721
Keukentegels: trends, tips en praktische Info voor een stijlvolle keuken
Gepubliceerd: 01-07-2023

Keukentegels zijn niet alleen functioneel, maar ook een belangrijk onderdeel van de algehele keukenesthetiek. Of je nu een keukenrenovatie overweegt of gewoon op zoek bent naar een nieuwe uitstraling, het kiezen van de juiste keukentegels is essentieel. In dit artikel zullen we je meenemen door de nieuwste trends op het gebied van keukentegels, waar je op moet letten bij de aanschaf, welke tegels geschikt zijn voor in de keuken, kleurkeuzes, het herkennen van kwaliteit, het plaatsen van tegels en het onderhoud ervan. Bovendien zullen we je verrassen met enkele leuke weetjes en praktische tips over keukentegels.

Trends in keukentegels

Keukentegeltrends zijn voortdurend in beweging en het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Momenteel zijn enkele populaire trends onder andere:

 1. Patroontegels: Gedurfde patronen zoals mozaïeken, geometrische vormen en retro-ontwerpen zijn terug van weggeweest. Deze tegels voegen karakter en persoonlijkheid toe aan je keuken.

 2. Grote formaten: Grote tegels zijn in trek vanwege hun moderne en strakke uitstraling. Ze zorgen voor minder voegen en een naadloze uitstraling, waardoor de ruimte groter lijkt.

 3. Natuurlijke materialen: Tegels die natuurlijke materialen zoals marmer, graniet, terracotta en hout imiteren, zijn erg populair. Ze bieden de schoonheid van deze materialen zonder het onderhoud ervan.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van keukentegels?

Bij het kiezen van keukentegels zijn er enkele belangrijke overwegingen:

 1. Duurzaamheid: Keukentegels moeten bestand zijn tegen hitte, vocht en dagelijks gebruik. Zorg ervoor dat de tegels geschikt zijn voor de keukenomgeving.

 2. Slipbestendigheid: De keuken kan een gladde omgeving zijn, dus kies tegels met een hoge slipbestendigheid, vooral als je kleine kinderen hebt of als de keukenvloer vaak nat wordt.

 3. Onderhoudsgemak: Overweeg tegels die gemakkelijk schoon te maken zijn en bestand zijn tegen vlekken. Keukenoppervlakken kunnen snel vuil worden, dus kies tegels die praktisch zijn in het dagelijks gebruik.

Welke tegels zijn geschikt voor in de keuken?

Verschillende soorten tegels zijn geschikt voor gebruik in de keuken, zoals:

 1. Porseleinen tegels: Deze tegels zijn duurzaam, krasbestendig en verkrijgbaar in diverse stijlen. Ze zijn ideaal voor vloeren, wanden en achterwanden in de keuken.

 2. Keramische tegels: Deze tegels zijn verkrijgbaar in verschillende patronen, texturen en kleuren. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en geschikt voor vloeren en wanden.

 3. Mozaïektegels: Mozaïektegels voegen een unieke en artistieke uitstraling toe aan de keuken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, kleuren en patronen.

keukentegels-02.jpg

Welke kleur tegels in de keuken?

Bij het kiezen van de kleur van de keukentegels zijn er verschillende overwegingen:

 1. Neutrale kleuren: Neutrale kleuren zoals wit, crème, grijs en beige zijn tijdloos en passen goed bij verschillende keukenstijlen. Ze creëren een rustige en minimalistische uitstraling.

 2. Levendige accentkleuren: Als je een statement wilt maken, overweeg dan levendige accentkleuren zoals blauw, groen of geel. Deze kleuren kunnen een vleugje persoonlijkheid aan je keuken toevoegen.

Hoe herken je goede keukentegels?

Om de kwaliteit van keukentegels te beoordelen, let op de volgende kenmerken:

 1. Slijtagebestendigheid: Kies tegels met een hoge slijtagebestendigheid, vooral voor de vloer. Dit zorgt ervoor dat de tegels bestand zijn tegen dagelijks gebruik en er lang mooi uitzien.

 2. Waterabsorptie: Controleer het waterabsorptieniveau van de tegels. Voor keukenvloeren en -wanden is het belangrijk dat de tegels weinig water absorberen om schade door vocht te voorkomen.

Keukentegels als achterwand

Een populaire toepassing van keukentegels is als achterwand achter het fornuis of de gootsteen. Dit beschermt de muren tegen spetters en maakt schoonmaken eenvoudiger. Kies voor een achterwandtegel die goed past bij de algehele keukenstijl en zorg ervoor dat deze gemakkelijk schoon te maken is.

Soorten keukentegels

Er zijn verschillende soorten keukentegels beschikbaar, waaronder:

 1. Metrotegels: Deze rechthoekige tegels met afgeschuinde randen zijn geïnspireerd op de metrostations uit de vroege 20e eeuw. Ze geven een klassieke en tijdloze uitstraling aan de keuken.

 2. Natuurstenen tegels: Natuursteen, zoals marmer en graniet, voegt elegantie en luxe toe aan de keuken. Deze tegels vereisen echter meer onderhoud dan andere materialen.

 3. Cementtegels: Deze tegels worden met de hand gemaakt en bieden een uniek patroon en een vintage uitstraling. Ze zijn ideaal voor een keuken met een eclectische stijl.

Kan ik zelf mijn keuken tegelen?

Het tegelen van de keuken kan een uitdagend project zijn, maar het is mogelijk om het zelf te doen als je handig bent en de juiste gereedschappen hebt. Zorg ervoor dat je de juiste voorbereidingen treft, de instructies volgt en voldoende tijd neemt voor het proces. Als je echter niet zeker bent van je vaardigheden, is het raadzaam om een professional in te schakelen om ervoor te zorgen dat de tegels correct worden geplaatst.

Onderhoud van keukentegels

Om je keukentegels in optimale conditie te houden, volg je deze onderhoudstips:

 1. Regelmatig reinigen: Veeg de tegels regelmatig schoon met een zachte doek of dweil om vuil en vlekken te verwijderen. Gebruik indien nodig een mild reinigingsmiddel dat geschikt is voor tegels.

 2. Voorkom krassen: Gebruik geen schurende materialen of reinigingsmiddelen die krassen kunnen veroorzaken. Vermijd het slepen van zware voorwerpen over de vloer om beschadiging te voorkomen.

 3. Voegonderhoud: Controleer regelmatig de voegen tussen de tegels en repareer of vervang beschadigde voegen. Dit voorkomt dat vocht zich ophoopt en schade veroorzaakt.

keukentegels-03.jpg

Wat kosten keukentegels?

De kosten van keukentegels variëren afhankelijk van het materiaal, de kwaliteit en het merk. Porseleinen tegels en keramische tegels zijn over het algemeen betaalbaarder, terwijl natuursteen en speciale ontwerpen duurder kunnen zijn. Het is raadzaam om verschillende leveranciers te vergelijken en offertes aan te vragen om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Leuke weetjes over keukentegels

 • Het gebruik van mozaïektegels dateert al uit het oude Mesopotamië, waar ze werden gebruikt om patronen op muren en vloeren te creëren.
 • De oudste bekende keramische tegels zijn meer dan 4.000 jaar oud en werden gevonden in Egyptische graven.
 • De beroemde 'Delfts Blauwe' tegels uit Nederland werden voor het eerst geproduceerd in de 16e eeuw en zijn nog steeds populair vanwege hun karakteristieke blauwe en witte ontwerpen.

Praktische tips

 • Maak een moodboard om ideeën en inspiratie voor keukentegels te verzamelen.
 • Overweeg een tegelsticker als je een tijdelijke verandering wilt zonder permanente installatie.
 • Vraag om monsters van tegels voordat je een definitieve keuze maakt om de kleur en textuur in je eigen keuken te beoordelen.

Keukentegels kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de uitstraling en functionaliteit van je keuken. Door op de hoogte te blijven van de nieuwste trends, het maken van doordachte keuzes en het onderhouden van je tegels, kun je een stijlvolle en duurzame keuken creëren. Vergeet niet te genieten van het proces en experimenteer met verschillende stijlen en ontwerpen om een unieke ruimte te creëren die past bij jouw smaak en levensstijl.


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide