2102
Creëer  een woonkeuken
Gepubliceerd: 21-06-2016 Laatste update: 24-05-2017

In steeds meer huizen zien we het; een woonkamer en keuken ineen. Een trend die de laatste jaren steeds meer in opkomst is, want een woonkeuken is hot! Een keuken is niet meer zoals vroeger een ruimte waar alleen gegeten wordt, maar een ruimte waar we gezellig met elkaar samenkomen, ook voor en na het eten. Door de keuken bij de woonkamer te betrekken, creëer je het ultieme gevoel van gezelligheid en verbondenheid tussen deze twee ruimtes.

Van woonkamer naar woonkeuken
Vroeger had iedere ruimte een eigen hokje, maar dat zien we tegenwoordig niet meer. Een open ruimte met woonkamer en keuken ineen oogt een stuk ruimer en zorgt ervoor dat woonkamer en keuken één geheel zijn. Ook is er door de open ruimte de mogelijkheid om contact tussen de twee ruimtes te hebben. In een woonkeuken wordt niet alleen gekookt, maar ook geleefd, een kop koffie gedronken en gezellig gekletst.

Keukens zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren. Het valt dan ook niet mee om een geschikte keuken uit te zoeken. Het allerbelangrijkste bij het kopen van een nieuwe keuken is de beschikbare ruimte die je hebt. En ook niet geheel onbelangrijk wat je wensen zijn. Want passen jouw ideeën wel bij de ruimte? Om een schatting van de benodigde ruimte te kunnen maken, kun je gebruikmaken van dozen op de vloer die het formaat van de ruimte in beeld brengen. Ook zien we steeds vaker kookeilanden voorbij komen. Een kookeiland kan zorgen voor een scheiding tussen woonkamer en keuken, maar anderzijds ook weer voor verbinding tussen de ruimtes. Wil je graag een kookeiland, maar past dit niet in de beschikbare ruimte? Kies dan voor een halfopen eiland.

Inrichten van woonkamer en keuken
Om één geheel te creëren van woonkamer en keuken is het belangrijk om na te denken waar alles geplaatst wordt. Zorg er bij een kookeiland voor dat de vaatwasser, prullenbak en rommelkastjes niet zichtbaar zijn voor de woonkamer. Ook moet de sfeer van de woonkamer naar de keuken getrokken worden om de ruimtes samen te smelten tot één ruimte.

Plaats de meubels bij voorkeur niet met de rug naar de keuken toe, want hierdoor wordt de openheid doorbroken. Om de ruimte van de woonkamer naar de keuken open te houden, is het belangrijk de bank in het verlengde van de keuken te plaatsen. Met verlichting kun je ervoor zorgen dat de keuken niet altijd het middelpunt van de woning is. Om het plaatje helemaal af te maken, moeten kleur en stijl van de vloer en het plafond ook doorlopen van de woonkamer naar de keuken.

Bij het koken komt er veel warmte vrij van de kookplaat en de apparatuur die in gebruik zijn. Plaats de thermostaat daarom niet in de keuken, want de thermostaat neemt de temperatuur van de keuken over waardoor de kachel niet aan zal slaan.

Bij de inrichting van een woonkeuken zijn ook apparaten en een goede afzuiging van belang. Geuren kunnen anders gemakkelijk de open ruimte in trekken. Een krachtige afzuigkap zorgt ervoor dat onaangename geurtjes niet de woning in kunnen gaan. Heb je een bijkeuken of inbouwkast? Plaats apparaten die veel geluid maken dan in de bijkeuken of inbouwkast.

Het oog wil ook wat zeggen ze altijd! Zorg daarom dat de keuken altijd piekfijn in orde is en er geen vieze vaat op het aanrecht staat. Kies voor duurzame materialen, want deze zijn gemakkelijk schoon te houden waardoor de keuken er altijd hygiënisch uitziet.

Omdat een keuken heel wat jaren meegaat, is het misschien wel nog moeilijker om een keuken uit te zoeken. Tieleman Keukens informeert je graag over jouw toekomstige keuken, want het kopen van een keuken moet een feest zijn! Kijk voor meer informatie op onze website www.tielemankeukens.nl.

Wonenonline