2205
Is de wasdroogcombinatie de nieuwe hulp in het huishouden?
Gepubliceerd: 01-11-2017 Laatste update: 10-06-2023

In elk huis vind je wel een wasmachine en vaak staat er een wasdroger naast. In ons klimaat is het nu eenmaal niet mogelijk om altijd je was buiten op het wasrek te drogen. Maar niet iedereen heeft de plaats en het geld voor een losse droger.

Op recente elektronica beurzen komen we steeds vaker de wasdroogcombinatie tegen. Dit is een apparaat, waarin de wasmachine én droger gecombineerd zijn in één machine. De ideale oplossing voor mensen die geen plek hebben voor een losse wasmachine en droger. Ook is het leuk om te zien dat het mogelijk is om vieze was in de machine te stoppen en na (even) wachten komt er weer schone en droge was uit. Tenminste dat beloven de fabrikanten.

Is de wasdroogcombinatie de ideale hulp voor elk huishouden?  De ervaringen op internet lopen behoorlijk uit een. We zetten alle feiten eens op een rij. 

Dit moet je weten over de wasdroogcombi’s

Bijna alle grote fabrikanten, zoals Miele, AEG , Bosch en Siemens hebben er wel een in hun assortiment zitten. Prijzen variëren van 500 euro tot ver boven de 1000 euro.

Als we gaan zoeken naar goed presterende wasdroogcombinaties dan vinden we maar weinig betrouwbare vergelijkingstesten. De Consumentenbond beperkt zich alleen tot de traditionele wasmachines en wasdrogers. Dit geeft wel aan dat de wasdroogcombinaties nog niet zoveel verkocht worden.

In een vergelijkingstest wasdroogcombinatie van WasmachineSale worden een aantal modellen aan een test onderworpen. De apparaten zijn een paar dagen door de redactie in hun dagelijkse huishouden gebruikt, waardoor je een goed beeld krijgt van de plussen en minnen in de praktijk.

Opvallende bevindingen zijn:

  • Het energieverbruik ligt een stuk hoger dan 2 losse apparaten
  • De wasresultaten zijn gelijk aan die van een losse wasmachine
  • Een traditionele wasdroger presteert beter dan het combi-apparaat
  • De vulcapaciteit van wassen en droger zijn verschillend
  • De gecombineerde wassen & drogen programma’s duren bij sommige wasdroogcombinaties meer dan 14 uur!
  • Weinig onderhoud: het schoonmaken van pluizenfilters is niet nodig.

Hieruit blijkt wel dat niet alle apparaten even goed presteren. Toch laten fabrikanten zien dat ook deze apparaten steeds vernieuwd en verbeterd worden. Zo heeft AEG zijn combi al uitgevoerd met een zuinige warmtepomp, waardoor het energieverbruik flink gedaald is. 

Onze oordeel

Op het einde van dit artikel kunnen we wel een goed antwoord geven op de vraag in de titel. De was-droogcombinatie presteert nog lang niet op alle onderdelen even goed.

Heb je genoeg ruimte in je huis dan gaat de voorkeur nog steeds uit naar een losse wasmachine en droger. Een zuinige warmtepompdroger  droogt beter en hoeft niet eens heel duur te zijn.

Ben je wat kleiner behuisd en je legt de lat niet al te hoog, dan heb je met deze alles-in-1 was-droogmachine een prima hulpje in de huishouding.

We zullen deze combinatie apparaten zeker steeds vaker gaan zien. Het is nu nog wachten op de was-droog-strijk-combinatie.

Wonenonline

GRATIS SCHOONMAAKGUIDE

gratis-schoonmaakguide1.jpg

Heb jij je ooit afgevraagd hoe je huis moeiteloos schoon en stralend kunt houden? Onze schoonmaakguide van maar liefst 84 pagina's onthult alle geheimen die je nodig hebt. Van praktische tips en handige hacks tot gedetailleerde stappenplannen, je vindt hier werkelijk alles wat je wilt weten over schoonmaken.

Wil jij deze must-have gids ontvangen? Vul het onderstaande formulier in en binnen 15 minuten heb je de schoonmaakguide in je mailbox.

Ja, stuur mij de gratis schoonmaakguide