1401
Tips voor goede verlichting in je huis
Gepubliceerd: 22-04-2020

Het hebben van goede verlichting in je huis is niet alleen gezellig, maar ook praktisch. Verlichting heeft niet alleen als functie om de kamer te verlichten, maar je creëert hiermee ook een bepaalde sfeer. Toch kan het soms nog best lastig zijn om verlichting op de juiste manier op elkaar af te stemmen, zonder dat het te veel gaat overheersen. Om je hierbij te helpen vertellen wij je graag waar je op kan letten.

 

Aansluiting en schakelmateriaal

Voordat je kunt gaan bepalen wat voor soort lampen je gaat kopen en waar de verlichting moet komen, is het goed om even te checken waar je de lampen allemaal kunt aansluiten en of er voldoende schakelmateriaal ingebouwd is. Gira levert verschillende soorten schakelmaterialen, waar je de verlichting op aan kunt sluiten.

Soort verlichting

Er zijn drie soorten verlichting waar je uit kunt kiezen. Dit is basisverlichting, functieverlichting en sfeerverlichting. Bij basisverlichting kun je denken aan verlichting dat zich door de hele kamer verspreidt. Functieverlichting spreekt eigenlijk voor zich en is bijvoorbeeld een leeslamp of een lichtpunt boven een schilderij. En sfeerverlichting geeft voornamelijk sfeer in huis en brengt alles als het ware samen. Houd een goede balans aan tussen deze soorten verlichting. Check zo ook of er in je huis nog een aantal donkere plekjes zijn en of sommige plekken juist weer té verlicht zijn. Zodra dit goed op elkaar is afgestemd heb je al meteen een hele andere sfeer.

Sfeermakers

Er zijn verschillende soorten lampjes die extra veel sfeer geven in huis. Kies bijvoorbeeld voor warm licht en niet voor halogeen wit licht. Dit maakt een ruimte al snel koud en dit wil je voorkomen. Een klein lampje met een groot effect is een spotje. Deze lampjes kun je verwerken op verschillende plekken in huis. Het voordeel van deze lampjes is dat je ze kunt verbergen achter meubels, zodat je alleen de lichtgloed ziet. Plaats ze bijvoorbeeld onder keukenkastjes of onder de trap treden. Zo zie je wel dat het verlicht is, maar je kijkt niet recht in een lamp. Hiernaast geven spotjes een luxe en moderne uitstraling, wat je interieur ook weer compleet kan maken. Naast spotjes doen lampjes met dimlicht het ook altijd goed. Het kan namelijk zorgen voor een warm en huiselijk gevoel. Denk bijvoorbeeld aan een dimlicht boven de eetkamertafel, zodat je tijdens het dineren kan genieten van romantische en knusse verlichting.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide