1468
IKEA voedselverspilling
Gepubliceerd: 29-06-2017 Laatste update: 13-12-2021

IKEA gaat met het nieuwe ‘Voedsel is kostbaar’ initiatief de voedselverspilling binnen de organisatie halveren tegen het einde van 2020. Door bij te houden hoeveel voedsel er wordt weggegooid en hier op grote schaal slimmer mee om te gaan, vindt IKEA nieuwe manieren om voedselverspilling te verminderen. Tot nu toe heeft ruim 20% van de IKEA woonwarenhuizen de oplossingen geïmplementeerd, wat al resulteerde in 176.000 bespaarde maaltijden.

Elke dag gaat ongeveer een derde van het voedsel dat wereldwijd geoogst of geproduceerd wordt, verloren of wordt weggegooid. Voor IKEA is bewust omgaan met voorzieningen een kernwaarde. Zij beschouwen voedsel dan ook als te kostbaar om verspild te worden. Door middel van slimme schaaloplossingen wordt voedselafval gemeten en gerapporteerd in de IKEA Restaurants, Bistro's en Swedish Food Markets. De verzamelde gegevens helpen bij het bedenken van manieren om voedselverspilling te voorkomen.

Voedsel is kostbaar
 “Het is zeer bemoedigend om de initiële resultaten van het ‘Voedsel is kostbaar’ initiatief te zien! Dankzij de betrokken medewerkers en de meetoplossing zien we al na een paar maanden een vermindering van voedselafval tot 30%. Ik volg de ontwikkelingen op de voet en hoop dat het anderen aanmoedigt om voedsel te beschouwen als een waardevolle bron”, zegt Michael La Cour, Managing Director IKEA Food Services AB.

Duurzaamheidsdoelstellingen
In lijn met de duurzaamheidsstrategie, waarbij IKEA wereldwijd volledig energieneutraal wil opereren in 2020, gaat IKEA de voedselverspilling met 50% verminderen. Tot nu toe hebben 84 winkels het systeem tegen voedselverspilling geïmplementeerd, wat tot dusver een vermindering van 79.200 kilo voedselafval oplevert. Dit is gelijk aan een besparing van 341.000 kilo CO2, ofwel 473 vluchten tussen Stockholm en Londen.

Oplossing in Nederland
“In Nederland is de oplossing tegen voedselverspilling sinds begin dit jaar in alle  winkels geïmplementeerd. We worden aangemoedigd door het ‘Voedsel is kostbaar’ initiatief om bij te dragen aan de wereldwijde doelen van IKEA, wat tot nu toe resulteert in een vermindering van 105.476 kilo naar 83.628 kilo voedselafval. Dat is dus al 21% minder voedselverspilling in onze activiteiten, wat gelijk staat aan bijna 50.000 bespaarde maaltijden in de periode van januari t/m mei. Het is niet alleen een ethische maatregel, het is ook een goede zakelijke beslissing omdat het kosten bespaart”, zegt Helder Ferreira, Country Manager IKEA Food Nederland.
Wonenonline