1223
Jouw droomkeuken
Gepubliceerd: 24-06-2015 Laatste update: 08-12-2017

Koken: voor de één een hobby, voor de ander een hel. Hoe dan ook, de keuken is voor iedereen een belangrijke ruimte in huis. Het is de plek waar je iedere dag begint met het maken van een lekker ontbijt, de plek waar je naar toe gaat als je zin hebt in een verfrissend drankje en de plek waar je een nieuw recept vol spanning uitprobeert. Is jouw keuken toe aan een opknapbeurt? Ga dan voor de perfecte combinatie van praktisch en luxe.

De basis
Een goede basis is essentieel voor iedere ruimte, zo ook de keuken. Kies voor materialen op je vloer, wand en plafond die je mooi vindt, maar vergeet niet te denken aan de praktische kant. De keuken is namelijk een plek waar je vaak kookt en bakt. Al de spetters die in het rond vliegen moet je uiteindelijk ook allemaal weer schoonmaken. Kies daarom het liefst voor gladde oppervlakken. Hoe gladder het oppervlak, hoe beter het schoon te houden is. Heb je nu tegels in de keuken en ben je het vuil dat zich maar graag verzamelt in de voegen behoorlijk zat? Kies bij het opknappen van je keuken bijvoorbeeld voor een achterwand van glas of kunststof. Deze materialen zijn vochtbestendig én makkelijk af te nemen met een sopje. Laat je de achterwand liever stucen? Kies dan voor waterbestendig stucwerk, zoals Beton Ciré, microbeton of Tadelakt. Glad pleisterwerk met hierop een verflaag is ook een optie. Vraag dan aan je stukadoor of hij de muur wilt voorzien van een eindlaag parketlak of wandvernis. Een dergelijke eindlaag dient als bescherming én maakt de muur makkelijk om schoon te maken. Essentials
Is de basis van je nieuwe keuken af? Dan is het tijd voor de leuke klus: het uitzoeken van de keuken. De keuken is niet alleen de ruimte waarin je eten bereidt, maar dient bij veel woningen ook als opslagruimte. Houd rekening met deze 2 voornaamste functies en creëer binnen no time een topchef-waardige keuken.

Opslag
De keuken dient als opslag voor allerlei spullen: van je pannen en servies tot de flessen drinken en pakken rijst die je graag op voorraad hebt. Om al deze spullen kwijt te kunnen is voldoende bergruimte essentieel. Heb je een kleine keuken en geen ruimte voor veel kastjes en lades? Probeer dan je wanden te gebruiken voor het opbergen van spullen. Hang bijvoorbeeld een wandrek op waarin je je keukengerei kwijt kunt of hang de magnetron aan de muur met behulp van speciale beugels. Door deze spullen netjes op te bergen voorkom je dat je keuken een zooitje wordt en houd je voldoende ruimte om lekker te koken.

Koken
Na een lange werkdag thuiskomen en aan de slag gaan met een heerlijk avondmaal, het kan alleen met de juiste keuken. Zorg ervoor dat jouw keuken is voorzien van alle gemakken die jouw leven een stukje makkelijker maken, zoals een oven, magnetron en vaatwasser. Haal de apparaten die je minder vaak gebruikt, misschien een keukenmachine, broodrooster of koffiezetapparaat, van je aanrecht af en berg deze op. Hoe meer ruimte je op het aanrecht hebt, hoe makkelijker het koken je zal afgaan. Vind je het koken leuk, maar heb je een hekel aan het schoonmaakwerk achteraf? Kies dan voor een glad werkblad en voor een inductiekookplaat. Snel een doekje over het aanrecht en het schoonmaken is al gebeurd.

Final touch
Als ook de inrichting van je keuken compleet is, is het tijd om je keuken net wat extra’s te geven. Probeer de hoeveelheid accessoires binnen de perken te houden, je keuken draait immers om het koken en hier houd je het liefst zoveel mogelijk ruimte voor vrij. Kies het liefst voor enkele accessoires op plekken waar je er geen last van hebt, zoals op een plank of in de vensterbank. Leuke accessoires voor je keuken zijn kookboeken, de populaire mason jars en krijtborden waar je meteen je boodschappenlijstje op kwijt kunt. Ook bloemen en planten zijn perfect om je keuken wat meer sfeer te geven.

Wonenonline