1419
Behangtips voor beginners
Gepubliceerd: 21-10-2015 Laatste update: 07-05-2017

Ga je behang kopen, dan heb je eigenlijk al een heel denkproces achter de rug. Je hebt je kamer opgemeten en voorbereid en je hebt natuurlijk je (hoeveelheid) rollen gekozen. Voor beginners die niet goed weten hoe het nu verdergaat, schrijven we hieronder een (klein) stukje van het vervolgverhaal.

1. Verzamel je gereedschap
Zorg ervoor dat je vooraf je gereedschap klaar hebt. Er zijn natuurlijk de lijm en de lijmborstel, maar ook een schaar of snijzwaard, een behang-borstel, een roller, een cutter of scheermes, en een vochtig sponsje. Daarnaast zullen ook schietlood, waterpas en potlood hun diensten bewijzen, net als een plamuurmes, een meetlint, een lange schotel en een emmer met lauw water.

2. Hulplijn
Huismuren zijn niet perfect. Ze zijn niet helemaal recht en hebben geen rechte hoeken. Om jezelf ervan te verzekeren dat je behangpapier wel recht hangt, maak je daarom best gebruik van een loodrechte hulplijn. Die kun je creëren met een schietlood en/of waterpas. Dit laatste hulpmiddel zal je ook helpen om rechte stroken uit je rol te snijden.

3. Stroken
Je stroken zijn ongeveer 10 cm (4 inch) langer dan je muur: 5 cm onderaan en 5 cm bovenaan. Voor je eerste strook gebruik je je hulplijn. Je plaatst deze lijn ten aanzien van een referentiepunt, zoals een deuropening. Van daaruit meet je de breedte van je strook, min ongeveer 5 cm (2 inch).

4. Stroom uitschakelen
Een veel gemaakte beginfout betreft een gebrekkige voorbereiding. Dit geldt in het algemeen, maar vooral ook wanneer het aankomt op het beschermen van verwarmingselementen en stopcontacten. Voor het behangen, schakel je de stroom uit. Desgevallend moet je dus ook je verwarmingen ontwateren. Stopcontacten beplak je uiteindelijk alsof ze er niet zijn. Vervolgens maak je een diagonale opening in je papier.

5. Trimmen
Om je behang te trimmen, maak je gebruik van een (zeer) scherpe cutter of een scheermes. Om te voorkomen dat je papier scheurt, houd je het tegen de muur met een plamuurmes. Je laat het mes pas los eens je klaar bent met snijden.


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide