1372
Van gloei en halogeen naar LED
Gepubliceerd: 21-04-2016 Laatste update: 07-05-2017

Gloei- en halogeenlampen vervangen voor LED gebeurt steeds vaker. Dit komt onder andere door het simpele feit dat gloeilampen haast niet meer in de winkel te vinden zijn. Daarnaast kun je flink wat energie besparen door je lampen te vervangen. Kies je voor LED, dan kun je wel €500 per jaar besparen aan aanschaf kosten en energieprijs. Maar waar moet je op letten als je je gloei- en halogeenlampen vervangt voor LED?

Fitting
De fittingen van LED-lampen kunnen verschillen van die van de ouderwetse lampen, maar over het algemeen blijven de standaard maten hetzelfde. Er zijn bijvoorbeeld heel veel E14 fitting LED lampen, die prima vervangers zijn voor gloei- en halogeenlampen met kleine fitting. De grote fitting, E27, biedt ook genoeg mogelijkheden om de lampen te vervangen. Zelfs als je per se een LED-lamp met kleine fitting in een grote fitting wilt stoppen is er een oplossing: een verloop-stukje dat je in de fitting kunt draaien waardoor de kleinere fitting er ook in past.

Armatuur
LED-lampen hebben vaak een iets ander uiterlijk dan gloei- of halogeenlampen. Daarom moet je bij het vervangen van de gloei- en halogeenlampen voor LED oppassen dat je nieuwe lamp wel past in de armatuur. Vaak lopen LED-lampen iets breder uit of zijn ze iets langer dan gloeilampen. Ze kunnen echter ook wat kleiner uitvallen, al naar gelang de lamp die je kiest.

Dimmer
Het dimmen van LED-lampen gaat soms wel en soms niet goed met je oude dimmer. Dit hangt zowel van je nieuwe lamp als van je dimmer af. Eigenlijk is er niet echt een gemakkelijke methode om van tevoren te bepalen of jouw dimmer het goed doet met een LED lamp. Dit kun je testen door een LED lamp aan te schaffen en daarmee alle dimmers in huis te testen. Gaat de lamp knipperen als hij wordt gedimd? Vraag dan in de bouwmarkt welk type dimmer wel goed werkt.

Lichtwarmte
Veel mensen denken onterecht dat LED-licht kouder is dan het licht van een gloeilamp. Dit is echter niet helemaal waar, want ook LED-lampen hebben hier standaarden voor. Een gemiddelde gloeilamp heeft een ‘lichttemperatuur’ van ongeveer 2700 graden Kelvin. Daarbij geldt: hoe feller de lamp, hoe hoger de temperatuur. Wil je dus een wat warmere lamp, dan kies je gewoon voor een lamp met een lagere lichttemperatuur, bijvoorbeeld 2300 graden. Probeer een lamp altijd eerst thuis uit voordat je er meteen een stapel meeneemt!

Lichtsterkte
De lichtsterkte van gloeilampen was niet zo relevant. Het wattage zei in principe niet alleen hoeveel stroom de lamp gebruikte, maar ook hoeveel licht de lamp gaf. Deze simpele samenhang bestaat niet meer bij de LED-lamp, omdat die het licht op een andere manier opwekt. Wil je dus je gloei- en halogeenlampen vervangen door LED, dan moet je erop letten dat je kijkt naar het aantal lumen en niet naar het wattage. Hoe hoger het aantal lumen, des te meer licht de lamp geeft. mdat LED-licht van nature een iets wittere tint heeft (let op de lichttemperatuur!), kun je beter kiezen voor een iets lager aantal lumen dan je gloeilamp had.

Het vervangen van gloei- en halogeenlampen voor LED verlichting is niet moeilijk. Sterker nog, omdat de fittingen vaak hetzelfde zijn kun je bijvoorbeeld direct E14 fitting LED lampen in de kleine fittingen draaien, zonder dat je hiervoor aanpassingen hoeft te maken. Wanneer je goed let op de lichtwarmte en de lichtsterkte, is het vervangen van de lampen een gemakkelijk karweitje waar je flink geld mee kunt besparen op de langere termijn.

Afbeeldingen afkomstig van www.lampdirect.nl


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide