. In de speciale testruimte kunt u - geheel privé uiteraard - de bubbels van de whirlpool uitproberen, de hitte van de sauna ervaren, of de weldaad van Turks stoom voelen. Uiteraard moet u wel eerst even een afspraak maken.

Qua vormgeving zien we overwegend strakke keukenblokken. Soms staan ze op onzichtbare wangpoten en panelen van helder glas, waardoor ze lijken te zweven. In opkomst zijn keukens die letterlijk gereduceerd zijn tot een vrijstaand, rechttoe-rechtaan bloksculptuur, waarin functionele aspecten onzichtbaar geintegreerd zijn. De wasbak (met verzinkbare kraan) en kookplaat kunnen afgedekt worden met een klepdeksel of plaat, die naadloos aansluit op het werkblad. Met een druk op de knop verrijst er in sommige gevallen een wand uit het blok, met een goot waar alle apparatuur in verwerkt zit.

Op dezelfde wijze verdwijnt de ventilatie-unit na het koken in een ruimte achter de kookplaat. Zo blijft er van de keuken s avonds niets meer over dan een strakke kubus die in niets nog doet denken aan een keuken. Maximaal minimalisme; strak en stijlvol. Anderzijds zijn er ook gestroomlijnde keukens waarin vrijwel geen enkele rechte lijn of hoek te bekennen is. Alle vormen zijn afgerond; van het werkblad en de wandkastjes, tot de achterwand en de afzuigunit.

Foto: Zwevende keuken van Lago De clou van deze kleurrijke keukens zit m in de onzichtbare wangpoten en panelen van helder glas, waardoor de keukenblokken lijken te zweven. De 36e8 keuken van Lago is een volledig modulair concept, gebaseerd op basismaten van 36,8 x 36,8 cm. Zo kan een keuken eruit zien, zonder dat het een keuken lijkt. Voor meer informatie www.lago.it

Bron: Perscentrum Wonen

Vijftig jaar geleden introduceerde SieMatic de eerste greeploze keuken. Het werd de langst durende trend in keukendesign. Greeploze kleukens zijn nog steeds favoriet bij een groot aantal consumenten. De innovatie van SieMatic leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van minimalistische keukens: strak, architectonisch vormgegeven zonder enige vorm van franjes. De SieMatic 6006 van toen was jarenlang een verkoophit, vooral nadat SieMatic de keuken in tal van gedurfde kleuren ging leveren.

Vertex is het nieuwste keukenconcept van Culimaat. Geometrische vormen, uiterst gedetailleerde afwerking en de toegepaste materialen getuigen van echt vakmanschap. Uiterlijke kenmerken van deze hoogwaardige keuken zijn de strakke belijningen, architectonische vormgeving en de toepassing van RVS. Zowel de body als alle zichtzijden van de Vertex zijn vervaardigd uit RVS. Een bijzonder detail vormen de uitsparingen in het RVS. Hierin zitten intelligente oplossingen verwerkt voor de bediening van het kookgedeelte en het elektronische openingssysteem van de laden.