1867
Ramen aan het lappen? Pak meteen je kozijnen mee.
Gepubliceerd: 28-04-2021 Laatste update: 15-04-2023

Je ziet het vaak pas wanneer het zonnetje heerlijk schijnt, het vuil op je ramen. Zonde om zo niet optimaal van het lekkere weer te kunnen genieten omdat je je groen en geel zit te ergeren. Dus grijp dat lekkere weer aan en ga naar buiten, maar wel met emmer en een spons om meteen die ramen aan te pakken. En doe dan ook meteen dat kozijn, wel zo fijn. Wij leggen je uit hoe je deze beide in één keer reinigt.

Ramen lappen, je hebt er allemaal verschillende manieren en middeltjes voor. Maar ook hier kun je gewoon je oma om raad vragen want ingewikkeld hoeft het niet te zijn. Een emmer met warm water, spons, (oude)theedoek, raamwisser en schoonmaakmiddel, meer heb je niet nodig. Voor dat laatste hoef je niet allemaal ingewikkelde zeepjes te kopen maar kun je gewoon even kijken in de schoonmaakkast wat je nog hebt staan.

Voor de mensen die de voorkeur hebben om zaken op een natuurlijke wijze te reinigen, raden wij aan om een citroen te gebruiken. Uiteraard bedoelen we hier het citroensap, dit verdun je met water en geeft goed resultaat. Of wat dacht je van een halve ui (geschild) in het water! Werkt ook heel goed! Verder werkt een algemeen schoonmaakmiddel zoals allesreiniger ook, voeg wel een scheut azijn toe om een streeploos resultaat te behalen.

Je hebt ook middeltjes zoals glassex, heel handig voor een quick fix maar voor het mooiste resultaat raden wij je wel de uitgebreidere sessie aan. Wat je wel van glassex kunt leren is het gebruik van een spuit, zo kun je de middelen goed over de ramen verdelen. Aanrader! Wat we niet aanraden is het gebruik van ammonia, dat het effectief is erkennen we maar de dampen die vrijkomen kunnen zeer schadelijk voor je gezondheid zijn. Laten we eerlijk zijn; Zóveel zijn schone je ramen je nou ook weer niet waard.

Wat betreft de overige spullen die je nodig hebt, even de volgorde. Je begint met een (zachte!) spons om alles in te zemen en schoon te maken. Mocht je het heel bond hebben gemaakt, dan kan eerst reinigen met een tuinslang ook werken. Vervolgens pak je de raamwisser erbij en mocht je er nou nét niet bij kunnen, ook daar is aan gedacht namelijk door een uitschuifbare raamwisser. Deze wisser haal je van links naar rechts in horizontale strepen en maak je na elke streep droog met de theedoek, helemaal handig hierbij zijn de microvezel doeken. Hiermee kun je de randjes tenslotte ook droogmaken, et voila; Jij kan weer helder door je ramen kijken.

En we zeiden het al, nu je toch bezig bent raden wij je aan om de kozijnen mee te nemen. Vergelijk dit een beetje bij een controle bij de tandarts, leuk is het niet maar wel goed. Want je weet liever dat je een beginnend gaatje hebt, dan dat je voor een wortelkanaalbehandeling moet gaan.

Zo is het ook met kozijnen en mogelijke gebreken zoals houtrot en spleten. Hierbij is het wel handig om twee emmertjes water te halen, want de kozijnen geven veel vuil af dus gebruik daar een andere emmer en robuuste spons voor die niet te hard is. Begin altijd met dit grove werk en droog de natte kozijnen goed na, én let dus goed op eventuele mankementen. Wanneer de kozijnen klaar zijn, dan ga je pas over op de ramen. First things first.

Er zit nog wel verschil tussen houten en kunststof kozijnen, maar bij oppervlakkig vuil kun je bij beiden met een allesreiniger prima uit de voeten. Gebruik in ieder geval geen agressieve stoffen die ervoor kunnen zorgen dat de kwaliteit van verf afneemt zoals terpentine.

Nog een laatste tip, binnen lijkt dat zonnetje misschien heel lekker warm maar dit kan nog vies tegen vallen eenmaal buiten. Een paar schoonmaakhandschoenen raden wij je in het vroege voorjaar dan ook zeker aan.

GRATIS SCHOONMAAKGUIDE

gratis-schoonmaakguide1.jpg

Nieuw: de gratis Wonenonline.nl schoonmaakguide. 84 pagina's met werkelijk alles wat je wilt weten over schoonmaken. Hebben? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Schoonmaakguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ja, stuur mij de gratis schoonmaakguide