1885
Ergonomie in de keuken
Gepubliceerd: 03-09-2012 Laatste update: 25-04-2017

Een goede keuken is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor uw lichaam. Want in uw keuken moet u zo plezierig en doelmatig mogelijk kunnen werken, zonder uw lichaam onnodig te belasten.

Een goed ergonomisch ontwerp begint met de indeling van de werkplek en de plaatsbepaling van de apparatuur en, niet te vergeten, de verlichting. Voor een logische "routing" is het bovendien van belang of degene die het meest in de keuken werkt rechts- of linkshandig is. En zorg voor royaal bemeten werkplekken rond de kookunit, de oven en de spoelbak. Er zijn inmiddels kookplaten waar de kookzones op een rij zitten. Zon kookplaat is bijzonder handig in gebruik omdat niet meer over de voorste kookzones heen gereikt hoeft te worden naar de achterste pannen. Datzelfde effect bereikt u ook met aparte kookmodules, het zogenoemde dominosysteem.

Bij de plaatsing van apparatuur wordt nogal eens te weinig rekening gehouden met een gemakkelijke werkhoogte. De afwas in of uit een vaatwasser halen gaat echt veel gemakkelijker als deze op zon 30 cm hoogte in een kast wordt geplaatst. Wilt u toch een onderbouw vaatwasser, kies dan voor een model dat past bij de door u gekozen hoogte van het keukenblad. Daardoor krijgt u een mooie strak afgewerkte lijn, zonder verspringende plinten.

Maar het allerbelangrijkste, waar vooral uw rug u dankbaar voor zal zijn, blijft de hoogte van het keukenblad. Daaraan brengt u immers de meeste tijd door van uw verblijf in de keuken. Ideaal is een werkhoogte waarbij u met een rechte rug kunt staan. Ga rechtop voor een muur staan. Houd uw bovenarm loodrecht naar beneden en uw onderarm horizontaal gestrekt met de handpalm naar beneden. Laat iemand aan de onderkant van uw handpalm een streepje zetten. Meet de afstand van het streepje tot de vloer, trek daar 12 cm vanaf en u heeft de juiste werkhoogte voor uw aanrecht. Maar het allerbelangrijkste, waar vooral uw rug u dankbaar voor zal zijn, blijft de hoogte van het keukenblad.

Optimale bergruimte
Wie ooit in een traditionele onder kast met legplanken naar een zakje peperkorrels heeft gezocht, zal de overzichtelijkheid en snelle toegankelijkheid van laden en uittrekelementen zeker weten te waarderen.

Keukenkasten zijn er tegenwoordig in veel breedte en hoogtematen en kunnen worden uitgerust met de meest uiteenlopende draai- en uittrekmogelijkheden. Daardoor kunt u ook het achterste gedeelte van de bergruimte moeiteloos bereiken. Nog steeds zeer in trek zijn de zogeheten apothekerskasten, volledig uittrekbare kasten die van twee kanten toegankelijk zijn. In plaats van de gesloten kastjes boven het aanrecht worden ook dikwijls open kastruimten en schappen toegepast. Designmerken maken daarvoor vaak gebruik van roestvrijstaal of glas.

Bron: Vereniging Comfortabel Wonen

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide