Siemens introduceert nieuwe afzuigkappen: altijd een schone en frisse keuken

De consumentenbond heeft onlangs afzuigkappen getest. Twee modellen van Siemens -de LC98BA540* en de LI46631**- kwamen als beste uit test. De Consumentenbond prees vooral de geurverwijdering, vetverwijdering, gemakkelijke installatie en het geluid. Siemens zit niet stil als het gaat om de verdere ontwikkeling van afzuigkappen: het bedrijf introduceert een heel nieuwe lijn modellen, die nog verder afrekent met kookluchtjes, vet en geluid.

Fris de lente in
Bij koken komen kookdampen vrij, die voor een deel bestaan uit vet. Als deze vrij spel hebben, zorgen ze voor een vettige aanslag in de keuken. De afzuigkappen van Siemens maken gebruik van een van de beste filtersystemen ter wereld. Het effect van vetfilters wordt bepaald door de zogenoemde vetafscheidingsgraad: dit is het procentuele aandeel van het uit de kookdampen weggefilterde vet. Veel afzuigkappen halen niet eens de 70%, maar de vetfilters van Siemens realiseren een vetafscheidingsgraad van 80% tot 95%. Hierdoor blijft de lucht schoon en zijn keukenkastjes beschermd tegen vet en vervelende schimmels.

Exit geurtjes
De nieuwe afzuigkappen zijn uitgerust met zeer geavanceerde koolstoffilters, die korte metten maken met onaangename geurtjes in de keuken. De filters zijn zo krachtig, dat de lucht in de keuken altijd fris blijft, wat er ook op het menu staat. Met de CleanAir recirculatie module wordt zelfs een geurverminderingsgraad van 95% bereikt.

Rustpunt in de keuken
De keuken wordt steeds vaker gebruikt als woonkeuken of leefomgeving. Er wordt lekker gekookt en genoten. Een hard zoemende motor hoort daar niet bij. De afzuigkappen van Siemens behoren tot de stilste ter wereld. De nieuwe motoren bieden een maximaal afzuigvermogen, met een minimaal geluid. De lamellen van de motorventilator zijn bijvoorbeeld zo gevormd, dat ze zo goed als geen geluid produceren. En nieuwe fabricagetechnieken zorgen ervoor dat alle onderdelen van de afzuigkap uiterst nauwkeurig in elkaar passen, waardoor tijdens het gebruik geen trillingen en wrijvingen optreden.

Het oog wil ook wat
Een afzuigkap is een in het oog springend onderdeel in de keuken. De modellen van Siemens zijn niet alleen technische hoogstandjes, ook zijn ze een lust voor het oog. Er zijn vele varianten, van eilandschouwkappen en wandschouwkappen tot volledig integreerbare afzuigkappen en vlakschermkappen en ze zijn allemaal tot in de puntjes afgewerkt. Een van de design-highlights is de verlichting. De nieuwe afzuigkappen zijn uitgerust met de modernste en energiezuinige LED-verlichting. Met behulp van lenzen en diffusieplaten zijn verschillende verlichtingsvarianten mogelijk, die perfect van de sfeer en inrichting van de keuken passen.

Doe-het-zelf
Alle afzuigkappen zijn voorzien van het nieuwe EasyMounting monteersysteem. Hiermee kan de consument zelf heel eenvoudig de kap ophangen. De kap wordt in plaats van aan twee schroeven, aan 2 draaiknoppen opgehangen. Hiermee kan de montagehoek worden bijgesteld, zodat de kap kaarsrecht hangt. Hierbij maakt het niet uit als de boorgaatjes niet helemaal op een horizontale lijn liggen.

Enthousiaste thuiskoks onderkennen het belang van helder zicht en schone lucht in de keuken. Op het gebied van functionaliteit laten de afzuigkappen van Neff daarom niets aan het toeval over. Met een druk op de knop zuigen ze kookluchtjes en dampen weg: zacht of op volle sterkte, afhankelijk van wat vereist is. De moderne elektronische bediening is eenvoudig en intutief te gebruiken. Bovendien zijn alle afzuigkappen van Neff zeer stil en bijzonder efficiënt in gebruik dankzij slimme innovaties als de ultrasone sensor, die het vermogen volledig automatisch aanpast aan de hoeveelheid damp in de lucht. Alle oppervlakken, inclusief het roestvrijstalen vetfilter, zijn duurzaam, ergonomisch vormgegeven en eenvoudig schoon te maken. Zo blijft de afzuigkap er goed uitzien en goed aanvoelen. Bij de modellen met randafzuiging zijn de vetfilters zelfs discreet weggewerkt achter elegante roestvrijstalen oppervlakken. De lucht wordt efficient via de rand afgezogen. Nog een functionele blikvanger is de FreshAir intervalventilatie. Deze zorgt automatisch voor een optimaal binnenklimaat door elk uur vijf minuten lang in te schakelen, bijvoorbeeld als u op vakantie bent of na een feest of etentje. Uw keuken krijgt regelmatig een stoot frisse lucht zonder dat u een raam hoeft open te zetten, en wordt zo de favoriete plek van iedereen in huis.

Lucht afvoeren of recirculeren?
Vrijwel alle Neff modellen beschikken zowel over een luchtafvoer als recirculatiestand, waarbij de laatstgenoemde steeds populairder wordt. In goed geïsoleerde huizen met een laag energieverbruik kan hiermee veel energie bespaard worden omdat de warme lucht in de ruimte blijft. Neff heeft hiertoe het CleanAir recirculatiesysteem ontwikkeld, om kookdampen nog efficiënter dan voorheen weg te werken in de recirculatiestand. Dankzij de speciale constructie en de grote filteroppervlakken neutraliseert dit systeem tot 95 procent van de kookgeuren, en is daarbij ook nog eens buitengewoon stil.

Goede verlichting maakt het verschil
Goede vormgeving heeft veel met licht te maken. Hetzelfde geldt voor een aangename sfeer in woon en werkruimtes. Daarom beschikken alle Neff afzuigkappen over een uitgekiend verlichtingsconcept dat aan twee doelstellingen tegemoetkomt: het koken wordt aangenamer en veiliger, en de indirecte lichtbron draagt bij aan een prettige sfeer. Omdat de SoftLight verlichting van Neff traploos kan worden ingesteld van zeer helder tot uiterst gedempt, kunt u deze moeiteloos aanpassen aan elke situatie en aan de andere lichtbronnen in huis. Veel nieuwe Neff afzuigkappen kunnen daarnaast ook worden uitgerust met innovatieve LED displays. Uw voordelen liggen voor de hand: optimale lichtopbrengst, een lange levensduur en onovertroffen energiezuinigheid.

Welk model? Puur een kwestie van smaak
Zoals bekend valt over smaak niet te twisten over de afzuigkappen van Neff ook niet. Die zijn namelijk in zoveel uitvoeringen beschikbaar dat u voor elke keuken, elke esthetische voorkeur en elke functionele eis het juiste model zult vinden. Wand en eilandafzuigkappen, met gewelfd glazen scherm of in schuine uitvoering, volledig in hoogwaardig roestvrij staal of in een exclusieve combinatie van glas en roestvrij staal: Neff maakt het allemaal. In de fabriek in het Duitse Bretten worden namelijk ongeveer 950 verschillende modellen afzuigkappen en schouwen geproduceerd, in totaal ongeveer één miljoen stuks per jaar. Deze indrukwekkende verscheidenheid weerspiegelt niet alleen de grote vakkundigheid van de inbouwspecialist, maar ook de mate waarin de behoeften van de consument centraal staan. Neff biedt met zijn apparatuur een optimale oplossing voor elke individuele situatie, of het nu gaat om schuin aflopende plafonds, ongebruikelijke hoogtes of beperkingen als gevolg van reeds geïnstalleerde keukenmeubels. De beslissende factor is echter ongetwijfeld dat een Neff afzuigkap op maat uw dagelijkse leven aangenamer maakt en zorgt voor meer plezier bij het koken en het verblijf in de keuken.

Miele introduceert een serie afzuigkappen met meerzone randafzuiging. Deze afzuigkappen zijn optisch grensverleggend en leveren ten opzichte van de traditionele afzuigkappen met randafzuiging een dertig procent betere vetafscheiding op. Ook zijn ze eenvoudig te reinigen en produceren ze nauwelijks condens.

Met het nieuwe afzuigkapprogramma zet Kuppersbusch definitief een punt achter het tijdperk, dat afzuigkappen enkel tot hun functionele eigenschap, afzuigen, beperkt bleven. In het bijzonder de modellen IKD en KD 9980.0 vallen op door een hoge innovatiegraad en technische hoogstandjes.

Zeker als de keuken in open verbinding staat met de woonkamer of andere ruimtes in huis zal de noodzaak van een goed ventilatiesysteem duidelijk zijn. Kookluchtjes kunnen absoluut verleidelijk zijn, maar dat geldt meestal maar voor even.

Mechanische ventilatie waarmee de meeste nieuwbouwhuizen zijn uitgerust, is meestal niet voldoende om de lucht te verversen tijdens het koken. Daarvoor is echt een afzuigkap nodig. Aan keuze geen gebrek anno nu. En dat geldt niet alleen voor de modellen en uitvoeringen, maar ook wat betreft de technische capaciteiten. We beginnen met het eerste element. Want elk keukenontwerp vraagt om een ander model kap. Daarom zijn er eilandschouwen in alle soorten en maten. Sommige zijn nauwelijks als dusdanig te herkennen omdat ze bijvoorbeeld de optiek van een designlamp hebben. Wie liever geen kap boven zijn kookeiland heeft, wordt op zijn wenken bediend met zogenaamde werkbladschouwen die bijvoorbeeld geheel in het werkblad verzonken kunnen worden en dus alleen zichtbaar zijn als ze worden gebruikt. Ook wat betreft wandschouwen hebben de designers zich de afgelopen jaren uitgeleefd: er is een duizelingwekkende keuze. Het design is dus de minste zorg: er is altijd wel een uitvoering te vinden die naadloos in het keukenontwerp past. En zo niet, dan is er nog maatwerk mogelijk. De techniek vraagt meer aandacht want daarmee staat of valt het gebruiksgemak.

De standaard afzuigkap heeft een interne motor en een afvoerkanaal: de motor zuigt de vervuilde lucht aan langs een vetfilter. Hierna wordt de gefilterde lucht via het afvoerkanaal naar buiten geleid. Afzuigkappen met een externe motor hebben als voordeel dat je ze nauwelijks hoort, geen onbelangrijk aspect nu de keuken vaak ook een woonplek is. Een recirculatiekap zuigt vet, kookluchtjes en vocht af met behulp van een koolstoffilter. Voordeel is dat er bij dit systeem geen afvoer nodig is. Wel moeten de soms kostbare filters geregeld worden gereinigd of zelfs vervangen. Nadeel van deze techniek is dat de kookdampen niet naar buiten worden afgevoerd en er bij onvoldoende ventilatie vocht in huis kan achterblijven.

Nieuw zijn de systemen met katalysator. Eerst worden kookdampen in een speciale vetfilter ontdaan van vetten en andere verontreinigingen. In de katalysator wordt vervolgens een speciaal reactie- en oxidatieproces op gang gebracht, waardoor de geuren uiteen vallen en veelal aanwezige verontreinigingen (bacteriën, schimmelsporen, virussen) worden vernietigd. Aan het einde van dit proces wordt de gezuiverde lucht teruggegeven aan de ruimte. Een afvoerkanaal naar buiten is dus niet nodig. Voor alle systemen geldt: hoe krachtiger de motor, hoe groter het luchtreinigende effect doorgaans is. De capaciteit van het afzuigsysteem dient als basisregel tien keer en bij gebruik van bijvoorbeeld een grill, friteuse of wokbrander zelfs twintig keer de inhoud van de betreffende ruimte per uur te kunnen verversen. Bij een grote of open keuken ligt dit nog genuanceerder. Er zijn trouwens ook afzuigkappen met sensoren die de afzuigkracht automatisch instellen. Berekenen welke capaciteit waar nodig is, is iets om aan de expert over te laten. Datzelfde geldt voor de installatie. Hoe goed een kap of motor ook is, als het afvoerkanaal niet op de kap is afgestemd of andersom, functioneert een en ander niet naar behoren.

Bron: Uw Keuken | Vraag hier gratis keukenbrochures aan.

De noodzaak van een goed ventilatiesysteem zal duidelijk zijn. Zeker als de keuken in open verbinding staat met de woonkamer of andere ruimtes in huis. Want kookluchtjes kunnen absoluut verleidelijk zijn, maar dat geldt meestal maar voor even.

Nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig vaak voorzien van een woningbreed ventilatiesysteem: het zogenaamde WTW-systeem, wat staat voor Warmte Terug Winning. Een speciale ventilatormotor zuigt via luchtkanalen en ventilatieroosters vervuilde lucht weg uit onder meer de keuken. Handig zou je denken, maar mechanische ventilatie alleen is meestal niet voldoende om de lucht te verversen tijdens het koken. Daarvoor is echt een wasemkap nodig. Deze voert de vieze luchtjes linea recta naar buiten.

Aan keuze geen gebrek anno nu. En dat geldt niet alleen voor de modellen en uitvoeringen, maar ook wat betreft de technische capaciteiten. We beginnen met het eerste element. Want elk keukenontwerp vraagt om een ander model kap. Daarom zijn er eilandschouwen in alle soorten en maten. Sommige zijn nauwelijks als dusdanig te herkennen omdat ze bijvoorbeeld de optiek van een designlamp hebben. Wie liever geen kap boven zijn kookeiland heeft, wordt op zijn wenken bediend met zogenaamde werkbladschouwen die bijvoorbeeld geheel in het werkblad verzonken kunnen worden en dus alleen zichtbaar zijn als ze worden gebruikt. Ook wat betreft wandschouwen hebben de designers zich de afgelopen jaren uitgeleefd: er is een duizelingwekkende keuze. Het design is dus de minste zorg: er is altijd wel een uitvoering te vinden die naadloos in het keukenontwerp past. En zo niet, dan is er nog maatwerk mogelijk. De techniek vraagt meer aandacht want daarmee staat of valt het gebruiksgemak.

De standaard afzuigkap heeft een interne motor en een afvoerkanaal: de motor zuigt de vervuilde lucht aan langs een vetfilter. Hierna wordt de gefilterde lucht via het afvoerkanaal naar buiten geleid. Afzuigkappen met een externe motor hebben als voordeel dat je ze nauwelijks hoort, geen onbelangrijk aspect nu de keuken vaak ook een woonplek is. Een recirculatiekap zuigt vet, kookluchtjes en vocht af met behulp van een koolstoffilter. Voordeel is dat er bij dit systeem geen afvoer nodig is. Wel moeten de soms kostbare filters geregeld worden gereinigd of zelfs vervangen. Nadeel van deze techniek is dat de kookdampen niet naar buiten worden afgevoerd en er bij onvoldoende ventilatie vocht in huis kan achterblijven.

Nieuw zijn de systemen zonder vetfilter. Het zogenaamde aero performance systeem is gebaseerd op aloude natuurwetten. Als je lucht via een smalle opening aanzuigt, versnel je de luchtloop. Zorg je er dan tevens voor dat de lucht een paar keer boogvormig wordt gedraaid, dan worden de vervuilde deeltjes door middel van middelpuntvliedende kracht uit de lucht geslingerd waardoor ze in een roestvrijstalen reservoir kunnen worden opgevangen. Geen vetfilter betekent minder weerstand en dus minder geluid en een betere benutting van de motorcapaciteit. Voor alle systemen geldt: hoe krachtiger de motor, hoe groter het luchtreinigende effect doorgaans is. De capaciteit van het afzuigsysteem dient als basisregel tien keer - en bij gebruik van bijvoorbeeld een grill, friteuse of wokbrander zelfs twintig keer - de inhoud van de betreffende ruimte per uur te kunnen verversen. Bij een grote of open keuken ligt dit nog genuanceerder. Er zijn trouwens ook afzuigkappen met sensoren die de afzuigkracht automatisch instellen. Berekenen welke capaciteit waar nodig is, is iets om aan de expert over te laten. Datzelfde geldt voor de installatie. Hoe goed een kap of motor ook is, als het afvoerkanaal niet op de kap is afgestemd of andersom, functioneert een en ander niet naar behoren.

Kookluchtjes kunnen absoluut verleidelijk zijn, maar dat geldt meestal maar voor even. De noodzaak van een goed ventilatiesysteem zal dan ook duidelijk zijn. Zeker als de keuken in open verbinding staat met de woonkamer of andere ruimtes in huis.

Nieuwe woningen zijn tegenwoordig vaak voorzien van een woningbreed ventilatiesysteem: het zogenaamde WTW-systeem, wat staat voor Warmte Terug Winning. Een speciale ventilatormotor zuigt via luchtkanalen en ventilatieroosters vervuilde lucht weg uit onder meer de keuken. De hoeveelheid is te regelen met een regelknop. Handig zou je denken, maar mechanische ventilatie alleen is meestal niet voldoende om de lucht te verversen tijdens het koken. Daarvoor is echt een wasemkap nodig. Deze voert de vieze luchtjes linea recta naar buiten. Aan keuze geen gebrek anno 2009 en dat geldt niet alleen voor de modellen en uitvoeringen, maar ook wat betreft de technische capaciteiten. We beginnen met het eerste element.

Elk keukenontwerp vraagt om een ander model kap. Daarom zijn er eilandschouwen in alle soorten en maten. Sommige zijn nauwelijks als dusdanig te herkennen omdat ze bijvoorbeeld de optiek van een designlamp hebben. Wie liever geen kap boven zijn kookeiland heeft, wordt op zijn wenken bediend met zogenaamde werkbladschouwen die bijvoorbeeld geheel in het werkblad verzonken kunnen worden en dus alleen zichtbaar zijn als ze worden gebruikt. Ook wat betreft wandschouwen hebben de designers zich de afgelopen jaren uitgeleefd: er is een duizelingwekkende keuze. Het design is dus de minste zorg: er is altijd wel een uitvoering te vinden die naadloos in het keukenontwerp past. En zo niet, dan is er nog maatwerk mogelijk. De techniek vraagt meer aandacht want daarmee staat of valt het gebruiksgemak.

De standaard afzuigkap heeft een interne motor en een afvoerkanaal: de motor zuigt de vervuilde lucht aan langs een vetfilter. Hierna wordt de gefilterde lucht via het afvoerkanaal naar buiten geleid. Afzuigkappen met een externe motor hebben als voordeel dat je ze nauwelijks hoort, geen onbelangrijk aspect nu de keuken vaak ook een woonplek is. Een recirculatiekap zuigt vet, kookluchtjes en vocht af met behulp van een koolstoffilter. Voordeel is dat er bij dit systeem geen afvoer nodig is. Wel moeten de soms kostbare filters geregeld worden gereinigd of zelfs vervangen. Nadeel van deze techniek is dat de kookdampen niet naar buiten worden afgevoerd en er bij onvoldoende ventilatie vocht in huis kan achterblijven.

Nieuw zijn de systemen zonder vetfilter. Het zogenaamde aero performance systeem is gebaseerd op aloude natuurwetten. Als je lucht via een smalle opening aanzuigt, versnel je de luchtloop. Zorg je er dan tevens voor dat de lucht een paar keer boogvormig wordt gedraaid, dan worden de vervuilde deeltjes door middel van middelpuntvliedende kracht uit de lucht geslingerd waardoor ze in een roestvrijstalen reservoir kunnen worden opgevangen. Geen vetfilter betekent minder weerstand en dus minder geluid en een betere benutting van de motorcapaciteit.

Voor alle systemen geldt: hoe krachtiger de motor, hoe groter het luchtreinigende effect doorgaans is. De capaciteit van het afzuigsysteem dient als basisregel tien keer - en bij gebruik van bijvoorbeeld een grill, friteuse of wokbrander zelfs twintig keer - de inhoud van de betreffende ruimte per uur te kunnen verversen. Bij een grote of open keuken ligt dit nog genuanceerder. Er zijn trouwens ook afzuigkappen met sensoren die de afzuigkracht automatisch instellen. Berekenen welke capaciteit waar nodig is, is iets om aan de expert over te laten. Datzelfde geldt voor de installatie. Hoe goed een kap of motor ook is, als het afvoerkanaal niet op de kap is afgestemd of andersom, functioneert een en ander niet naar behoren.

Miele introduceert een serie afzuigkappen uitsluitend geschikt voor luchtcirculatie: de eilandschouwafzuigkap DA 7000 D en de wandschouwafzuigkap DA 7090 W. Deze ellipsvormige afzuigkappen reduceren vervelende kookluchtjes tot een minimum en zijn erg geschikt voor energiezuinige woningen, waarbij luchtafvoer naar buiten toe niet mogelijk is.

De afzuigkappen in de nieuwe S3-designlijn van Scholtès vallen niet alleen op door hun fluisterstille werking. Dankzij het bijzonder stijlvolle design en de sublieme afwerking zijn het de blikvangers van elke keuken. Ook qua afzuigcapaciteit en bedieningsgemak scoren de afzuigkappen uitstekend. Dit alles maakt deze apparaten tot het toonbeeld van functioneel keukendesign dat gezien mag worden.

Ovaal staal
Het futuristische ontwerp maakt deze handgemaakte, roestvrijstalen eilandschouw tot een ware blikvanger. De ovale vorm herbergt alles wat je van een moderne, high-end afzuigkap mag verwachten, zoals een dubbele turbinemotor met een capaciteit tot 750 m³/u, twee roestvrijstalen vetfilters die uitwasbaar zijn in de vaatwasser, tiptoetsbediening voor vier snelheden en ledverlichting. Deze bijzondere kap van 150 cm breed heeft een adviesprijs van 6.999 euro.

Vlinderkap
In een oogopslag is te zien waaraan deze afzuigkap in spiegelglazen uitvoering haar naam dankt. De kap lijkt haar vleugels uit te slaan aan weerszijden van de roestvrijstalen middenkolom. Halogeenverlichting aan de zijkanten versterkt deze illusie. Een uniek ontwerp en een bijzondere constructie, en dankzij drie standen en een boosterfunctie ook nog eens bijzonder krachtig. De vlinderkap is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 1.799 euro.

Glazen design
Elegantie aan de keukenmuur in roestvrijstaal met zwart of wit glas: deze glazen wandschouwen zijn een verrijking van zowel een stijlvolle, pianozwarte als een stoere, roestvrijstalen designkeuken. Ze bieden alle functionaliteit die een afzuigkap moet hebben en zijn door de opvallende, schuine kap een lust voor het oog. Beide versies hebben een adviesprijs van 1.299 euro.

Naast deze modellen bestaat de nieuwe S3-lijn van Scholtès uit nog een aantal blikvangers voor boven de kookplaat of het fornuis. Zo is er een wandschouw van 90 cm breed (HSD 98) uitgevoerd in roestvrijstaal of zwart glas, of in een combinatie van deze twee.