9508
Alles over de luchtbevochtiger
Gepubliceerd: 13-12-2018

Met een luchtbevochtiger in huis voorkom je gezondheidsklachten én blijft je inboedel langer mooi en goed. Maar welke luchtbevochtiger kun je het beste kiezen? Lees er hier meer over!

 Voordelen luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger helpt je het klimaat in huis gezond te houden. Zowel voor jezelf als voor je meubels, instrumenten en vloer! Vooral in de winter daalt de luchtvochtigheid in huis, omdat koude lucht minder vocht vasthoudt én we de verwarming gebruiken. Fysieke klachten van een te lage luchtvochtigheid kunnen zijn: droge keel, vaak verkouden, geïrriteerde ogen, droge huid, gesprongen lippen, vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieklachten. Houten vloeren, meubels en bijvoorbeeld de piano hebben ook te lijden onder een lage luchtvochtigheid.

inspiratiebrochures1.png

Soorten luchtbevochtigers

Welke luchtbevochtiger je het beste kunt kiezen, hangt onder andere af van de ruimte (groot of klein, babykamer, slaapkamer?) waar je deze wil gebruiken.

  • Ultrasone luchtbevochtiger: met behulp van geluidsgolven vernevelt dit apparaat water uit een reservoir, in de vorm van een soort fijne mist. De ultrasone luchtbevochtiger is heel stil en het meest geschikt voor kleinere ruimtes.
  • Stoombevochtiger: deze variant warmt water in een reservoir op, waarna warme stoom de ruimte in stijgt. De stoombevochtiger is minder handig in een huishouden met jonge kinderen en dieren, maar werkt stil, effectief en zonder witte neerslag.
  • Koudwaterverdamper: heeft een laag energieverbruik en is geschikt voor grote ruimtes. De verdamper zuigt lucht langs een nat element en brengt de bevochtigde lucht met een ventilator de ruimte in. De koudwaterverdamper werkt met filters en maakt geluid.
  • Luchtreiniger of luchtwasser: dit apparaat bevochtigt de lucht door natuurlijke verdamping, en filtert tegelijkertijd stof en bacteriën uit de lucht. Ideaal wanneer je last hebt van allergieën! 

Ingebouwde hygrostaat

Een ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Of de luchtvochtigheid goed is, kun je deels merken aan hoe je huid voelt, en je ogen, en je lippen. Maar voor het bepalen van de ideale luchtvochtigheid heb je een hygrostaat nodig. Handig is dat een ingebouwde meter het apparaat ook vanzelf uitschakelt als de luchtvochtigheid goed is! Maar je kunt ook een aparte hygrometer aanschaffen.

Accessoires

Er zijn nog meer handigheidjes die je bij je luchtbevochtiger kunt aanschaffen, behalve een (ingebouwde) hygrostaat. In sommige apparaten kun je geuroliën gebruiken, zodat je huis ook nog lekker ruikt! Reinig je luchtbevochtiger ook altijd goed met (speciale) reinigingsmiddelen, om te voorkomen dat bacteriën zich daarin kunnen voortplanten en vervolgens in jouw huis verspreiden.  En vergeet niet, indien nodig, de filters tijdig te vervangen of wassen!

Luchtontvochtiger
Naast luchtbevochtigers bestaan er ook luchtontvochtigers. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is kan je ervoor kiezen een De’Longhi luchtontvochtiger in huis te nemen. Hiermee wordt het vochtprobleem op een praktische, efficiënte en economische wijze aanpakt. Het installeren van een luchtontvochtiger is erg gemakkelijk. Steek de stekker in het stopcontact en sluit optioneel de afvoerslang aan voor een permanente afvoer. Door de luchtvochtigheid binnenshuis te verminderen, reduceert de vorming van schimmels en meeldauw, voorkom je schade aan en uitzetting van meubels, houten balken, raam- en deurbeslag. Kortom een hoop problemen die je liever wilt voorkomen.

Lees ook

Wonenonline