Gepubliceerd: 11-09-2012 00:00
1330
Eijffinger

Ramen en wanden vormen het decor van je interieur. Ze bepalen het beeld: vrolijk, geborgen, romantisch of puur. Raamdecoratie is een spel met laagjes geworden. Bij de muurafwerking staat behang op de rol. Van retro tot renaissance.

De kracht van coördinatie
Gordijnstoffen van glanzend velours, subtiele ausbrenners en eerlijk bedrukt katoen. Zonwering in alle vormen: jaloezieën, plissé, vouwgordijnen en panelen. Prachtig allemaal. Maar hoe breng je dat alles tezamen in een harmonieus beeld? Geen probleem. De laatste jaren zijn er heel wat gecoördineerde collecties uitgebracht. Binnen de verschillende kleurgroepen - van wollige witten tot pimpelpaars - wordt dan ook gezorgd voor een match in materialen. Raamdecoratie van nu is een spel van laagjes. Zonwering vormt de basis en wordt aangevuld met transparanten en gordijnen. Heel veel van de stoffen uit de waaiers van vouw- en rolgordijnen zijn tegenwoordig los aan de meter te koop. Waardoor je ze naar eigen inzicht kunt laten confectioneren. Vouwgordijnen met zwierige overgordijnen van dezelfde stof, compleet met ingewikkelde triplooien, ringen, lussen en embrasses? Gespecialiseerde naaiateliers doen niet anders. Zo krijg je een perfect ensemble. In kleur, materiaal en stijl helemaal op elkaar afgestemd.

TIP: afstandsbediening Elektrische bediening is in opmars, meestal gecombineerd met afstandsbediening. De nieuwste systemen hebben een groot bereik, waardoor de zonwering ook vanuit een andere ruimte is aan te sturen. Daarnaast bieden sommige merken een uitbreiding met zondetectie en/of tijdklok. Een preventieve aanrader voor mensen die veel van huis zijn.

TIP: hippe roedes Een nieuwe trend bij roedes zijn de kubistische bandstalen varianten, het liefst in glossy chroom. Ook zien we steeds meer dubbele roedes voor het combineren van verschillende stoffen. Soms opgebouwd uit een staaldraad (voor lichte vitrage) en een fluisterstille runnerroede (voor zware overgordijnen). De klassieke roede heeft een verjongingskuur gekregen met LED lampjes als eindornamenten en magneetclips die dienst doen als ophanglus.

Zonwering: 2-in-1 combisystemen Binnenzonwering is een must. Voor het eigen leefklimaat, voor planten en meubels. Maar je wilt niet altijd potdicht zitten. De nieuwe combisystemen zijn een slimme zet. De truc bij de textiele zonwering zit m in twee gekoppelde doeksoorten: een dicht geweven en een meer transparante stof in één montagesysteem. Afhankelijk van de mate waarin je het doek laat zakken, heb je meer doorzicht of juist meer privacy. Combisystemen zijn verkrijgbaar als rolgordijn, plissé en ingenieus vouwgordijn. De fantasienamen spreken voor zich: Dag & Nacht, Duo- of Twinsysteem. Bij de horizontale jaloezieën is een vergelijkbaar idee uitgewerkt. De jaloezie sluit dan niet meer in zn geheel, maar in aparte banen. Handig, want zo kun je precies dat gedeelte kantelen dat nodig is. Het idee is in eerste instantie ontwikkeld voor het (thuis)kantoor, om hinderlijke beeldschermreflectie af te dekken. Maar ook voor ramen die direct aan de straat liggen of voor badkamers met inkijk biedt deze Varizone een ideale oplossing. Privacy en/of doorzicht ineen.

TIP: kleurcombinaties Combi zonwering krijgt door de verschillen in transparantie een subtiele ton sur ton kleurstelling. Maar ze lenen zich natuurlijk ook goed voor meer gedurfde combinaties. Ook de horizontale jaloezie kan geleverd worden in zogenaamde kleurmodellen: een spectaculair plaatje van verschillende lamelkleuren in één systeem.

Materialen: hip of puur natuur Hip, romantisch of puur natuur; aan u de keuze. De veelheid aan materialen is nog verder uitgebreid met twee stilistische uitersten: kunststof en bamboe. Kunststof doet het vooral goed in het jeugdige interieur. Lamellen in frosty pasteltinten worden naar hartelust gecombineerd met linnen ladderband voor een extra verrassend effect. Uitgesproken hip zijn de meer losse zonweringstructuren: denk aan de mini-stec plastic takvormpjes en de revival van het kralen- of koordgordijn. Aan de andere kant van het spectrum zien we weer een opleving van de natuurlijke materialen. De bekende houten lamel is uitgebreid met exotische soorten als wengé of het rode padoek. Rollos en vouwgordijnen krijgen grovere structuren in pitriet en raffia. Helemaal nieuw is een jaloezielamel van gevlochten bamboe. En de stoffen dan, wat kunnen we daar verwachten? Onbetwist meer kleur en fine fleur. Naast een update van al die mooie unis en subtiele all-overs worden er nu ook stoffen verwerkt van imagomerken, zoals bijvoorbeeld het Engelse Designers Guild. Bekend om hun expressieve, modern-romantische kleurbeeld. Niet verwonderlijk, want kleur staat nog steeds als een huis.

Het vrolijke gamma van aqua, lime en fuchsia verschuift dit jaar langzamerhand naar warmere, volle tonen. Getipt wordt het rijke kleurbeeld van barok en art deco. Met een palet dat loopt van lieflijk theeroos en lavendel tot het smaragdgroen, robijnrood en saffierblauw van flonkerende edelstenen.

TIP: intelligente stoffen Kookluchtjes, nicotine en schimmels. Er zijn doeksoorten die ze af kunnen breken dankzij een ingebouwd katalysator garen. Rol- of vouwgordijnen die gemaakt zijn van deze intelligente stoffen, zullen we het meeste aantreffen in de gezondheidszorg. Maar ook in keuken of woonkamer kunnen ze het leefklimaat behoorlijk verbeteren.

Beeldig behang
Bij de gespecialiseerde winkels in raamdecoratie vind je ook een weelde aan wandbekleding. Vaak horen die boeken bij gecoördineerde collecties van zowel stoffen als zonwering als behangsels. Behang is een echt trendproduct geworden. Het clichématige even opnieuw behangen is omgeslagen in een welbewuste keuze voor kleur en decoratie. Vaak toegepast als eyecatcher op één, hooguit twee wanden van de kamer. De heftigheid van het design leent zich daar prima voor. Met de retromotieven uit de sixties en seventies, de megagrote fotoprints, multicolour regenboogstrepen, het glitter- en glasparelbehang én het lichtbehang met LED-streepjes zet je absoluut een statement neer. Een van de nieuwste ideeën zijn de verspringende modulaire patronen die naar eigen inzicht te combineren zijn uit meerdere banen - zo creëer je trefzeker je eigen behang. Komend seizoen zullen we ook een hausse zien aan meer lieflijke patronen. Want ook in behang zijn barok en renaissance een minitrend geworden. Guirlandes, uitvergrote bloemen (veel tulpen en chinoiserie), lak- en metallic druk, rijke rococomotieven als medaillons en behang met antieke lijstjes print (waar je zelf een kunstwerkje in kan plakken) roepen een elegante, vrouwelijke sfeer op. En net als bij de raamdecoratie staat daar een robuuste, mannelijke trend tegenover: gevuld met raffia behang, dierhuiden reliëfs (kroko), kurk en fineerpatronen van authentiek hout. Wilde wanden dus, voor woongenot zonder weerga.

TIP: lambriseringbehang Een nieuw fenomeen is de revival van het halfhoge lambriseringbehang. Deze klassieker van toen wordt beschouwd als de opvolger van de smalle borderrand. Maar de superbrede stroken zijn ook in verticale richting heel goed te verwerken. Zo maak je een bijzondere loper op de muur, bijvoorbeeld in een trappenhuis of als flitsende beëindiging van een smalle gang.

Bron Perscentrum Wonen

banner-woontrends-2024-mag.png

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide