934
Thuiswerken? Hier moeten jouw lampen aan voldoen!
Gepubliceerd: 12-02-2021 Laatste update: 08-02-2021

Werken doen we tegenwoordig vaak aan de eettafel of in onze eigen studeerkamer, in plaats van op de werklocatie zelf. Met behulp van een laptophouder, de beste bureaustoel en een tweede scherm zorgen we ervoor dat we ook vanuit huis lekker aan de slag kunnen.

 

Maar wist je dat ook de verlichting die je gebruikt zeer belangrijk is? Met een goede lamp zorg je er onder meer voor dat je de hele dag energiek en geconcentreerd blijft. Dit mag dus zeker niet vergeten worden. In deze blog zetten we op een rijtje waar jouw lampen aan moeten voldoen om te zorgen dat je op de meest comfortabele manier kunt thuiswerken.

inspiratiebrochures1.png

  1. Zorg dat de lampen dimbaar zijn

Goede (werk)verlichting uitkiezen kan moeilijk zijn, zeker als je aan de eettafel aan het thuiswerken bent. Daar wil je het liefst dat het licht ’s avonds sfeervol, aangenaam en gezellig is, maar moet het overdag wel helder genoeg zijn. Werken met led dimmers biedt dan echt de uitkomst. Hiermee kun je op ieder moment van de dag de helderheid van de verlichting aanpassen. Zo worden jouw lampen hiermee multifunctioneel en zorg je ervoor dat het licht niet te sfeervol is als je aan het werk bent en je je moet kunnen concentreren, maar dat het ook niet te fel is als je eenmaal gaat dineren.

Maar hoe voeg je nou eenvoudig dimbare verlichting toe aan je eetkamer? Als je toevallig al dimbare lampen in huis hebt hoef je alleen maar een geschikte dimmer uit te kiezen. Hierbij moet je goed opletten wat voor soort lampen je hebt. Led lampen mag je alleen met led dimmers combineren, omdat het hier om een andere techniek gaat. Combineer je deze lampen toch per ongeluk met een halogeendimmer, dan kunnen er storingen ontstaan, bijvoorbeeld van je wifi-signaal of je televisie. Let verder ook altijd goed op het maximaal aan te sluiten wattage; dat mag namelijk door jouw dimbare lampen niet overschreden worden.

  1. Zorg dat de lampen koud wit licht uit kunnen stralen

De lichtkleur van een lamp kan ook een grote invloed uitoefenen op je werkprestaties. Hoe warmer de kleurtemperatuur namelijk is, hoe geler de ondertoon is. Warm witte verlichting wordt hierdoor beschouwd als zeer sfeervol. Maar belangrijker nog: lampen met deze lichtkleur zorgen voor de aanmaak van melatonine. Dit is een hormoon dat je een relaxed en ontspannen gevoel geeft. Je wordt er dus slaperig van. Niet handig als je aan het werk bent! Verlichting met een koud witte kleurtemperatuur zorgt er juist voor dat je je gefocust voelt en dat er een energieke sfeer ontstaat in een ruimte. Je eigen thuiskantoor verlichten? Dan raden we je dus zeker aan om te kiezen voor koud witte verlichting.

Werk je aan de eettafel? Dan kun je het beste gaan voor slimme lampen. Met behulp van een app op je telefoon of tablet kun je dan bijna altijd de kleurtemperatuur aanpassen. Zo hoef je ’s avonds niet te dineren bij het minder sfeervolle koud witte licht, maar schakel je op zulke momenten in slechts een paar seconden over naar aangename warme verlichting.

  1. Zorg dat de lampen energiezuinig zijn

Als je de hele dag thuis bent staat het licht gegarandeerd vaker aan, zeker op grauwe dagen. Maar dit wil je natuurlijk niet té erg terugzien op je energierekening. Daarom raden we je aan om te kiezen voor led lampen. Dit soort lampen hebben namelijk een veel lager energieverbruik. Van de gewonnen elektriciteit wordt er 90% omgezet in licht en gaat er slechts 10% verloren aan warmte. Bij halogeen- en gloeilampen is dit precies andersom. Zo is het gebruik van led lampen niet alleen beter voor het milieu, maar levert het ook een veel lagere energierekening op.

Vaker thuiswerken? Vergeet dan de verlichting niet. Combineer dimbare led lampen met goede led dimmers en ga voor koud witte verlichting om te zorgen dat je op de meest comfortabele en energieke manier kunt werken. Zo ga je ook thuis voor de allerbeste resultaten.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide