5397
IKEA restafval keukenfronten
Gepubliceerd: 08-12-2016 Laatste update: 12-09-2023

Hoe lang gebruik je een plastic fles? Vast geen 10 jaar. En vaak belandt het als afval in het milieu, met alle gevolgen van dien. Daarom heeft IKEA een slimme manier gevonden om restafval zoals PET-flessen een nieuw leven te geven. Het woonwarenhuis heeft het plastic verwerkt in de nieuwe KUNGSBACKA keukenfronten. Deze innovatieve keukendeuren in mat-antraciet zijn tevens gemaakt van hergebruikt hout, dus 100% gerecycled. Het duurzame design is vanaf februari 2017 verkrijgbaar bij IKEA.

IKEA blijft innoveren om duurzaam en circulair produceren te combineren met betaalbaar design. In steeds meer nieuwe producten verwerkt het woonwarenhuis haar eigen restafval, zodat materialen als hout, plastic en glas worden hergebruikt. Met de nieuwe KUNGSBACKA keukenfronten is het gelukt om de grondstoffencirkel te sluiten. De keukendeuren van volledig hergebruikt hout zijn afgewerkt met een laag van gerecycled plastic. Het resultaat: kwaliteitsfronten in mat-antraciet design voor een vriendelijke prijs. Daarmee zijn deze keukenfronten een toonbeeld van Democratic Design. Alle producten van IKEA zijn ontworpen volgens dit principe, dat staat voor de juiste combinatie van vorm, kwaliteit, functie, duurzaamheid en een lage prijs.

Gaan voor 100% duurzaam
We gaan 100% voor duurzaam bij IKEA, in alles wat we doen”, vertelt Lisen Wirén, Country Sustainability Manager, IKEA Nederland. “Het is een nieuwe manier van denken. We houden rekening met de grondstoffen die we hebben en kunnen hergebruiken. Daardoor kunnen we steeds meer producten van gerecyclede materialen maken. Tegelijkertijd helpen we mensen met een duurzamer leven thuis, met bijvoorbeeld milieuvriendelijke led-verlichting, een waterbesparende kraan of het simpel scheiden van afval in de keuken. Zo kunnen we samen het verschil maken.”

Restmateriaal en ‘afval’ hergebruikt
Naast KUNGSBACKA lanceert het woonwarenhuis steeds meer producten waarin ‘afval’ en restmaterialen hergebruikt worden. Voorbeelden daarvan zijn de SKRUTT onderlegger, die voor meer dan de helft bestaat uit gerecycled kunststof, en de ÅTERSTÄLLA limited collectie, waarin uitsluitend textiele restproducten zijn verwerkt. Deze textielcollectie is ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse sociale onderneming i-did. In februari volgend jaar is ook de IKEA PS 2017 vaas van gerecycled glas verkrijgbaar.

Lees ook:

Wonenonline