1837
Keukentrends
Gepubliceerd: 03-09-2012

Comfort en gezelligheid gaan steeds zwaarder wegen bij het uitzoeken van een nieuwe keuken. Fabrikanten spelen daar al op in met multifunctionele programmas. Op het menu van morgen: de woonkeuken-nieuwe-stijl.

KEUKEN ALS LEEFRUIMTE
Met dank aan de digitalisering is de aloude woonkeuken weer terug in beeld. Voorzien van multimedia laptop en mobieltje maakt het immers niet uit waar je zit: aan je bureau, de eet- of keukentafel. Daarmee vervagen de grenzen tussen wonen, koken en werken. En dat gaat verder dan het neerzetten van een grote tafel. Nieuwe keukenprogrammas blinken uit in superdoordacht design dat een brug slaat tussen kook- en woongedeelte. Het kookeiland groeit uit tot een megagrote werktafel of eetbar, vaak in verschillende hoogtes. Klassieke keukenkastje worden vervangen door complete functiewanden. Ovens vinden hierin een plekje, maar ook serviesgoed, AV-apparatuur, DVDs of leesvoer.

Simpel en sober: ontwerpbureau EOOS ontwikkelde bulthaup b2 naar het voorbeeld van de keukenwerkplaats.

Om die overgang ook esthetisch fraai te laten verlopen, wordt er volop gespeeld met afwisselende nisdieptes, halfhoge highboards en schakelbare dressoirs. Een bijzondere ontwikkeling zijn de wandpanelen met systeemrails, bedoeld voor het inklikken van losse componenten. Denk aan ladeblokken, opbergboxen, planchets en spotjes. Het idee van de keuken als centrale leefruimte wordt verder onderstreept door speciale meubels. Van statafels met dockingstations voor PC en iPod tot lekkere loungebanken.

COMPACT OF UITGEBREID?
Toegegeven; zon integratie van keuken en woonkamer vergt meestal een verbouwing. Met de doorbraak van de scheidingsmuur tussen keuken en woonkamer kom je al een heel eind. Nog mooier is natuurlijk de aanbouw van een serre. Dat levert meer vierkante meters leefruimte op, plus extra licht. Toch bieden de keukenprogrammas van nu ook ideeën voor compactere keukens. Steeds meer merken werken namelijk met modulaire maatreeksen, geënt op (inbouw)apparatuur in Amerikaanse inchformaten. Dergelijke rastermaten bieden meer ontwerpvrijheid en daarmee oplossingen tot op de laatste centimeter. Waaronder slimme nis- en ladesystemen. Qua vormgeving houden dunne, simpele lijnen van werkbladen en planchets de ruimte luchtig.

DeCor Keukens maakt maatwerk. Elke keuken wordt als uniek exemplaar naar wens samengesteld: in kleur, materiaal, vorm en afmeting.

Een aparte categorie zijn de minikeukens, speciaal ontwikkeld voor eenpersoonshuishoudens in appartementen en lofts. Vaak gaat het om kastkeukens: keukenblokken die compleet zijn ingebouwd in een afsluitbare hoge kast. Uitgekookt? Dan gaan de vouw- of schuifdeuren dicht en oogt de ruimte gelijk weer netjes. Mits de aansluitingen voor water en elektriciteit het toelaten, zijn deze kastkeukens ook prima inzetbaar als roomdivider.

MOOIE MATERIALEN
Met de opkomst van de lifestyle keuken is de afwerking beduidend chiquer geworden. Het strakke, klinische beeld maakt plaats voor een vriendelijker sfeer. Passend bij de relaxte woontrends van nu. Denk aan afgeronde hoeken, gebogen contouren en afgeschuinde lijnen. Ook werkbladen worden eleganter en vooral dunner; glasplaten zijn een trend. Om al dat oogstrelende design niet te onderbreken, worden zichtbare greepjes veelal vervangen door verzonken kom- of greeplijsten.

Philippe Starck heeft nu ook een spoelbakkenfamilie ontworpen: Starck K. De basisvorm is streng vierkant met opstaande rand en ergonomisch afgeronde hoeken.

In het luxe segment zijn fronten van hoogglans polyester (pianolak) niet meer weg te denken. In smetteloos wit, klassiek zwart of warme cappuccinotinten. Maar vaak is elke RAL-kleur mogelijk, dus ook felle accenten. Zelfs het meer betaalbare laminaat kan tegenwoordig naadloos worden geleverd dankzij een gepatenteerde lasertechniek(Bulthaup). Wie houdt van warm en huiselijk heeft keus uit een brede range aan houten fronten. Van exotische soorten met vlammende nerftekening tot zachtaardig ecodesign in lichtgetint berken of lariks. Nog altijd favoriet bij architecten zijn de composietmaterialen zoals Corian. Ook betoncomposiet en modieuze laminaten in bijvoorbeeld steenoptiek leveren spectaculair keukendesign op.

De stap naar meer dessinering is nog slechts een kwestie van tijd. Trendsetters werken al met grafische motieven en glaspanelen met een zeefdruk. In een van de (Italiaanse) avant-garde collecties wordt druk geëxperimenteerd met glazen keukens waarvan de fronten kunstzinnig worden ingelegd volgens de Murano glastechniek. Ook werkbladen en spatwanden laten zich geleidelijk van hun meer decoratieve kant zien. Een Oudhollands tegelmotief, bamboe dessin of hip sixties patroon; het kan allemaal.

Koken en wonen lopen in elkaar over dankzij dit nieuwe wandsysteem Paneel 40 van Leicht. Om de 40cm zijn horizontale systeemrails bevestigd. Hierin kunnen wandpanelen, boxen, wandborden, ladenblokken en een zwenkbare lamp worden geklemd.

NOVITEITEN IN APPARATUUR
Hagelwitte keukenapparatuur maakt een einde aan de hegemonie van rvs, antraciet en zwart. Maar belangrijker blijft de functionaliteit. De inbouw koffieautomaat, dito biertap en de wijnklimaatkast staan hoog op de verlanglijstjes. High-end koel- en vriesapparatuur kent tegenwoordig modulaire maatsystemen. Handig, want daarmee is de inhoud beter op de grootte van het huishouden af te stemmen. Let ook op het energielabel. Koelapparatuur met het predikaat A++ verbruikt tot 45% minder energie dan een vergelijkbaar A-label apparaat. Hygiëne blijft belangrijk. Zo ontwikkelde Sub-Zero een luchtpurificatiesysteem waarin titaniumdioxide, samen met UV-licht, de groei van bacteriën remt.

Innovatie eveneens op kookgebied. Steeds meer (stoom)ovens en (combi)magnetrons zijn uitgerust met volautomatische bak- en braadprogrammas, te programmeren op basis van ingrediënten. Liefhebbers van de snelle hap zullen blij zijn met de halogeen boosterfunctie die de bereidingstijd soms met 60% vermindert. Halogeenstralers vinden we ook bij de combineerbare kookmodules waar dit nieuwe element wordt ingezet voor warm houden en gratineren.

Ronde eilandafzuigkap van Küppersbusch uit de serie Platinum White Edition.

En dan: de afzuigkap. Ook die wordt huiselijker. Blokvormen maken plaats voor ronde lampenkap vormen. De nieuwste wandmodellen hebben afgeschuinde lijnen voor meer hoofdruimte boven de pannen. Voor kookeilanden zijn er overhangende vloermodellen en telescopische werkbladafzuigingen - vaak op basis van recirculatietechniek zonder afvoer naar buiten. Gelukkig verwijderen ze behalve etensluchtjes en vet nu ook vocht. Een ander nieuw snufje zijn de automatisch bestuurde afzuigkappen die communiceren met de kookplaat (Con@ctivity van Miele).

ERGONOMIE
Los van al dat mooie design en die intelligente apparatuur, moet een keuken natuurlijk praktisch werken. Compacte bakovens en magnetrons met nishoogten van 38 en 45 cm zijn goed combineerbaar met bijvoorbeeld een stoomoven. Helemaal mooi is het om platte ovens horizontaal op ooghoogte te rangschikken in een zogenaamd panoramadesign. Nog een tip: overzichtelijke koel- en/of vrieslades onder het werkblad. Een aanrader voor kookeilanden en kleinere keukens, net als de mini vaatwaskorf die naast de gootsteen past (KitchenAid).

Handig voor kleine huishoudens of kookeilanden: de In-sink van KitchenAid. Deze in een spoelunit geïntegreerde afwasautomaat doet miniwasjes in 30 minuten.

Op en rond de spoelunit noteren we nog een paar praktische verbeteringen. Zoals de hands free sensorkraan, kranen met een led verklikkerlampje (blauw is koud, rood is warm), de kokend waterkraan (nu geïntegreerd in de keukenkraan) en de ruimtebesparende keukenboiler die achter de plint past. Ook handig: niswanden. Te gebruiken als bergkastje, accessoireregel met (kruiden)bakjes of moduulwand met geïntegreerde keukenhulpjes. Een recente vinding zijn de onzichtbare warm houd- en koelzones in het werkvlak. Maar de meest veelbelovende noviteit zijn toch de elektrisch in hoogte verstelbare werkbladen. Staand koken of zittend computeren: keukens-nieuwe-stijl bieden op alle fronten optimale leefruimte.

Bron: Perscentrum Wonen

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide