1815
Zo kies je eenvoudig het juiste licht in je kamer
Gepubliceerd: 17-02-2021

We kennen allemaal die huizen waar je, als je voorbij wandelt, je het liefst direct naar binnen zou gaan omdat het er zo gezellig uit ziet. Maar waarom is dat zo? Wat hebben die huizen en waarom heb je dat bij anderen huizen niet? Heel simpel, dat heeft te maken met de verlichting.

De sfeer in je kamer wordt voor het grootste deel bepaald door de verlichting. Uiteraard is het per persoon verschillend wat je gezellig vindt. Toch heeft verlichting in een kamer een grote invloed. Een helverlichte woonkamer bestempel je waarschijnlijk niet als ‘gezellig’ en een keuken waar je amper kunt zien wat je nu precies aan het koken bent, klinkt ook niet ideaal.

Hoe kies je de juiste verlichting?

In verlichting is er veel keuze. En dat is fijn want er zijn natuurlijk ook heel wat verschillende woontrends en smaken. Daarnaast hebben we per ruimte in onze woning andere wensen of behoefte. Doordat er zoveel keuze is, krijg je ook de vrijheid om te mixen. Mix je meer soorten lampen en misschien zelfs wel in de diverse stijlen, dan kun je je smaak en wensen niet alleen per ruimte aanpassen maar ook per keer dat we in de ruimte verblijven.

Badkamer en keuken

Denk je bij de badkamer en keuken alleen aan functioneel licht? Bedenk dan eens hoe fijn het zou zijn om met een sfeerlichtje in bad te kunnen relaxen. Of al rustig in de slaapstand te kunnen komen bij hete in de avond tandenpoetsen. Hetzelfde geldt voor de keuken. Bij het koken is veel licht fijn maar in een lampje aan laten voor als je even iets wil pakken, is echt heel prettig.

Verschillende lampen

Door voor meerdere lampen in een ruimte te kiezen, kun je dus ook stemmingsgericht bepalen welke lampen je aan of uit doet. Denk bijvoorbeeld maar aan verschillende lampen in je slaapkamer. Wil je kleding uitkiezen, dan wil je graag voldoende licht hebben. Hetzelfde geldt als je je bed wil opmaken. Maar anders is het als je naar bed gaat en nog even voor je gaat slapen een boek wil lezen. Beter is het dus om meerdere lampen te kiezen? Een plafondlamp geeft je bijvoorbeeld goed licht door de hele kamer. Fijn dus voor het verschonen van je bed of het kiezen van iets uit je kast. Een bedlampje geeft veel minder en gerichter licht en het sfeerlicht om wel te kunnen lezen maar ondertussen in de slaapstand te komen.

Wandlamp of spot?

Kort gezegd zal een goede plafondlamp je hele kamer verlichten en geven tafellampen, bedlampjes of bureaulampen gericht licht. Naast plafondlampen zijn er ook de plafondspots. Deze spots die meestal draai- en kantelbaar zijn geven je de kans om een bepaalde hoek of meerdere plekken apart te verlichten. Dit kan fijn zijn voor bijvoorbeeld een zithoek of een plekje waar je vaak leest. Maar je kan met deze spots ook de aandacht naar een bepaalde plek laten gaan. Denk aan een mooi schilderij of een hoek waar een plant staat.

Spelen met licht

Voor verlichting in je woonkamer kies je daarom het liefst meerdere lampen voor verschillende doeleinden. Hierbij kun je afwisselen tussen plafondlampen, hanglampen, wandlampen, staande (vloer)lampen en tafellampen. Met meer licht laat je een ruimte groter lijken, door minder licht of zachter licht te gebruiken, maak je de ruimte wat intiemer. Ook het soort lamp draagt bij aan de uitstraling. Kies je voor strak modern of heel robuust? Bij Directlampen heb je op één site alles naast elkaar en zie je in één oogopslag ook direct de laatste trends. Dat is makkelijk kiezen en combineren.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide