12
wo, aug

Door onze columnist Wilma Korrel - Gisteren was het dan zover. De opnamedag voor het programma Consumenten 24 van de Vara. Inderdaad, een complete dag opname maken voor eigenlijk maar 10 minuten uitzending. Nooit gedacht dat dit zoveel tijd in beslag zou nemen.

Om het verhaal omtrent het geven van advies over "Verlichting" van voor naar achter te filmen ben je dus steeds op een andere plek bezig. Buiten een opname maken. Binnen op locatie, bij het gezin het verlichtingsadvies, opname maken. Interview met mij. Op locatie in een verlichtingswinkel opname maken van het uitzoeken van lampen, en informatie geven over verschillende soorten lichtbronnen. En als laatste het resultaat filmen in de woonkamer.

Dit houd ook in dat het licht voor de camera moet kloppen, het geluid van je microfoon weer aanstaat en je niet bukt naar de camera toe. Regelmatig moesten we dus hiervoor onderbreken, en als alles klopte dan klopte mijn zin weer niet of ik deed mijn handelingen te snel. Alles gaat in fasen van wachten, opnemen en overdoen.

De nacht vóór de opname kon ik slecht slapen en er schoten steeds flarden tekst door mijn hoofd. De nacht na de opname kon ik nog slechter slapen, zat nog vol adrenaline, en vraag me steeds af of het wel is geworden zoals ik voor ogen had. Wat blijft er van al die uren bezig zijn over voor 10 minuten uitzending? Twijfel, angst en zenuwen wisselen elkaar ook nu weer af. Rond de Kerstdagen is de uitzending en ik zal dus nog weken in spanning moeten zitten.

Met de donkere maanden in het vooruitzicht kunnen we wel wat extra licht gebruiken! Op het gebied van verlichting zijn er prachtige, vernieuwende en verrassende nieuwkomers gespot. Zo is led hét en doet een lamp tegenwoordig méér dan verlichten alleen. Er zijn lampen die therapeutisch werken en verlichtingsobjecten die communiceren. Verklaar bijvoorbeeld je liefde met licht! Het Perscentrum Wonen zet een aantal innovatieve, mooie en duurzame lampen in de spotlights.

Nederland krijgt er een inspiratiecentrum voor lichtoplossingen bij Goed voor 400 m ² vernieuwende lichtoplossingen en verrassende designs, maar ook advies op maat, uitgebreide lichtplanning en hoogstaande opleidingen.

In navolging van het hoofdkantoor in België, zal de showroom in Amsterdam als The House of Light fungeren. Je kunt er niet alleen terecht voor inspiratie, maar ook voor alle informatie. Onder meer over de nieuwste technologieën, lichtoplossingen op maat van je project, technische ondersteuning of een verkennende babbel.

Daarnaast zal de ruimte regelmatig gebruikt worden als platform van creativiteit, met tentoonstellingen gerelateerd aan architectuur, kunst, design, fotografie of bijzondere projectmaquettes. Delta Light® wil ook seminaries organiseren, samen met verschillende gevestigde merken. Bedoeling is om inhoudelijk een meerwaarde te creëren en vernieuwende oplossingen aan te reiken €" van trends over concrete applicaties tot technische info. Kortom, een inspiratiecentrum voor lichtoplossingen en veel meer.Tijdens de officiële opening op 1, 2 en 3 maart kregen de bezoekers liveart van pencil paparazzi-artiest Blue Logan, bekend om zijn artistieke schetstekeningen in de internationale wereld van kunst, design en mode. Met Amsterdam als tussenstop tussen New York en Hong Kong, vereeuwigde Blue Logan de gezichten van de bezoekers op de wanden van de showroom. Zijn werk is meteen ook de eerste tentoonstelling in de Delta Light®-showroom, te bewonderen tot eind april.

Blue Logan bewerkte ook enkele nieuwe ontwerpen van Delta Light®, wat resulteerde in limited editions van de toestellen Husk en Magma. Deze zijn niet te koop, maar zullen de komende periode gebruikt worden als promotie-items.

Door onze columnist Wilma Korel - Om een lichtplan voor een bepaalde ruimte te maken is het belangrijk om goed na te denken over de functie van de ruimte. Waar wordt de ruimte voor gebruikt? Voor slapen, koken, relaxen, werken, douchen of badderen, televisie kijken, of lezen? Welke sfeer moet de ruimte uitstralen? Wie gaat van deze ruimte gebruik maken? Waar wil je wat doen? Welk licht heb je daarbij nodig?Bedenk dat iemand van 65 jaar ruim 3,5 keer zoveel licht nodig heeft als iemand van 25 jaar. De lichthoeveelheid moet dus kunnen worden aangepast (dimmer) aan verschillende leeftijden in een gezin.

Een goed lichtplan bestaat uit contrasten. Contrastwerking is te vergelijken met een zonnige dag met verlichte- en schaduwplekken. Een goed lichtplan speelt zich ook af op verschillende hoogtes in het interieur. Met het uitlichten van interieurdetails worden accenten gemaakt en geven het interieur sfeer en karakter.

Wat is het beste moment om een lichtplan te maken?
Als je gaat verhuizen, verbouwen of opnieuw gaat inrichten is het handig om eerst een plattegrondtekening te maken met een meubelopstelling, en na te denken wat je waar wilt doen. Zo is goed te zien waar je licht nodig hebt. Als alles op de tekening is aangegeven zie je waar stopcontacten moeten zijn, en waar ze nog moeten komen. Tijdens de verbouwing kun je de elektricien een goed doordacht schema voorleggen, en zoveel mogelijk snoeren en draden laten wegwerken of camoufleren. Niets is lelijker dan overal snoeren te zien hangen.

Een verlichtingsplan wordt eenvoudiger als we de verlichting verdelen in drie groepen: ?1. Accentverlichting.
Dit licht maakt het mogelijk een krant te lezen, een puzzel te maken of iets degelijks. Hier heb je rechtstreeks (direct) licht op je werk. Ideaal licht voor een werkplek, maar ook om je mooiste punten in je interieur als bijvoorbeeld een schilderij of kunstwerk mee uit te lichten door ze in het spotlicht te plaatsen.2. Basis- of Sfeerverlichting.
Een subtiele verlichting die je interieur nog nodig heeft om de juist sfeer te creëren. De lichtbron zie je niet als zodanig. Wanden, vloeren, vlakken en plafonds worden als reflecterende oppervlakken gebruikt (indirect). Een gematigde, gezellige verlichting die ervoor zorgt dat de ruimte redelijk verlicht is.

3. Diffuus licht.
Egaal, saai, gelijkmatig licht zonder harde schaduwen. Bij diffuus licht is het niet, of slechts moeilijk, te bepalen uit welke richting het licht komt. Diffuus licht wordt naar alle kanten verspreid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan TL-lampen en plafondarmaturen (zoals het bolletje in een toilet). In een woonruimte moet je diffuus licht altijd gebruiken in combinatie met direct en indirect licht. Anders krijgt het een saaie fabriekssfeer.

- Op welke plekken in huis heb je welk soort lampen nodig?

Voor iedere ruimte in huis geldt dat je er direct en indirect licht nodig hebt. Door een armatuur verschillend aan te brengen ontstaat er directe of indirecte verlichting. Het effect hangt af van de vorm en de plaats van het armatuur.

Direct licht: Een hangend armatuur. Een verplaatsbare staande vloerlamp. Armatuur verzonken of weggewerkt in het plafond of muur. Lichtspots onder de bovenste keukenkastjes. Indirect licht: Koofverlichting. Uplighter. Downlighter. Wandarmatuur. Diffuus licht: Make-up spiegel. Armatuur boven een werkbank.

Hoe groot of hoe sterk een lichtbundel moet zijn is een kwestie van uittesten (functie), een kwestie van leeftijd (zicht) en een kwestie van persoonlijke smaak (kleur licht). Daarnaast is het aanwezige kleurgebruik in een ruimte ook van belang. Licht kleurgebruik in het interieur reflecteert licht, donkere kleuren absorberen licht. In een ruimte waar donkere kleuren gebruikt worden, is daarom meer (kunst)licht nodig. Glanzende oppervlakken reflecteren het licht beter. Felle kleuren worden dan nog feller en wit wordt nog witter. Rode en roze tinten lijken in kunstlicht dieper, blauw en groene tinten daarentegen kunnen vervagen. Houd daarmee rekening voor ruimtes die voornamelijk in de avond gebruikt worden.

De Oostenrijkse software specialisten van de firma easyMOBIZ zijn begonnen met een product dat het beheren van uw huis aanzienlijk vergemakkelijkt: ayControl KNX is niet alleen in staat simpele dingen, zoals in-en uitschakelen van de verlichting, het regelen van de verwarming of het aanpassen van de alarm via iPad of iPhone. Het kan nog veel meer. Een kenmerk van ayControl is de mogelijkheid van "stemmingen": U kunt de lichten in de keuken aanzetten, de gordijnen openen en de radio aanzetten en afstemmen op uw favoriete programma, gewoon door op de vooraf ingestelde "wakker" knop te drukken. En al deze functies zijn niet alleen lokaal te bedienen. Via WLAN, UMTS en GSM stelt ayControl u in staat om uw huis overal te bedienen.

Stel je voor: door middel van één beweging van je hand verander je niet alleen de helderheid van de lamp in je woonkamer, maar ook de kleur. Het kan met The Infinito Light van producent QisDesign. De campagne erachter is dus simpel: laat mensen ervaren hoe deze unieke lamp werkt. Logisch, dus, dat ze een stand op de Dutch Design Week (DDW) 2014 hadden, waarbij iedereen kennis kon maken met 'de Infinito'.