1361
Nieuwe energielabels huishoudelijke apparaten
Gepubliceerd: 25-02-2021

Het idee is simpel: met een energielabel op een huishoudelijk apparaat zie je in één keer hoe zuinig het apparaat is vergeleken met andere in dezelfde categorie. Handig toch? Maar het systeem is nogal wat verouderd sinds de invoering in de jaren 90. Apparaten zijn sindsdien steeds zuiniger geworden waardoor er plusjes aan de hoogste A-score werden toegevoegd. Intussen bestaan er apparaten met A+++ - 60% waarin het verschil in energieverbruik met een gewone A kan oplopen tot wel 60 procent. Een A klinkt dus zuinig, maar is dat in vergelijking met producten met het A+++ label niet.  

 

Om een einde aan de onduidelijkheid te maken, gaan de labels op de schop. LG Electronics, expert op het gebied van zuinige huishoudelijke apparatuur waaronder wasmachines, drogers en koelkasten, deelt alles wat je moet weten over de nieuwe labels! 

1. Terug naar A tot en met G 

Alle A+,  A++ en A+++ classificaties op apparaten staan op het punt te verdwijnen. Vanaf maart 2021 krijgen LG-wasmachines, was/droog combi’s, koelkasten en televisies de nieuwe classificatie op een schaal van A tot G, wat betekent dat er een einde komt aan de verwarrende +++ tekens.

2. De nieuwe labels zijn nu al te bekijken 

Van november 2020 tot maart 2021 is er een overgangsperiode waarbij nieuwe labels al in de doos zitten, maar nog niet in de winkel zichtbaar mogen zijn. Zo kunnen fabrikanten en verkopers zich voorbereiden op het nieuwe energielabel. Als je nu twee verschillende labels ziet kan dat verwarrend zijn, het lijkt dan misschien of je machine opeens minder zuinig is dan eerst, maar het heeft allemaal te maken met de nieuwe manier van testen.  

3. De testen zijn strenger geworden  

De testcriteria zijn veranderd, waardoor het nu een hele uitdaging is om een product een A-waardering te geven. Zeker met de nieuwe labels zullen er heel wat producten zijn die niet langer een A-label hebben. Bovendien mogen vanaf volgend jaar producten die een G-waardering krijgen, niet meer op de markt worden gebracht.  

4. Apparaten worden steeds zuiniger 

Door slimme technische innovaties, kunstmatige intelligentie en energiebesparende technologie zijn sommige nieuwe modellen zo zuinig, dat ze met de oude labels maar liefst acht of negen +-tekens nodig zouden hebben om nauwkeurig weer te geven hoeveel milieuvriendelijker ze zijn dan hun concurrenten. 

De nieuwste wasmachines van LG zijn bijvoorbeeld 60 procent efficiënter dan de meest geavanceerde producten van nog maar een paar jaar geleden. De nieuwe schaal maakt dus als het ware ruimte voor nieuwe producten, zonder het voor de consument ingewikkeld te maken.  

5. De nieuwe energielabels helpen je nog beter keuzes te maken die goed zijn voor het milieu  

Let zeker op een A-classificatie wanneer je een nieuw apparaat wil aanschaffen. Hoewel producten met een A-label soms duurder zijn, kun je er veel energie mee besparen. Zo bespaar je uiteindelijk kosten én ben je goed bezig voor het milieu. 

Wonenonline

GRATIS SCHOONMAAKGUIDE

gratis-schoonmaakguide1.jpg

Heb jij je ooit afgevraagd hoe je huis moeiteloos schoon en stralend kunt houden? Onze schoonmaakguide van maar liefst 84 pagina's onthult alle geheimen die je nodig hebt. Van praktische tips en handige hacks tot gedetailleerde stappenplannen, je vindt hier werkelijk alles wat je wilt weten over schoonmaken.

Wil jij deze must-have gids ontvangen? Vul het onderstaande formulier in en binnen 15 minuten heb je de schoonmaakguide in je mailbox.

Ja, stuur mij de gratis schoonmaakguide