1993
Interieur inspiratie: romantische woonstijl
Gepubliceerd: 15-01-2021 Laatste update: 02-04-2023

Bij een romantische woonstijl denk je misschien aan bloemetjesbehang. Maar deze stijl is veel meer dan dat. Romantisch wonen is ook brocante, een wollen plaid op de bank en zachte kleurtjes. In een romantisch huis voel je je thuis, het is er gezellig en bijzonder sfeervol. Het is een inrichting waar romantiek hoogtij viert.

Wat is de oorsprong van de romantische woonstijl?

In de tijd van de ridders en de jonkvrouwen deed men niet zo aan romantiek. Toch is de inrichting van een oud kasteel romantisch te noemen. Ook de woningen op het Engelse plattenland hebben iets romantisch en landelijks. Hoewel we dan vooral het bloemetjesbehang en de traditionele theeserviezen voor ogen hebben. De hedendaagse romantische woonstijl geeft een knipoog naar die stijl. Klassieke vormen combineren we met rechte stijlen. Een buffetkast met een mooi servies erin bijvoorbeeld. Of de klassieke kroonluchter in een verder strak interieur.

Welke materialen in de romantische woonstijl?

Voor een romantische inrichting hoef je niet alleen aan sierlijke materialen te denken. Een stoffen bank, kussentjes, dekentjes en kaarsen doen al veel. Kies je voor hout, ga dan voor een lichte tint. En wil je toch die bloemetjes in de inrichting, denk dan aan de stoffen gordijnen of aan de stof voor een comfortabele poef. Riet en rotan passen ook prima in een romantische stijl, evenals het gebruik van glas of een spiegel met een brocante lijst.

Welke kleuren in de romantische woonstijl?

Zachte lichte kleuren maken de woonkamer al snel romantisch. Je kunt denken aan tinten beige, roze en lila, maar ook ander pasteltinten doen het goed in de romantische woonstijl. Ook poederachtige kleuren passen of de kleuren die je ziet op het strand en in de schelpen. Het zijn kleuren met een vriendelijke uitstaling, waarbij je een thuisgevoel krijgt.

Hoe realiseer ik de romantische woonstijl?

Wil je je woonkamer inrichten in een romantische stijl, struin van gerust een brocante markt af. Maar ook nieuw kun je deze stijl in de woonwinkels terugvinden. Accessoires doen het sowieso goed in deze woonstijl. We geven je een aantal tips:

  • Koop een stoffen bank van bijvoorbeeld linnen waar je speels hier en daar een kussentje op legt.
  • Op een lichthouten salontafeltje zet je kaarsen in allerlei vormen en maten.
  • Planten doen het goed in dit interieur, maar ook vazen met bloemen.
  • Schuur je houten vloer op en lak het in een pasteltint.
  • Mix en match: romantisch kan ook een perfecte combinatie zijn van diverse stijlen.
  • Een grote spiegel met een sierlijst in een zachte kleur maken het geheel af.

Benieuwd naar welke woonstijlen er nog meer zijn? Lees dan ook deze artikelen eens: 


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide