957
Droomkeuken, 8 tips
Gepubliceerd: 12-01-2016

Je huidige keuken is verouderd of je zoekt je droomkeuken voor je nieuwe huis. Bij de zoektocht naar deze droomkeuken komt ontzettend veel kijken. Denk hierbij aan het ontwerp, de hoeveelheid opbergruimte, materialen die je wilt gebruiken, de keukenapparatuur, enzovoort. Je moet over zoveel zaken nadenken dat een beetje hulp geen kwaad kan! Wij geven je daarom handige tips voor wanneer jij je nieuwe droomkeuken wilt samenstellen. 

1. Maak een wensenlijst
Bedenk als eerste goed waar je nieuwe droomkeuken aan moet voldoen en schrijf dit op. Stel jezelf vragen als: Waar erger ik me bij mijn huidige keuken aan en wil ik absoluut nooit meer? Wat voor keukenopstelling past in mijn huis? Welke stijl en materialen wil ik? Is er bepaalde apparatuur waar ik altijd al gebruik van wil maken? Vergeet ook niet na te denken over zaken als comfort, werk- en opbergruimte. Het is niet erg om een beetje ‘out-of-the-box’ te denken. Later zal je waarschijnlijk toch hier en daar concessies moeten doen. Nu heb je de kans jouw droomkeuken te realiseren.

2. Doe inspiratie op
Ga lekker rondkijken op woonbeurzen, in woonmagazines, woonprogramma’s op televisie en op internet. Op Pinterest kan je bijvoorbeeld heel veel keukenideeën opdoen. Zoek uit wat de trends en innovaties zijn op keukengebied. Als je je goed laat inspireren, wordt jouw ideale keukenbeeld steeds duidelijker.

3. Bepaal je budget
Bepaal in een vrij vroeg stadium wat je maximumbudget is. Je kunt hier dan direct al rekening mee houden. Je kunt alternatieven qua materiaalsoorten naast elkaar leggen of merken van keukenapparatuur vergelijken. Ook wanneer je bij een keukenspeciaalzaak bent, kan de adviseur hierin meedenken.

4. Maak een ontwerp
Begin zelf alvast met een ontwerpschets. Je hoeft tegenwoordig niet meer met papier, potlood, liniaal en gum aan de slag, maar kunt online met handige ontwerptools een eerste eigen ontwerp maken. Houd bij het ontwerp rekening met aansluitingen van gas, water en elektra, welke kant de deuren opendraaien en waar de ramen zich bevinden. Denk goed na wat logische plekken zijn voor de wasbak, kookplaat, oven en koelkast. Zo is het meer ergonomisch om een oven en vaatwasser op ooghoogte te hebben. Hierdoor hoef je minder vaak te bukken.

5. Bezoek een keukenspecialist
Neem je eigen schets mee naar een keukenspecialist. De adviseur kan dan al gelijk zien welke richting je op wilt en kan je vervolgens op alle vlakken voorzien van deskundig advies. Je kunt dingen vergeten zijn of hij kan je op zaken wijzen die wellicht beter zijn om anders te doen. Als alle keuzes zijn gemaakt, kan de adviseur een offerte maken. Vergeet niet dat je altijd om korting kunt vragen! Immers: ‘nee‘ heb je, ‘ ja’ kan je krijgen.

6. Bekijk de alternatieven
Het is nooit verkeerd om je af te vragen of een nieuwe keuken wel de beste optie is. Een alternatief is renoveren. Als blijkt dat je budget niet toereikend genoeg is om je droomkeuken te realiseren, is het een goede optie om weer een paar jaar vooruit te kunnen. Met een aantal kleine aanpassingen zoals een nieuw werkblad of keukendeurtjes, heb je voor het oog weer een nieuwe keuken. Een ander alternatief is om eens te kijken naar diverse showroomkeukens. Dit zijn keukens die een tijdje zijn gepresenteerd in de showroom van keukenspecialisten. Wanneer deze plaats moeten maken voor nieuwere modellen worden deze met hoge korting aangeboden. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen. Misschien zit jouw droomkeuken er gewoon tussen?

7. Vraag naar de voorwaarden
Vraag voor je een overeenkomst tekent naar de leverings- en betalingsvoorwaarden. Moet je een bepaald bedrag aanbetalen? Vergeet ook niet te vragen naar de garantiebepalingen. Heb je alleen garantie op de apparatuur of ook op de montage?

8. Check, check, dubbelcheck!
Zorg dat je alles gecheckt hebt voor je een handtekening onder een overeenkomst zet. Anders zit je misschien vast aan iets waar je toch niet vast aan wilt zitten. Bij twijfel dus nooit doen.

We hopen dat deze tips je op weg helpen om je nieuwe droomkeuken te realiseren. Een nieuwe keuken is nu eenmaal niet voor de korte termijn, je moet er vaak nog jarenlang mee vooruit. En het belangrijkste is nog wel, zorg voor een keuken waar je vooral veel kookplezier aan kunt beleven!

 

Wonenonline