2289
Keuken opbergsystemen
Gepubliceerd: 03-09-2012 Laatste update: 14-11-2017

Eén van de eerste dingen die opvallen aan de keuken: de fronten. Materiaal, kleur, afwerking en zelfs de greepjes hebben een enorme impact op de sfeer. Maar wat daarachter zit is minstens zo belangrijk. Want bergruimte heb je nooit genoeg.

Pannen, borden, glazen, bakjes, etenswaren en kruiden: in de keuken hebben we nogal wat op te bergen. Praktisch ingedeelde laden en kasten zijn dus een must. Gelukkig zijn de mogelijkheden zowel qua vormgeving als materiaalgebruik vrijwel onuitputtelijk. Voor fronten worden tegenwoordig alle denkbare materialen gebruikt. Spaanplaat, multiplex en MDF zijn populaire basismaterialen vanwege de relatief lage prijs. De fronten kunnen worden bekleed met folie, laminaat, metaal of kunststof in honderden kleuren en motieven. Investeer in kwaliteit, zodat het materiaal ook op de lange duur mooi blijft. Voor een tijdloze en landelijke uitstraling zijn houten fronten een goede keuze. De houtlook is zeer gewild en vormt een prachtige combinatie met hightech materialen als roestvrij staal, glas of aluminium. Vandaag de dag is het keuzespectrum van houtsoorten groot. Zo kunt u kiezen voor diepdonkerbruin wengé of juist voor een koele en blonde houtsoort, zoals berken. Hoogwaardig houtfineer wordt veelvuldig toegepast in modern keukendesign.

Kunststoffen als folie, laminaat en HPL zijn licht van gewicht, kleurecht, bestand tegen schoonmaakmiddelen en krasvast. Laminaat en HPL hebben een fotografische toplaag die vaak niet van echt te onderscheiden is. In principe is het leverbaar in alle dessins en kleuren. Aluminium, roestvrij staal en zelfs titanium zijn uitstekend toepasbaar op keukenfronten. Ook Corian, een kunststof op basis van aluminiumoxide, is populair. Het is sterk, watervast, hygiënisch en het kan tegen een stootje. Heel subtiel: een front van rookglas of melkglas en in de kast een inbouwspotje. Door het zachte licht ziet u vaag de kleuren en contouren van bijvoorbeeld uw lievelingsservies. Helder gehard glas kan mooi worden toegepast als schuifdeur. Trend: gekleurd glas waarbij de achterzijde van het glas is beschilderd. Op deze manier lijkt de kleur door de transparante glaslaag heen te schijnen.

De tijd van onpraktisch diepe onderkastjes en stroeve laden is voorgoed voorbij. Zeker onder het werkblad zijn laden praktischer dan kasten. Erg populair is de smalle, uittrekbare voorraadkast die van beide zijden goed toegankelijk is: de apothekerskast. In steeds meer keukens worden de traditionele onderkastjes vervangen door brede, volledig uittrekbare laden, waarin de complete inhoud zichtbaar en tegelijkertijd makkelijk uitneembaar is. Handig voor zware pannen, maar ook voor het opbergen van etenswaren. De meeste lades in keukenkastjes zijn soepel te openen dankzij telescooprails. Uitgerust met een softmotion-systeem zijn ze erg praktisch in gebruik. Ze sluiten geruisloos door een zacht duwtje. Speciale interieursystemen voor het opbergen van bestek, voorraadbussen, kruidenpotjes, borden, messen en elektrische keukenhulpen zijn de finishing touch. Bestekbakken, bordenhouders, antislipmatjes of verplaatsbare tussenschotten zorgen voor een overzichtelijke onderverdeling en houden de inhoud op zijn plaats.

Is er weinig ruimte beschikbaar in de keuken, denk dan aan schuifdeurtjes. Of deuren die u naar boven kunt uitklappen of rollen. Erg fraai zijn schuifdeuren die vanaf het werkblad tot aan het plafond doorlopen. Schuifdeuren zijn er in diverse materialen, waarbij glas of matglas steeds vaker wordt toegepast. Voor rolluiken zijn aluminium, hout en kunststof de meest toegepaste materialen. Zelfs de loze ruimte in en achter de plint hoeft niet onbenut te blijven. Hierin kan een zogenaamde plintlade worden geïnstalleerd. Afhankelijk van de keukenopstelling zijn er praktische hoekkasten verkrijgbaar. Kastjes met een carrousel of plateau, die de inhoud naar u toedraaien. Denk er wel aan dat bovenkastjes de ruimte nog kleiner maken. Eén grote kast tot het plafond neemt minder ruimte in beslag en geeft ook veel opbergruimte. Boven het aanrecht is dan plek voor bijvoorbeeld een console. Op een minimum aan vierkante meters kan zo een zee aan bergruimte worden gecreëerd.

Bron: Uw Keuken 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide