1653
Interieur inspiratie: minimalistisch wonen

Minimalistisch wonen is wonen met het minimale aan benodigde meubelen. Wie minimalistisch woont doet zijn best om materialisme te vermijden. Je hebt zo min mogelijk spullen, maar geniet optimaal van wat je wel hebt. Minimalistisch wonen wil niet zeggen dat je alles weg moet gooien, eerder dat bewust bent van wat je bezit.

Oorsprong van de minimalistische woonstijl

Eigenlijk is minimalisme het tegenovergestelde van kapitalisme. Na jaren van overvloed hebben we een woning vol spullen. Veel van deze spullen zijn eigenlijk overbodig. We kennen allemaal de opruimgoeroe Marie Kondo, die een trend heeft gemaakt van minimalistisch wonen. Toch is zij niet de grondlegger. Al eind negentiende eeuw waren er groepen mensen die zo eenvoudig mogelijk leefden.

Welke materialen in de minimalistische woonstijl?

Omdat je bij minimalistisch wonen vooral nadenkt over de functie van een meubelstuk, is het verstandig om te gaan voor kwaliteit. Denk aan een strakke houten tafel en een functionele leren bank. Die houten tafel kun je lakken, waardoor hij nog functioneler wordt. Glas doet het ook goed bij deze woonstijl, omdat het rust uitstraalt.

Inpage_banner_Wonenonline_2023_1.png

Welke kleuren in de minimalistische woonstijl?

Je denkt misschien dat minimalistisch wonen vooral een woonstijl is met kille kleuren, waarbij wit de overhand heeft. Maar dat is niet waar. Eigenlijk gaat het vooral om ruimte. En omdat je meer ruimte hebt met deze woonstijl – er staat immers niet op elke vierkante meter iets overbodigs – is de ruimte zelf bepalend voor de kleur. Dat maakt wel dat een witte muur een minimalistische woning vooral licht maakt. Wil je een eenheid in deze woonstijl, wees dan consistent met kleur. Een printje kan prima, maar dan geen wirwar van verschillende printjes.

Wat heb ik nodig voor de minimalistische woonstijl?

Bij minimalistisch wonen gaat het om het bezit van nuttige objecten. Een eettafel met vier stoelen is genoeg als je een gezin van vier hebt. Less is more.

  • Houd de kamers vooral rustig, dus zonder overbodige spullen.
  • Een vloerkleed is nuttig als je koude voeten hebt.
  • De accessoires die je neerzet hebben een functie.
  • Kies elk meubelstuk zorgvuldig, hou het basic.
  • Een plant geeft deze woonstijl net een beetje meer.
  • De clue bij minimalistisch wonen is dat je voor elk item dat je aanschaft iets anders weggooit.

Past minimalistisch wonen bij jou? Of wil kijk je eerst even naar andere woonstijlen?


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners