20
De braadpan: ons favoriete keukenmaatje waar we steeds weer op terugvallen
Gepubliceerd: 15-12-2025 Laatste update: 04-12-2025

We kunnen eerlijk zijn: in veel keukens staat een braadpan die al heel wat rondjes heeft meegedraaid. Soms geërfd, soms een spontane aankoop waarvan we pas later ontdekten hoe handig hij eigenlijk is. Hoe we koken verandert geregeld, maar de braadpan blijft altijd mee doen. Niet als klassieker uit nostalgie, maar omdat hij gewoon écht handig is.

In dit artikel nemen we je mee in hoe wij de braadpan ervaren, waarom hij zo fijn werkt en waar je op kunt letten als je er een wilt gebruiken of vervangen. 

Wat maakt een braadpan zo prettig in dagelijks gebruik?

We merken vooral dat een braadpan rust geeft tijdens het koken. Het dikke materiaal verdeelt de warmte gelijkmatig, waardoor gerechten mooi garen zonder dat we constant hoeven te roeren of angstig boven de pan hangen.

De belangrijkste materialen op een rij

De meeste braadpannen die we thuis tegenkomen zijn gemaakt van:

  • Gietijzer: zwaar en robuust, houdt warmte vast en werkt heel voorspelbaar.

  • Emaille gietijzer: dezelfde sterke basis, maar met een gladde binnenkant die makkelijker schoon te maken is.

  • Staal of plaatstaal: lichter, snel warm, goed voor hogere temperaturen.

  • Aluminium met antiaanbaklaag: prettig in gebruik, maar minder geschikt voor stevige hitte.

Volgens kookexperts is vooral het vermogen van gietijzer om warmte gelijkmatig te verdelen de reden dat stoofgerechten zo fijn uitpakken.

Waarom langzaam garen zo goed werkt in een braadpan

We houden van gerechten die zachtjes pruttelen. Niet omdat we uren in de keuken willen staan, maar juist omdat een braadpan het werk voor ons doet. De pan bouwt warmte op en geeft die langzaam weer af, waardoor ons eten beter op smaak komt.

De voordelen van lage temperaturen

We merken dat langzaam garen:

  • gerechten minder snel laat aanbranden
  • smaken rond en diep maakt
  • vlees mals houdt doordat bindweefsel rustig uiteenvalt
  • zorgt voor meer controle tijdens het koken

Hoe kiezen we een braadpan die echt bij ons past?

Iedere keuken en ieder huishouden is anders. Toch zijn er een paar eenvoudige vuistregels waar we zelf altijd op letten.

1. Gewicht en comfort

Een pan die te zwaar is, blijft uiteindelijk vaker in de kast staan. Gietijzer is top, maar test bij twijfel eerst even hoe het voelt.

2. Formaat

Voor de meeste huishoudens is 24 centimeter ideaal. Koken we graag voor bezoek of maken we vaak grote stoofschotels, dan kiezen we meestal 28 centimeter.

3. Deksel

Een goed sluitend deksel is voor ons een must. Dat houdt vocht binnen de pan en dat proef je terug.

4. Warmtebron

Op inductie werkt gietijzer fantastisch. We letten er wel op dat de bodem vlak is zodat de warmte goed verdeeld wordt.

Hoe we onze braadpan in topconditie houden

Emaille pannen

Deze vragen weinig onderhoud. Meestal spoelen we ze af met warm water en een mild afwasmiddel. Een schuursponsje gebruiken we liever niet om het emaille mooi te houden.

Ongeëmailleerd gietijzer

Dat behandelen we af en toe met een dun laagje olie en verhitten we kort. Dat inbakken vormt een natuurlijke beschermlaag. Dit helpt om roest te voorkomen en de pan soepel te houden.

Wat we graag maken in een braadpan

Het leuke is dat de braadpan veel meer kan dan alleen vlees stoven. Dit zijn de dingen die bij ons thuis het vaakst op tafel komen:

  • groentestoven met bonen of linzen
  • kip uit de pan
  • stoofschotels met pompoen of zoete aardappel
  • zelfgebakken brood (werkt verrassend goed)
  • pasta’s die we starten op het fornuis en afmaken in de oven

Omdat de pan warmte vasthoudt, hoeven we minder bij te sturen. Dat maakt koken relaxed.

Waarom een braadpan voor ons een duurzame keuze is

We vinden het prettig dat een goede braadpan jaren meegaat. Soms decennia. Het is een van de weinige keukentools die je niet elke paar jaar hoeft te vervangen.

Energiezuinig

Doordat de pan zoveel warmte vasthoudt, zetten we het vuur al snel lager. Dat scheelt energie.

Tijdloos

De functie staat voorop, waardoor het ontwerp nauwelijks aan trends onderhevig is. We hoeven niet steeds iets nieuws te kopen omdat “het oude model uit de mode is”. Dat past goed bij bewuster wonen.

Wanneer wordt het tijd om afscheid te nemen?

Ook al gaan braadpannen lang mee, soms is vervanging verstandig. We letten vooral op:

  • diepe beschadiging in het emaille
  • roest die niet meer weg te krijgen is
  • scheuren in het gietijzer
  • een deksel dat niet meer goed sluit

Lichte verkleuring in de pan zien we als normale gebruikssporen. Die maken de pan eerder karaktervol dan afgeschreven.

Waarom wij de braadpan steeds weer pakken

Omdat hij ons eten lekker maakt zonder gedoe. Omdat hij rustig pruttelt terwijl wij iets anders kunnen doen. En omdat we merken dat veel gerechten gewoon beter uitpakken in een pan die warmte vasthoudt en voorspelbaar werkt.

De braadpan is geen trend en geen luxeproduct. Het is gewoon een eerlijk, betrouwbaar stuk gereedschap dat al jaren doet wat het moet doen. En dat vinden we precies goed zo.

Wonenonline

Gratis keukenbrochures

Laat je inspireren door de nieuwste keukentrends en exclusieve stijltips die je nergens anders zult vinden. Uiteraard geheel kosteloos en zonder verplichtingen.  Vul onderstaande velden met een * in voor een goede verwerking van uw aanvraag.

Vergeet niet uw brochure(s) aan te geven!
Invalid Input