1225
Interieur inspiratie: de barok woonstijl
Gepubliceerd: 16-03-2023 Laatste update: 02-04-2023

Een woonstijl waar bescheidenheid niet het eerste is wat er in je opkomt, dat is de barok woonstijl. Eens in de zoveel tijd is het weer populair, maar bij de echte liefhebber is het nooit weg te denken. De barok woonstijl wordt enkel consequent in interieurs doorgevoerd, vaak is het een kwestie van elementen die verwerkt worden. Denk aan een barok spiegel, stoel of lijst. Maar ook hele barok woonstijlen zijn mogelijk. Hoe jij deze stijl in huis haalt? 

Wat is de barok woonstijl?

Barok is een kunststroming, die nog wat verder terug gaat dan Art Deco en POP art. Het is een Europese stijlperiode die aan het begin van de 17e eeuw in Italië is ontstaan. Dit verklaart ook de elegantie en sierlijke vormen. Buiten Italië kwam het tot ontwikkeling in de eerste helft van de 18e eeuw. Barok wordt gekenmerkt door een overdaad van vorm en sierlijkheid. Waar wij hier de focus leggen op barok woonstijl -in het interieur- zijn er ook andere mogelijkheden. Barok zagen we overal terug, van de cultuur tot de architectuur. En zowel binnen in de vorm van schilderkunst tot buiten in de tuinarchitectuur. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie vormen van barok; de vroeg-, hoog- en laatbarok. De laatbarok wordt ook wel rococo genoemd.

Welke materialen voor de barok woonstijl?

Binnen de barok woonstijl staan uitbundige en sierlijke vormen centraal. Denk aan spiegels met krullende lijsten, stoelen met knopen in de rug en sierlijke leuningen, maar ook kussens voorzien van prints. Qua materialen wordt er volop gebruik gemaakt van kwalitatief goede producten zoals velours, fluweel en hoogpolig tapijt. Ook sierlijk vormgegeven eikenhout past helemaal binnen deze woonstijl. Rijke stoffen en zware kwaliteit producten, met uiteraard een touch of gold. Dat is de barok woonstijl!

inspiratiebrochures1.png

Welke kleuren in de barok woonstijl?

Binnen barok passen vele kleuren, van diepblauw, auberginepaars, bordeauxrood tot mosgroen en van warm oranje tot okergeel. Ook wordt er gebruikgemaakt van festoenen in de zittingen van meubelen en sierlijke prints die typerend zijn voor de barokstijl. Het kleurenpallet kent geen beperkingen, zolang het maar geen neon is. Lijsten van schilderijen zijn vaak van goud, al dan niet goud gespoten. Zwart en wit zien we weinig terug, zelfs hele muren mogen gevuld worden met wandschilderingen van bijvoorbeeld heiligen.

Welke elementen vind je terug in de barok woonstijl?

Binnen de barok woonstijl zijn er volop ronde en sierlijke vormen aanwezig, op zowel meubels als accessoires. Denk aan krullende armleuningen, maar ook opvallende kroonluchters. Binnen de barok woonstijl denk je aan paleizen en kastelen, gevuld met goud en zilver. Ruimte voor comfort is er ook, een stoel in barokstijl is dan ook een aangename toevoeging. Nog een kenmerk van barok? Hoge plafonds en ramen, een teken van luxe uit de tijd van weleer.

Kortom, de barok woonstijl is er één waar je echt van moet houden. Het is een woonstijl die je stapsgewijs kunt introduceren door steeds meer elementen toe te voegen. Zowel nieuw als vintage is deze woonstijl volop verkrijgbaar. Het geeft een gevoel van stijl, elegantie en optimisme.

Welke verschillende woonstijlen zijn er?

Benieuwd naar welke woonstijlen er nog meer zijn? Lees dan ook deze artikelen eens: 


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide