Met het Silestone® oppervlak Blanco Zeus krijgt elke keuken een boost. Blanco Zeus is het meest witte oppervlak in de Silestone kleurencollectie en heeft een enorme frisse uitstraling. Het oppervlak is kras- en vlekbestendig en voorzien van de unieke bacteriostatische bescherming waar het merk bekend om staat. Hierdoor is het een uiterst duurzaam oppervlak met optimaal onderhoudsgemak en zeer hygiënisch. Wit blijft wit, en dat is wel zo fijn bij het meest gebruikte onderdeel van de keuken.

Voor de designliefhebber die houdt van warme en levendige kleuren, biedt ‘Silestone by Cosentino®’ met ‘Rosso Monza’ een pittige invulling op de rode trend. Met een duurzaam en gebruiksvriendelijk kwartsoppervlak werkblad en/of achterwand krijgt de keuken een kleurrijke boost.

Cosentino Group, wereldleider op het gebied van de ontwikkeling, productie en distributie van kwartsoppervlakken en andere soorten natuursteen, introduceert Suede, een nieuwe afwerking met een matte textuur voor Silestone® kwartsoppervlakken.

Wereldleider op het gebied van de productie en distributie van kwartsoppervlakken, natuursteen en gerecyclede oppervlakken, presenteert met de nebula serie alle ingrediënten voor een frisse zomerse keukenlook.

Silestone Innoveert met een nieuwe spoelbak
Het nieuwe spoelbakmodel DUE maakt deel uit van de reeks Integrity by Cosentino die een doorbraak betekende voor de sector van de kwartsmaterialen.

Waterkeringblad voor de moderne, strakke keuken Een waterkering op uw aanrechtblad is uiterst praktisch. Maar als u kiest voor een strakke keuken met een kunststof blad, dan past de bestaande waterkering daar niet zo goed bij. Het nieuwe waterkeringblad van Dekker Zevenhuizen doet dat wél. Dat Toplaminaat®-blad heeft namelijk een heel onopvallende - maar effectieve - waterkering, en is dankzij zijn rechte voorkant volledig afgestemd op de stijl van de huidige keukens. Temeer daar het vervaardigd is van 38 mm dik multiplex, in plaats van de gebruikelijke 32 mm. Een ogenschijnlijk klein verschil, dat u echter wél heel duidelijk ziet!

Tot begin jaren zestig kon men voor het aanrecht kiezen uit. terrazzo of terrazzo. Oftewel, het overbekende zwart-witgevlekte, gestorte aanrecht met geïntegreerde spoelbak in zwart-witblokjes. Uniformiteit alom. Inmiddels is het aanrecht omgedoopt in keukenwerkblad en is het net zo aan mode onderhevig als de rest van de keuken. Terecht, want het vormt de uitvalsbasis in uw keuken.

Of u nu uitgebreid kokkerelt of niet, ongemerkt brengt u heel wat uren per week achter het aanrecht door. U maakt er alle ingredienten op klaar, u kookt er aan en u wast er aan af en u gebruikt het als werkplek voor allerhande keukenmachines. Daarom is een mooi keukenwerkblad beslist de moeite waard. U geniet er iedere keer opnieuw van. De keuze is tegenwoordig zo gevarieerd dat er voor vrijwel ieder budget en voor iedere smaak een blad is. Van kunststof tot warm hout en chique graniet. En. ook het terazzo keukenwerkblad is terug van weggeweest.

Toplaminaat: praktisch en mooi
Bent u op zoek naar een zeer praktisch keukenblad waarbij u bovendien uit een keur aan dessins en kleuren kunt kiezen? Dan is een blad met een afwerking van HPL-laminaat een uitstekende optie. HPL staat daarbij voor High Pressure Laminate. Het laminaat bestaat uit meerdere lagen en de toplaag is in melaminehars is gedrenkt. Hierdoor krijgt het blad een behoorlijk krasvast oppervlak en is ook nog eens nagenoeg ongevoelig voor huishoudelijke middelen. De bladen zijn dan ook gemakkelijk schoon te houden en uiterst hygiénisch. Werkbladen met Toplaminaat worden tegenwoordig prachtig afgewerkt met randlijsten die exact bij de uitstraling van uw keuken passen.

Solid Glass: vernieuwend product
Solid Glass is een werkelijk vernieuwend product in de keuken als het gaat om keukenbladen. De keukenbladen zijn gemaakt van 10 mm en 19 mm gehard glas en de onderzijde is voorzien van een coating. De bladen zijn kras-, slijt- en stootvast. Door de glasgroene kleur in combinatie met de matte bovenzijde krijgt het blad een prachtig diepe en transparante uitstraling. De randen worden eenvoudig geslepen en voorzien van een klein facet. Het materiaal doet de rest.

Composietsteen: luxe en gemak
Bladen van composietsteen zijn geen natuurproduct, maar bestaan wel uit natuurlijke materialen. Het materiaal is zelfs harder dan graniet, het is kras- en stootvast en gemakkelijk in onderhoud. Het is eenvoudig met zachte huishoudelijke middelen te reinigen. Composietbladen zijn onder een veelheid van namen op de markt. De meeste daarvan eindigen op stone en daar heeft dit unieke product dan ook het meeste van weg. Composietsteen is machinaal vervaardigd en bestaat voor ongeveer 95 procent uit kwartskorrels. Daaraan is 5 procent bindmiddel (meestal polyesterhars) toegevoegd om er een homogene plaat van te maken. Door toevoeging van een kleine hoeveelheid pigment is het blad in allerlei kleurschakeringen verkrijgbaar. Sinds kort zijn er ook "leather touch"-bladen op de markt. Het ruwe oppervlak, dat aanvoelt als leer, is vlekbestendiger, rustiger, egaler - en gemakkelijker in onderhoud en het gebruik. Composietsteen is met recht een uniek product dat zich gemakkelijk in iedere sfeer laat toepassen.

Lavasteen: unieke uitstraling
Wilt u een keukenwerkblad in de kleur van uw gordijnen? Dat kan met een blad van lavasteen waarbij echt lavasteen en twee lagen glazuur wordt gecombineerd. Nadat het lavasteen op de juiste dikte is gebracht, wordt het van een glazuurlaag voorzien en op zeer hoge temperatuur gebakken. Dit proces wordt nogmaals herhaald maar nu met een glazuren kleurlaag. Het resultaat is een blad met een dat nog meer spreekt door pigmentvlekjes die iets donkerder dan de hoofdkleur zijn. Lavasteen kan worden geleverd tot een maximale lengte van 2,40 meter bij een breedte van maximaal 1,30 meter. Lavasteen is zeer hittebestendig en heeft geen onderhoud nodig.

Hout: warme sfeermaker
Al vele jaren wordt massief hout als keukenwerkblad toegepast. Houten bladen passen niet alleen in de nostalgische keuken. Ook bij strakke keukenlijnen ontstaat een beeld waarbij de warme houtkleur een lust voor het oog is. De moderne bladen zien er echter wel wat anders uit dan vroeger en zijn bovendien minder kwetsbaar dan vroeger. Naast het klassieke beuken en eiken, worden nu ook houtsoorten als teak, noten, ahorn (esdoorn), en kersen toegepast. De huidige lakken geven een goede bescherming tegen vocht, maar beschadigingen blijven moeilijk te repareren. De meeste bladen worden dan ook geolied. Dat beschermt iets minder tegen vocht, maar kleine beschadigingen zijn eenvoudig met wat fijn schuurpapier en opnieuw oliën te herstellen. Een houten blad vraagt dus om een beetje zorg, maar u krijgt er dan ook wel een prachtige sfeermaker voor terug.

Volkunststof: de naadloze oplossing
Volkunststof werkbladen worden gemaakt van een mineraal vulmiddel dat gebonden wordt met een polyester- of acrylhars. Het resultaat is een oersterk materiaal dat voor een keukenwerkblad uiterst praktisch is. En mocht zich toch een beschadiging voordoen dat is dat met fijn schuurpapier zo opgelost. Of er kan onzichtbaar een nieuw stukje ingelijmd worden. Door de grote dichtheid is een volkunststofblad water- en vuilafstotend en bovendien ongevoelig voor de meeste huishoudelijke middelen. Schoonmaken met een doekje en wat afwasmiddel is meestal voldoende. Volkunststof heeft verder het voordeel dat het naadloos en vrijwel onzichtbaar verlijmd kan worden. Het werkblad ziet er daarmee uit alsof het uit één geheel bestaat. Zelfs de spoelbak kan van hetzelfde materiaal vervaardigd en naadloos bevestigd worden.

Voor wie van puur natuur houdt
Natuursteen is een delfstof die reeds in de oertijd is ontstaan. In de steenhouwerij worden er platen van gemaakt die vervolgens worden gepolijst en voorzien van een beschermende siliconenlaag. De bekendste oppervlakte-soorten zijn: gepolijst (glad en glanzend), gezoet (glad en mat) en gevlamd (grof en mat). Omdat iedere partij van dit natuurmateriaal uniek is, doet u er verstandig aan alle bladdelen in één keer te bestellen. Wie voor een natuurstenen werkblad kiest, kiest voor een haast onverwoestbare kwaliteit. Graniet kan letterlijk tegen een stootje. Het is uitstekend bestand tegen hitte en tegen alle schoonmaakmiddelen. Natuursteensoorten als hardsteen, marmer en zandsteen zijn daarentegen slechter tegen schoonmaakmiddelen bestand en daardoor ook minder geschikt als aanrechtblad.

Roestvrijstaal: tijdloos design
Dé vernieuwing op het gebied van het aanrecht was veertig jaar geleden het roestvrijstalen blad. Roestvrijstaal is en blijft tijdloos en heeft nog steeds een design-uitstraling. Het is zelfs actueler dan ooit. De mogelijkheden met dit materiaal zijn dan ook vrijwel onbeperkt. Het is verkrijgbaar in elke lengte, breedte, dikte en vorm. Het oppervlak kan uit verschillende structuren bestaan en kan mat of glanzend zijn. De spoelbak wordt meestal volledig geïntegreerd. Roestvrijstaal is hygienisch en gebruiks-, onderhouds- en milieuvriendelijk. Bij vlak roestvrijstaal zullen door het gebruik krasjes ontstaan, maar dat hoort bij het karakter van het materiaal en tast de duurzaamheid absoluut niet aan.Voor het dagelijks onderhoud kan het oppervlak met een vloeibaar schuurmiddel worden gereinigd.

Spoelbakken: ongekende mogelijkheden

De spoelbak is, samen met het aanrechtblad, het meest gebruikte deel van de keuken. Een spoelbak moet dan ook aan hoge eisen voldoen. Een goede spoelbak, vlakinbouw of onderbouw, sluit perfect op het aanrechtblad aan, waardoor u geen last heeft van opstaande randen of richeltjes. Het water veegt u eenvoudig van het aanrecht de bak in en vuil krijgt geen kans zich in de kieren te nestelen.Voor iedere keuken en wens is wel een passende spoelbak leverbaar. Een enkele, dubbele of anderhalve bak, met of zonder afdruipblad, rond of vierkant. En dat is nog maar een kleine greep uit de mogelijkheden. Tegenwoordig zijn er zelfs spoelbakken van modern vormgegeven beton! De vierkante vorm en de dikke wanden geven deze spoelbak een robuust uiterlijk. Vooral in combinatie met bijvoorbeeld een keukenblad van composietsteen zijn prachtige combinaties te maken. Tevens zijn er voor vrijwel elke spoelbak accessoires leverbaar zoals snijplanken, inzetbakjes, draadkorven en afdruipschalen.

Bron: Stichting Confortabel wonen

U kiest voor een keuken met een strak Italiaans design? Of droomt u van de warme aardetinten van Toscane? Dan is CeraNuovo beslist iets voor u. CeraNuovo is een nieuw werkblad voor de Nederlandse keuken dat door Dekker Zevenhuizen BV is geïntroduceerd. Dit, uit Italië afkomstige, keramische blad is in tegenstelling tot alle andere natuurlijke materialen volkomen egaal van kleur, waardoor het een onvergelijkbare uitstraling heeft. Dat het ook nog eens een van de meest gebruiksvriendelijke bladen is, is mooi meegenomen!

Roestvrijstaal (rvs) is een materiaal met vele mogelijkheden, maar het is vooral op zijn plaats waar watervastheid en hygiëne een belangrijk item zijn. Door deze eigenschappen, het tijdloze uiterlijk en professionele uitstraling is het materiaal dan ook bijzonder geschikt voor de fabricage van keukenbladen.

Keukenbladen van rvs zijn verkrijgbaar met een glad geborsteld oppervlak, met een wafelmotief of met een fijne etsstructuur. Voor de randafwerking kan worden gekozen uit een waterkering of een vlak omgezette rand. De hoekverbindingen en de aansluiting van de spoelbakken kunnen naadloos (en dus uitermate hygiënisch) worden gerealiseerd.

Bij normale vervuiling hoeft het blad alleen maar afgenomen te worden met water en een ontvettende zeep. Bij sterke vervuiling kunnen de plekken behandeld worden met veel water en Staalfix. Omdat rvs krasgevoelig is, dient snijden en hakken altijd te gebeuren op een snijplank.

Bron: Vereniging Comfortabel Wonen

Een werkblad moet tegen een stootje kunnen. De belangrijkste criteria zijn dan ook dat het makkelijk te onderhouden is en bestand tegen hitte, vlekken, zuren en krassen. Het oog wil natuurlijk ook wat. Gelukkig is er een ruime keuze. Een overzicht.

Roestvrij staal
Roestvrij staal is hygiënisch en watervast. Spoelunits en inbouwapparatuur zijn bijna naadloos te integreren en er is een enorme verscheidenheid aan diktes, waterkeringen en reliëfs. Voor de moderne keuken is een geborsteld RVS oppervlak het populairst. Wel zijn er op RVS snel vingerafdrukken te zien en zullen bij gewoon gebruik kleine krasjes ontstaan.

Natuursteen
Natuursteen is een verzamelnaam voor veel verschillende steensoorten. In de keuken wordt vooral graniet toegepast: een sterk en duurzaam materiaal met een glanzend of mat oppervlak. Omdat het zoals de meeste steensoorten poreus is, wordt het na het polijsten voorzien van een beschermende siliconenlaag. Hierdoor is het goed bestand tegen zuur, hitte en krassen. Ook marmer en Belgisch hardsteen worden gebruikt voor werkbladen. Deze zijn minder hard dan graniet en gevoeliger voor vetten en zuren en daarom krasgevoelig.

Hout
De voornaamste kwaliteit van hout is dat het een warme sfeer schept. Er is een grote verscheidenheid aan houtsoorten en kleuren. Dat gaat van licht essen tot donker noten en alles ertussenin. Hout is krasgevoelig en reageert op vocht en temperatuurschommelingen. Een goede voorbewerking (lakken of oliën) is daarom essentieel. De duurzaamheid is afhankelijk van de hardheid van de houtsoort.

Glas
Vrij nieuw zijn de werkbladen van thermisch gehard glas. Deze zijn behalve hygiënisch zeer kras- en slijtvast. De dikte varieert van 10 tot 20 mm. Het glas kan mat of glanzend worden afgewerkt. De onderzijde is voorzien van een gekleurde coating. Ook zijn er bladen waarbij het glas op een watervaste onderlaag wordt gelijmd. Glazen bladen zijn in alle kleuren en vele dessins verkrijgbaar.

Keramiek
In laboratoria worden ze al langer toegepast. In de keuken zijn ze betrekkelijk nieuw: keramische werkbladen. Kleurvast, krasbestendig en onderhoudsarm. En, omdat ze zeer hittebestendig zijn, kunt u er zelfs zonder onderzetter een hete pan op plaatsen. Dagelijks een vochtig doekje met zeep erover halen is voldoende.

Lavastone
Lavastone is onderhoudsvriendelijk en hittebestendig. De glazuurlagen geven het een glanzend uiterlijk. Alle kleuren zijn mogelijk. Tijdens het bakken ontstaat in het glazuur een craquelé -effect en vormen zich kleine, donkere pigmentvlekjes. Dat geeft het blad een exclusieve look met een speels tintje. Lavastone heeft naast het gewone dagelijks onderhoud geen speciale aandacht nodig. Er is wel een limiet aan de maximale afmeting.

Beton
Een werkblad van beton geeft de keuken een industrieel uiterlijk. Dus als u écht voor strak en sober gaat, dan is beton zeker een geschikte keuze. Ook kunnen spoelbakken naadloos worden meegegoten. De kleur van beton loopt van licht- tot donkergrijs. Beton is hittebestendig en hard.

Terrazzo
Terrazzo is een mengsel van marmer- en granietkorrels en beton. Terrazzo kan precies op maat worden gegoten, ook in afwijkende vormen en formaten. Terrazzo is weinig krasbestendig en gevoelig voor vlekken. Een dagelijks lapje over het werkblad en een periodieke onderhoudsbeurt met een speciale polish houden het blad lang mooi.

Composiet
Composiet is een mengsel van kwarts-, steen- of granietkorrels en een bindmiddel. Het is in vele kleuren verkrijgbaar. De afwerking kan zowel mat als glanzend zijn. Kwartscomposiet bladen worden onder verschillende namen verkocht, vaak eindigt de merknaam op -stone. Als er gebruik wordt gemaakt van steenkorrels en meer dan 5% bindmiddel is er sprake van kunststofcomposiet of volkunststof. Dit materiaal kan vrijwel naadloos worden verwerkt in de meest uiteenlopende vormen en formaten. Ook kunnen spoelbakken worden meegegoten of achterwanden onzichtbaar worden verlijmd. Dagelijks reinigt u het blad met een doekje en zachte zeep.

Kunststof
Hoewel natuursteen aan populariteit wint, staat kunststof al jaren op nummer één. Het is onderhoudsvriendelijk, betaalbaar, slijt- en krasvast en hygiënisch. Kunststof bladen hebben een onderlaag van MDF, multiplex of spaanplaat. Daarop wordt een kleur of print aangebracht en een kunststof toplaag. De randen van de bladen worden afgewerkt met een lijst of waterkering. Doordat kunststof bladen in talloze kleuren en prints verkrijgbaar zijn, kunt u altijd wel iets vinden dat bij uw keuken past. Houd er rekening mee dat goedkopere bladen vaak een onderlaag van spaanplaat hebben. Kunststof wordt ook wel verkocht onder de naam toplaminaat of HPL.

De ideale spoelbak bestaat
Ook spoelbakken zijn er in uiteenlopende materialen, zoals roestvrij staal, natuursteen, kunststof en keramiek. De vorm, rond, vierkant is een kwestie van persoonlijke smaak. Een dubbele bak verdient de voorkeur, maar anderhalve bak is een goede keuze als de beschikbare ruimte niet onuitputtelijk is. Spoelunits kunnen van alle gemakken worden voorzien, zoals afdruiprekken en vergietbakjes. Ook handig: een afvalvermaler in de afvoer. Wanneer spoelbak en werkblad van hetzelfde materiaal zijn, kan de spoelbak naadloos worden geïntegreerd. Ook kan een spoelbak worden opgebouwd, vlak ingebouwd en ondergebouwd. In het eerste geval ontstaat een opstaande rand in het werkblad. Dit heeft als nadeel dat vocht van het werkblad wat lastiger in de spoelbak terechtkomt. Dat is niet het geval bij vlakbouw. Daarbij sluit de rand vlak aan op het werkblad. Bij onderbouwspoelbakken bevindt de rand van de bak zich geheel onder het werkblad.