2227
kersttrends voor 2017

De zomer is voorbij en de feestdagen komen opnieuw met rasse scheden dichterbij. Kerst 2017 belooft bijzonder te worden als we er de nieuwste trends op na slaan. Tijd om een tipje van de kerstsluier te lichten: welke stijlen zullen de kerstbomen dit jaar typeren, welke kerstverlichting is hot en welke kerstdecoratie is out? Onderstaande vijf kersttrends zullen in 2017 met de feestdagen de woonkamers domineren. Alvast één tip: kerst wordt opnieuw een stuk stijlvoller.Kerst wordt opnieuw een stuk groener
Vorige jaar waren er al de eerste botanische kersttips, maar het lijkt erop dat het dit jaar nog een stuk verder zal gaan. Van kerstverlichting tot decoratiestukken: groen zal een kleur worden die we steeds vaker in kerstinterieurs zullen aantreffen. Begin 2017 werd groen nog uitgeroepen tot de Pantone kleur van het jaar en we zien deze kleur intussen ook veel vaker verschijnen in allerhande woningstijlen. Die trend zal zich ook op het vlak van kerstverlichting en -decoratie verder zetten. Het lijkt er daarbij vooral op dat echte planten een vooraanstaande rol zullen spelen. Tuincentra zullen opgelucht ademhalen, want zij zullen hun planten kunnen omtoveren tot ware kerststukjes. Plantjes voorzien van decoraria en kerstverlichting zullen geen uitzondering meer vormen. Naast de groene hoofdkleur (weet trouwens dat eucalyptusgroen in 2016 nog dé trendkleur was) zal de kleurenmix gecompleteerd worden met suèdebruin en winters wit. Verwacht wordt dan ook dat witte kerstverlichting, natuurlijke kerstdecoratie (houtstukjes, dennenappels, eikels, blaadjes en winterse diertjes) en bruine kerstballen het uitstekend zullen doen. In de praktijk zal het vaak een samenraapsel zijn van moderne en landelijke tinten, maar de natuur zal steevast centraal staan.

Industrieel, maar toch ambachtelijk
Deze kerststijl zullen we voornamelijk terugvinden in combinatie met industriële woonstijlen. Het gaat om een overgang tussen de industriële woonstijl, die toch over het algemeen als koel wordt ervaren, met de zachte en warme kleuren van ambachtelijke materialen. Het resultaat van deze overgang wordt zowel als chique als stoer gezien, belangrijk voor wie kerst in huis wil halen maar toch nog van een stukje eigenheid wil blijven genieten. De hoofdkleuren zijn hier uiteraard niet groen, maar eerder linnengrijs, wolwit, chocoladebruin en champagnekleurig. Idealiter wordt gebruikgemaakt van handgemaakte producten, alhoewel dat wat de kerstverlichting betreft geen noodzaak hoeft te zijn. De centraal staande ambachtsgedachte wordt daarbij geïmporteerd via materialen als leer, hout, steen, marmer, zeep en staal. Ambachtelijk gemaakte kaarsen en vooral kerstverlichting op basis van grotere gloeilampen doen het goed in deze stijl. Toch is ook de klassieke en kleinere kerstverlichting nog niet afgeschreven, alhoewel deze hier een andere rol krijgen. Zo zal kerstverlichting eerder als lichtmuur gebruikt worden om de industriële overgangen te bewerkstelligen.

Grand Café is terug van (nooit) weg geweest
Rood, groen, goud en fonkelende kerstverlichting: het is kerst op zijn klassiekst. De laatste jaren was het een beetje afgeleefd, maar in 2017 komen de klassieke kerstallures weer gewoon terug. Grand Café, want de sfeer moet doen denken aan kerst in een gezellige, goed onderhouden en ietwat landelijk café. Rood en kerstrood zijn kleuren die het binnen deze stijl uitstekend doen, maar ook ossenbloedrood is aan een opmars bezig. Belangrijk is wel om die kleuren af te wisselen met kerstgroen en suèdebruin. Voor de kerstverlichting wordt gekozen voor warm goud. Witte kerstverlichting mag, maar is geen must (en overdrijf er ook niet mee). Op het vlak van accessoires zullen vooral notenkrakers (houten mannetjes), knuffelberen en authentieke kerstfiguren het heel goed doen.

Toch maar winters wit
Een echte winterse kerst, tegenwoordig is het eerder uitzondering dan regel. Dan haal je toch gewoon de winter in huis? Binnen de stijl 'Winter Sky' creëer je een koele combinatie, waarbij je kiest voor wit, zacht blauw, roze en lila. Het doel van deze stijl is een winters tafereel laten afsteken tegen de warme huiselijke sfeer. Door de kleurencombinatie is het een vrij vrouwelijke stijl, zeker indien gekozen wordt voor roze kerstverlichting. Iets te vrouwelijk? Gebruik dan lichtblauwe kerstverlichting. Qua decoratiestukken kies je best voor natuurlijke versieringen zoals takjes, eikeltjes, dennenappels en diertjes. Winter Sky is, zoals je vast wel merkt, eigenlijk de winterse variant op de botanische stijl. Het belangrijkste verschil is dan weer dat nergens, niet bij de kerstballen en niet bij de kerstverlichting, voor groen mag worden gekozen. Enkel lichte kleuren zijn welkom in de Winter Sky stijl.

Scandinavische stijl
De Scandinavische stijl doet het sowieso heel goed op interieurvlak. Nu komt deze stijl ook in een kerstvariant zijn intrede maken. Typerend voor de Scandinavische stijl is de Scandinavische charme die zich verpersoonlijkt ziet in licht houten tafererelen, Noorse truien, peperkoeken poppetjes en snoephoorns. De hoofdkleuren zijn dan weer winterwit, parelmoer, zilver, ijsblauw, kerstrood en donker nachtblauw. Voor de kerstverlichting wordt vaak een keuze gemaakt tussen donker nachtblauw, ijsblauw en kerstrood, alhoewel er op het gebied van kerstverlichting altijd wel afgeweken kan worden. Witte kerstverlichting zouden we dan weer niet doen, aangezien wit al via de veelvuldige kunstsneeuw naar voren hoort te komen. Bizar genoeg heeft de Scandinavische stijl nogal eens het ongewild effect van té Nederlands te lijken, niet onlogisch als je weet dat de hoofdkleuren ook de kleuren van de Nederlandse vlag zijn. Het is vooral om die reden dat we hiervoor aanhaalden om één enkel kleur te kiezen bij kerstverlichting. Een Scandinavische look is immers leuk, maar wanneer het te Nederlands overkomt is de charme van de mythische periode vervaagd door het gekende authentiek gevoel.

Wat kan ik nu al in huis halen?
Zoals ieder jaar zal het in aanloop van de kerstperiode opnieuw een stormloop worden naar accessoires, decoratiestukken en kerstverlichting. Vooral wanneer je van plan bent om één bepaalde stijl te hanteren kan het op die manier een stuk moeilijker worden om al jouw kerstspullen in te slaan. Gelukkig kan je heel wat op voorhand inslaan. Kies je voor de botanische stijl dan kan je uiteraard al heel wat lichtgroene accessoires als kussens en dekens vinden, maar ook in de natuur kan je al eens zoeken naar bijvoorbeeld dennenappels. Dat laatste geldt trouwens ook gewoon voor de winterse kerststijl. Kies je voor de industriële kersstijl? Aangezien gloeilampverlichting eigenlijk altijd nog wel te verkrijgen is, kan je zeker nu al jouw kerstverlichting inslaan. Grand Café? Klassieke en authentieke kerstverlichting en -decoratie doen het altijd wel goed, waardoor hier het probleem zich niet zal voordoen. De Scandinavische stijl? Lichtblauwe kerstverlichting zal je waarschijnlijk nog niet in de winkels vinden, maar weet dat je ook online heel wat kerstverlichting vooraf kan bestellen.

Kerst belooft ook in 2017 opnieuw een mooie tijd te worden. Ongeacht of je nu kiest voor een Scandinavische stijl met lichtblauwe kerstverlichting of voor een botanische stijl met heel wat groen, het resultaat zal er altijd weten wezen. Zorg er steeds voor dat de kerststijl aansluit bij de eigen woonstijl en dan geloven wij van harte dat ook jouw woonkamer het decor kan vormen van feestelijke kerstgeneugten.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.pngNieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Bestel jouw woonfavorieten bij onze partners