1720
Bauknecht
Gepubliceerd: 04-09-2012 Laatste update: 25-04-2017

Keukentrends: van hypermodern tot klassiek De keuken is de laatste jaren steeds meer het kloppende hart van ons interieur geworden. Steeds vaker kiezen we daarom ook voor een gezellige eethoek in - of gecombineerd met - de keuken. Keuken en eetkamermeubilair sluiten meer en meer naadloos op elkaar aan. Dit voorjaar zijn er diverse trends: van de ouderwetse tegeltjes spoelbak tot trendy hoogglans kastjes en tafels.

Keukens zijn al lang niet meer slechts de plek waar we onze doordeweekse hap klaarmaken en opeten. De keuken met aansluitend eethoek is het centrale middelpunt rondom etentjes met vrienden en familie, de krant op zondagochtend, een knutselmiddag voor de kids en overwerk op de laptop. In de keuken brengen we dus veel tijd door. Reden te meer om goed na te denken over de look en sfeer die de keuken moet uitstralen.

Hoogglans versus hout
De trends anno 2007 voor keukens zijn veel hoogglans, in neutrale kleuren zoals wit, magnolia, crème vanille en chocoladebruin. Maar tegelijkertijd rukken op vakbeurzen ook de felle kleuren op, zoals felrood, knalroze, oranje en grasgroen. Die laatste is erg mooi te combineren met pasteltinten. Voor welke stijl keuken je ook kiest; momenteel ligt een sterke nadruk op opbergruimte. Op dit moment is er in de markt meer vraag naar de klassieke en romantische modellen keukens. Denk daarbij maar aan kaderdeuren, afgewerkt met kroonlijsten, pilaster en diverse accessoires. Deze keukens zijn veelal uitgevoerd in neutrale tinten met een natuurstenen werkblad en spoelbak. Zelfs de ouderwetse tegeltjes spoelbak is terug van weggeweest.

Noviteiten apparatuur
Tegelijkertijd wordt deze nadruk op klassiek gecombineerd met het nieuwste van het nieuwste op het gebied van apparatuur. De noviteiten volgen elkaar op het gebied van keukenapparatuur namelijk in rap tempo op. Een voorbeeld van een technische noviteit is een combinatie van stoom en heteluchtoven. Trendy is daarnaast een apparatuurlijn in grafietkleur. Deze zwarte kleur en het industriële design van de inbouwapparaten past in zowel een strakke, moderne als een landelijke, nostalgische keuken.

Design op maat
De huidige trend op het gebied van de eetkamertafel is dat deze zo groot mogelijk kan, zodat we er aan kunnen leven. Wat betreft het formaat van de tafels gaan we dus voor groot-groter-grootst, maar dat hoeft niet per se traditioneel langwerpig te zijn. Wie er plek voor heeft, kan dit jaar vooral op zoek naar een grote vierkante eettafel waar maar liefst acht personen aan kunnen zitten. In deze opstelling kan iedereen met elkaar in gesprek, wat het gezellige element nog extra benadrukt.

Nieuw dit jaar is de kolomtafel
een ovale tafel met een rechte zijde. Ideaal voor een beperkte ruimte aangezien de rechte kant tegen de muur kan worden geplaatst. Het begrip eettafel is inmiddels achterhaald en wordt meer leeftafel of stamtafel. Omdat we graag lekker lang blijven zitten aan deze tafel, maakte de rechte traditionele keukenstoel al eerder plaats voor een meer comfortabele variant. Bij lang natafelen horen comfortabele stoelen met armleuningen. We zien vooral smallere fauteuils in plaats van hoge eetkamerstoelen. Stof wordt dit jaar veel gebruikt. De kleuren zijn basic, zoals wit, grijs en zandtinten.

Hout in alle soorten en maten
Door het toepassen van diverse kleuring kan oud hout worden nagebootst met een natuurlijke uitstraling. Volmassief thermobeuken - een speciale houtsoort met een exotische uitstraling - is ook een trend aan de eettafel dit jaar, net zoals kernbeuken. We zien veel grove tafels met noesten, gecombineerd met elegante stokke stoeltjes. Naast de ruige look - zoals verweerd, gebrand eiken met grove bewerkingen en naden - kunnen de afgelakte donkere houtsoorten ook. Zoals notenhout of donker gebeitst tegen zwart aan eiken. Zelfs de combinatie van twee kleuren kan dit jaar; bijvoorbeeld blank eiken met een zwarte klassieke poot.

Nadruk op esthetische
Een trend die haaks hierop staat zijn de gekleurd glazen tafelbladen of tafels met een hoogglans look. Op deze manier zijn de tafels identiek uitgevoerd als de keuken. Vooral hoogglans wit is in opkomst. Ook bij eetkamermeubilair is de strakke uitstraling helemaal van nu. Een term als kunst van de eenvoud past in deze visie, met veel organische vormen maar wel met een strakke uitstraling. De nadruk ligt op het esthetisch boven het praktische, maar dan wel vooral kwalitatief en constructief verantwoord. Ook wordt steeds meer gekozen voor een tafel met een uitstraling en in een maat die exact past bij de ruimte. Een trend is zeker meubilair en design op maat. Daarom kiezen veel merken voor een diversiteit in verschillende houtsoorten, kleuren en bekleding.

Bron: Perscentrum wonen

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide