05
wo, aug

In de donkere maanden van het jaar is goede verlichting een zeer belangrijk onderdeel van uw interieur. Licht heeft een grote invloed op kleuren, de sfeer en de ruimtewerking in uw huis. Verlichting is vaak het laatste wat in een interieur geplaatst wordt, maar is vanaf de beginfase al heel belangrijk.

Als u gaat verhuizen of opnieuw gaat inrichten is het handig om eerst een plattegrondtekening te maken met een meubelopstelling, en na te denken wat u waar wilt doen. Zo is goed te zien waar u accentverlichting (direct licht), basis- of sfeerverlichting (indirect licht) of diffuus (algemeen) licht nodig hebt. Als alles op de tekening is aangegeven ziet u ook waar u stopcontacten nodig hebt, en waar ze nog moeten komen. Tijdens de verbouwing kunt u de elektricien een goed doordacht schema voorleggen, en zoveel mogelijk snoeren en draden laten wegwerken of camoufleren. Niets is lelijker dan overal snoeren te zien hangen.

Drie soorten verlichting

Een verlichtingsplan wordt eenvoudiger als we de verlichting verdelen in drie groepen:

1. Accentverlichting.
Dit licht maakt het mogelijk een krant te lezen of iets dergelijks. Het oog ontvangt de lichtstraal rechtstreeks. Ideaal licht voor een werkplek, maar ook om een schilderij mee uit te lichten.

strong>2. Basis- of Sfeerverlichting

De lichtbron ziet u niet als zodanig. Wanden, vloeren, vlakken en plafonds worden als reflecterende oppervlakken gebruikt. Een gematigde, gezellige verlichting die ervoor zorgt dat de ruimte redelijk verlicht is.

3. Diffuus licht
Hier wordt het licht naar alle kanten verspreid. Het is erg saai, algemeen, gelijkmatig, en schaduwloos licht. (Bijv. het lichtbolletje in het toilet.)

Daglicht
Overdag wordt een huis verlicht met natuurlijk licht. In de ochtend is er een andere lichtinval dan in de middag of aan het begin van de avond. Het licht in de woning verandert continu. Elke avond hebben we vaak dezelfde verlichting aan, omdat we te weinig lichtbronnen hebben of omdat we te weinig spelen met het licht. Door middel van het gebruik van dimmers kunnen we lichtbronnen een andere functie geven en een andere sfeer creëren. Bijvoorbeeld de lamp boven de eethoek kan met behulp van een dimmer veranderen van leeslicht naar schemerlicht bij een romantisch dineetje. Hetzelfde geldt voor een vloerlamp bij de zithoek, welke u met een dimmer kan veranderen van leeslicht naar schemerlicht om gezellig bij te praten met een wijntje.

Licht en kleur
Zonder licht is er geen kleur. Het licht van de noordzijde is koud, het oostelijk licht is warmer, maar toch kouder dan het volle warme middaglicht van het zuiden en westen. Warm licht accentueert warmte en neutraliseert koude kleuren. Het mooiste is om kunstlicht de kleur te geven van warm zon- en daglicht. Het is belangrijk dat de kleurharmonie in de avond met kunstlicht net zo mooi is als overdag met daglicht.

Licht en emotie
Met licht creëren we als het ware een emotie. Zonlicht maakt mensen vrolijk. Een dineetje met kaarslicht is romantisch. Denk ook eens aan een zonsondergang. Een perfecte verlichting bestaat uit contrasten. Contrastwerking is te vergelijken met een zonnige dag met verlichte- en schaduwplekken. Door met contrasten te durven werken voeg je decoratieve accenten toe aan het interieur. Licht dat door middel van spotjes op bijvoorbeeld delen van een kunstwerk / beeld staan gericht, kunnen een mooi dramatisch beeld vormen.

Licht en ruimte
Vanuit ons instinct gaan / lopen we altijd naar het licht toe. Waar licht is, is ruimte. Met licht kan je een ruimte ook optisch laten veranderen. Een ruimte kan breder of smaller, hoger of lager lijken door het licht op de juiste muren, het plafond of de vloer te concentreren. Een woning kan enorm veranderen, wanneer er een lichtkoepel in een ruimte wordt geplaatst. Menig huis is veel lichter, warmer en ruimer geworden door aan de woonkamer een serre te plaatsen. De grens tussen binnen en buiten is hierdoor vager.

Licht en functie
Om een lichtplan voor een bepaalde ruimte te maken is het belangrijk om goed na te denken over de functie van de ruimte. Waar wordt de ruimte voor gebruikt? Voor slapen, koken, relaxen, werken, douchen of badderen, televisie kijken, of lezen? Welke sfeer moet de ruimte uitstralen? Wie gaat van deze ruimte gebruik maken? Waar wilt u wat doen? Welk licht heeft u daarbij nodig? Bedenk dat iemand van 65 jaar ruim 3,5 keer zoveel licht nodig heeft als iemand van 25 jaar. De lichthoeveelheid moet dus kunnen worden aangepast (dimmer) aan verschillende leeftijden in een gezin.

Spelen met licht
Met koofverlichting ( een koof is een plank aan het plafond, die de gordijnrail afdekt ), die zorgt voor een basisverlichting met voldoende licht voor de gehele ruimte, kunt u ook spelen. Afhankelijk van de gewenste sfeer, kleur of invloeden van buitenaf, kunt u door middel van een dimmer de situatie aanpassen. Plaats eens een lampje op de vloer onder een kast of bovenop een kast. Een klein lampje dat tussen de planten omhoog schijnt geeft ook een mooi effect tussen de bladeren. Hoe meer lichtbronnen hoe beter. Alle verlichting hoeft namelijk niet altijd aan. Als er meerdere lichtbronnen in een interieur zijn is er steeds een keuze te maken, afhankelijk van de gewenste sfeer, welke delen van een ruimte verlicht worden, en welke niet. Zo kan je voor alle jaargetijden een ander lichtplan creëren.


De lampen gaan in de avond alweer eerder branden en als straks de Wintertijd van start gaat zullen de lampen nog eerder nodig zijn. Overdag wordt je huis verlicht met natuurlijk licht. In de ochtend is er een andere lichtinval dan in de middag of aan het begin van de avond. Het licht in de woning verandert continu. In de avond hebben we vaak dezelfde verlichting aan, omdat we te weinig lichtbronnen hebben of omdat we te weinig spelen met het licht. Door middel van het gebruik van dimmers kunnen we lichtbronnen ook een andere functie geven en een andere sfeer creëren. Bijvoorbeeld de hanglamp boven de eetkamertafel kan met behulp van een dimmer veranderen van leeslicht naar schemerlicht bij een romantisch diner. Hetzelfde geldt voor een vloerlamp bij de zithoek, welke je met een dimmer kan veranderen van leeslicht naar schemerlicht om gezellig bij te praten met een wijntje.

In een verlichtingplan is het belangrijk dat er zoveel mogelijk lichtbronnen gepland zijn, want met voldoende lichtbronnen kun je steeds een andere sfeer creëren en het lichtplan aanpassen aan elk jaargetijde. Alle lichtbronnen hoeven namelijk niet altijd tegelijkertijd te branden. Het is leuk om te spelen met licht, met schaduw en verlichte plekken, met indirect (sfeer) licht en met direct (functioneel) licht. Een goed lichtplan speelt zich af op verschillende hoogtes in het interieur. Met het uitlichten van interieurdetails worden accenten gemaakt en geven het interieur sfeer en karakter. Met licht creëren we als het ware een emotie.

Zonlicht maakt mensen vrolijk. Een diner met kaarslicht is romantisch. Denk ook eens aan een zonsondergang. Een perfecte verlichting bestaat uit contrasten. Contrastwerking is te vergelijken met een zonnige dag met verlichte- en schaduwplekken. Door met contrasten te durven werken voeg je decoratieve accenten toe aan het interieur.

In bijvoorbeeld de slaapkamer zie je vaak één lamp aan het plafond die de gehele kamer moet verlichten en twee tafellampen op de nachtkasjes. Echt sfeervol en spannend is dit niet. Probeer met diverse spotjes in het plafond accenten toe te voegen, dus hier een beetje meer licht en daar een beetje minder licht. Geef reproducties,prenten of schilderijen accentverlichting door er licht op te richten. Denk ook eens aan een lichtslang onder het bed of achter het hoofdbord van het bed te bevestigen. Spotjes gericht op de gordijnen of tussen de planten. Verlicht een nisje of plaats verlichting bovenop of onder een kast. Met licht zijn zoveel creatieve mogelijkheden te verzinnen.

Natuurlijk zullen veel mensen denken "Ja, leuk maar niet voor mijn energierekening".Toch is daar ook een oplossing voor. Philips introduceerde op 1 september drie compleet nieuwe series van energie-efficiënte LED-lampen en -spotlampen. De Econic-, Accent- en Novallure-series bestaan uit een unieke reeks lampen voor zowel algemene verlichting als sfeerverlichting in een scala van prachtige kleuren en stijlen. Lampen die passen in standaardfittingen en slechts een fractie van de energie verbruiken ten opzichte van andere lampen.

Econic - praktische, algemene verlichting
De Econic-serie geeft de praktische, algemene verlichting die nodig is voor de dagelijkse activiteiten. De serie bevat een GU10 spotlamp met een normale 2-pins lampvoet en een matte versie met een conventionele vorm en een E27 lampvoet. Deze lamp heeft een lichtopbrengst die gelijk is aan een gloeilamp van 25W terwijl de spotlamp een lichtopbrengst heeft die gelijk is aan een halogeenlamp van 35W. Hun energieverbruik daarentegen is slechts 5W respectievelijk 3W, waardoor ze het milieu minimaal belasten en tot wel 80-90% energie besparen. Marktadviesprijs:€ 29,99

Novallure - cool, sprankelend design
De Novallure LED-lampen zijn ontworpen om gezien te worden - hun lichttechnische prestatie in combinatie met een hippe, gestroomlijnde stijl heeft al tot heel wat nominaties voor designprijzen geleid. De witte lampen zijn beschikbaar in zowel helder als mat glas, in kaars- en kogelvorm. Allebei hebben ze een E14 lampvoet, waardoor ze zeer geschikt zijn voor gebruik in kroonluchters. Novallure-lampen produceren 10W uniek, sprankelend licht. Met een vermogen van slechts 2W bieden ze een besparing van rond 80% ten opzichte van gloeilampen. Marktadviesprijs: € 19,99

Accent - mooi, kleurrijke atmosfeer
De Accent-reeks biedt het type verlichting dat stijl en sfeer geeft in iedere kamer in huis en bestaat uit vier verschillende typen lampen. AccentWhite bestaat uit twee witte, mat-glazen lampen; één met een standaardvorm en een E27 lampvoet, de andere met een kaarsvorm en een E14 lampvoet. Beiden geven 10W gloeiend, warm-wit licht. AccentColor maakt het mogelijk om licht te personaliseren in iedere kamer, met kleurvolle, decoratieve accenten - bijvoorbeeld tijdens een feest, of in een kinderkamer om een zachte geruststellende gloed te produceren. De reeks bevat een spotlamp en een matte lamp die beschikbaar zijn in rood, groen, blauw, geel en kleurveranderende modellen. Marktadviesprijs: AccentWhite € 9,99/AccentColor € 7,99 - € 9,99

Deze nieuwe, energie-efficiënte lampen bieden je een unieke manier om de sfeer in huis te personaliseren, op een duurzame manier. De nieuwe Philips LED lampen zijn vanaf september beschikbaar in de winkel. Wil je een professioneel verlichtingplan laten maken? Neem dan gerust contact met mij op. Meer informatie: www.iisdinterieurontwerp.nl

Design geïnspireerd door het heelal De onmetelijke ruimte van het heelal vormt dit jaar dé inspiratiebron voor Delta Light®. Uitbundig bewegende bolvormen, atomen of moleculen maken deel uit van de atmosfeer. Het nieuwe lichtdesign knipoogt naar de jongensdromen van de jonge Jules Verne en Panamarenko, en stuift Kuifje achterna. Maar dat Delta Light® als pionier in hedendaagse verlichting ook nadenkt over de toekomst van onze planeet, mag duidelijk blijken uit het werken met zeer zuinige lampbronnen: spaarlampen, LED en gasontlading.

Spaarlamp, een nieuwe generatie
De spaarlamp heeft een slecht imago. Jammer, want de nieuwe generatie heeft een veel betere kleurweergave én een aangenamer kleurtemperatuur waardoor de spaarlampen van vandaag niet alleen ultrazuinig zijn, maar ook compact en gezellig. Bovendien zijn ze in verschillende vormen en formaten beschikbaar: van kaarsjes en peertjes over spotjes tot specifieke types gericht op buiten-verlichting. Delta Light® zorgt er bovendien voor dat eventuele nadelen van de spaarlamp - zoals grootte, fletse kleur of trage ontsteking - opgeheven worden in een hedendaags design achter warme materialen zoals Corian én met elektronische snelle ontsteking. We zetten enkele nieuwe designs even op een rij.

Cyclon: buitenaards mooi object
winnaar IF Product Design Award 2007. In de reeks circuline-armaturen presenteert Delta Light® Cyclon: het verlichtingstoestel dat onmiddellijk tot ieders verbeelding spreekt. Ook tot die van de jury van de internationale IF Product Design Award 2007 die Cyclon tot winnaar uitriep. Niet niks, want de IF Product Design Award bestaat al meer dan 50 jaar en is één van de drie leidinggevende designprijzen in de wereld. Elk jaar selecteren erkende experts in de Hannover Exhibition Centre de beste ontwerpen uit alle inzendingen uit ruim 35 landen. De rubbersluiting in het midden laat bij Cyclon een makkelijke schroefloze lampvervanging toe, en snijdt het toestel evenwichtig doormidden. Cyclon verlicht de ruimte zowel direct als indirect en kan als ruimteschip/kunstobject perfect deel uitmaken van het interieur. Het verlichtingstoestel bestaat als pendel, wandarmatuur of als plafondverlichting.

Al meer dan tien jaar ontwerpt en produceert de Nederlandse firma DIJKOS BV ambachtelijk vervaardigde maar modern vormgegeven verlichtingsarmaturen in RVS en staal. Vanaf seizoen 2007/2008 zal het complete programma inclusief tafels en woonaccessoires verder gaan onder het nieuwe merk ZTaHL. De introductie vindt plaats op de Meubelbeurs Brussel, afdeling Square, die van 4 tot 7 november wordt gehouden

Met de introductie van het nieuwe merk worden tevens een aantal nieuwe lampen geïntroduceerd. Het programma is breed en bevat tal van blikvangers die meer zijn dan alleen verlichtingselementen en dus mede als originele inrichtingsobjecten fungeren. Grote of kleine lampen zetten iedere ruimte in het juiste licht.

Kenmerkend voor de verlichtingsarmaturen van ZTaHL is dat zij allen in eigen beheer en in Nederland worden ontworpen en geproduceerd. Hierdoor ontstaat een oer-Hollands product met een zeer hoog kwaliteitsniveau. De degelijke achtergrond van de ambachtelijke smederij waarborgt deze kwaliteit én tevens de flexibiliteit.

AAN-UIT is het verlichtingslabel van ontwerper Marc Th.van der Voorn en onderscheidt zich door aansprekende, heldere lampontwerpen die door vorm en materiaalgebruik helemaal van deze tijd zijn. Naast de vaste collectie met daarin o.a. de Moon Light, zijn onlangs twee nieuwe modellen aan de collectie toegevoegd: de FANTASY en de HANG-iN-THERE.

Met het najaar in het vooruitzicht worden alle schijnwerpers gericht op de sfeer binnenshuis. En die kan je natuurlijk beïnvloeden, van eerder koel tot gemoedelijk warm. De keuze van je lichtkleur is dan ook heel bepalend voor de sfeer. Met de huidige lamptechnologie kan je kiezen uit verschillende tinten of lichtkleuren. Als trendsetter in designverlichting stelt Delta Lighte alvast enkele energiezuinige sfeermakers voor.

Warm versus koud

Smaken verschillen: sommige mensen houden van warm licht, andere van koud. Hoe dan ook hebben beide lamplichtkleuren hun voordelen. Zo is warm wit licht - dat eerder oranjeachtig is en overeenkomt met avondlicht - ronduit sfeervol. Terwijl blauwig, koud licht even fris als het daglicht oogt en meer activerend is.

Halogeenlampen en gloeilampen geven meestal warm wit licht, maar verbruiken meer energie en gaan sneller stuk. Gelukkig kennen we vandaag degelijke alternatieven met innovatieve spaarlampen en LEDs - waarbij je telkens kan kiezen tussen warm of koud wit licht, los van allerlei kleuren. Beide types lampen zijn duurzaam en zuinig, en ook dimbaar. LEDs zijn bovendien nagenoeg onbreekbaar.

Eén armatuur, veel sferen

Kortom, koud licht in de zomer, warm licht in de winter en blacklight voor een exclusief feestje? Met de designverlichting van Delta Lighte creëer je, door een lampwissel, het gewenste klimaat. Met andere woorden, je bent niet langer beperkt in design of sfeer, want één enkele armatuur staat garant voor een waaier aan mogelijkheden.

Een sfeermaker op zich is de organische Nautiloo, een dimbare T16 80W-spaarlamp gefilterd door een lange spiraalvormige kap in Corian, waarbij je kan variëren van een fris, koud lijnvormig accent naar een grotere hoeveelheid warm licht. Achter dit materiaal lijkt het warme licht immers kouder als je het dimt, terwijl je de volle warme gloed krijgt als je helemaal aan zet.

5 architecturale én energievriendelijke staaltjes op een rij

Nautiloo: Delta Lighte kiest voor nieuw materiaal Corian

Nautiloo is een staande lamp voor T16 80 W (fluorescentielampen) en wordt uitgebracht in dimbare uitvoering. Er is gekozen voor een nieuw hoogwaardig materiaal, Corian, dat zich goed laat vormen én esthetisch is. Corian heeft de licht gesatineerde look van ongeaderde witte marmer en verspreidt een zacht en warm licht. De verticale vormgeving ontwindt zich spiraalvormig als een kort slakkenhuis. De open zijde geeft een sterk geprojecteerd licht en kan daardoor aangewend worden als wall washer (toestel waarmee je een muur gelijkmatig kan uitlichten). De gesloten zijde daarentegen geeft een bijna amberkleurig licht wat zorgt voor een intimistische sfeer. Naast zijn functionele rol kan het spiraalvormig ontwerp ook gezien worden als attractief kunstobject in het interieur. De ballast en de dimschakelaar zitten creatief verborgen in de Corian-plaat, waardoor het geheel zeer eenvoudig oogt. De zware voet, uitgevoerd in metaal, zorgt voor de nodige stabiliteit. Naast de staande lamp is er ook een gependelde versie van Nautiloo.

Switch: de asymmetrische telg uit de Corian-familie

Ook van hoogwaardig Corian vervaardigd, is de wandarmatuur Switch. Deze speels ogende armatuur kreeg een opvallende asymmetrische vorm aangemeten door een kleinere aluminium schijf in contrast te brengen met een grotere schijf uit Corian. De ongelijke vormen zorgen niet alleen voor een spanningsveld, ze verbergen meteen ook de fitting. In Switch wordt een circuline-lamp (een cirkelvormig gebogen spaarlamp) van 22 Watt (klein model) of 55 Watt (groot model) geplaatst. Door haar ronde vorm licht de schijf bovendien egaal op.

Cyclon: buitenaards mooi object - winnaar IF Product Design Award 2007

In de reeks circuline-armaturen presenteert Delta Lighte Cyclon: het verlichtingstoestel dat onmiddellijk tot ieders verbeelding spreekt. Ook tot die van de jury van de internationale IF Product Design Award 2007 die Cyclon tot winnaar uitriep. De rubbersluiting in het midden laat bij Cyclon een makkelijke schroefloze lampvervanging toe, en snijdt het toestel evenwichtig doormidden. Cyclon verlicht de ruimte zowel direct als indirect en kan als ruimteschip/kunstobject perfect deel uitmaken van het interieur. Het verlichtingstoestel bestaat als pendel, wandarmatuur of als plafondverlichting.

O2-Oxygen: Delta Lighte brengt zijn grootste lichtarmatuur op de markt

Met O2-Oxygen brengt Delta Lighte één van zijn grappigste, verbazingwekkendste en tevens grootste armaturen op de markt. De vorm bestaat net als een halter uit twee bollen en een staaf, bestaande uit polyethyleen en aluminium. De voorschakelapparatuur zit ingewerkt in de aluminium buis. De bollen worden in drie diameters aangeboden en kunnen feilloos met mekaar worden gecombineerd. Allerlei spannende en speelse creaties en composities zijn mogelijk: moleculaire combinaties, DNA-structuren of een vloed van planeten. De mogelijkheden naar sfeercreatie zijn legio, aangezien de bollen zowel met kleurverlichting (RGB LED) als compact fluorescentie (26 tot 42 W) kunnen worden gevuld.

Cumulus: de volgende reus in een reeks speelse verlichtingsobjecten Na de speelse O2-Oxygen drijft voortaan ook Cumulus door het lichtfirmament van de trendy oversized lichtobjecten. Deze kleine reus is er als pendel of wandlicht met 1 of 2 circuline-spaarlampen van 55 W, al dan niet dimbaar. Deze ultragrote lichtband vormt een speelse noot in een grote ruimte, maar past evengoed in een hotellobby of hedendaagse loft.

Wanneer er naar een ruimte gekeken wordt, is verlichting een belangrijke sfeermaker. De belangstelling voor bijzondere lampen neemt dan ook snel toe. De nieuwe collectie sfeerverlichting is verrassend en qua vormgeving laten ontwerpers zich vooral inspireren door het verleden; van spookachtige zwarte kroonluchter tot ouderwetse lampenkamp met franjes.

De kroonluchter maakt een comeback in het interieur. Niet alleen meer boven de eettafel maar ook op de meest onverwachte plekken in huis; van hal tot badkamer, van keuken tot kinderkamer. Er zijn nieuwe varianten gebaseerd op de traditionele vormgeving, maar we worden ook verrast door magische verschijningen in de vorm van grote bollen of landschapachtige sculpturen. Materialen variëren van glas tot staal en van kristal tot keramiek.

Een aantal jaren geleden tijdens de internationale meubelbeurs in Milaan werd door een beroemde fabrikant van kristallen, de trend gezet voor de hernieuwde aandacht voor de kroonluchter. Zowel jonge, hippe designers als gerenommeerde namen kregen de vrije hand om nieuwe en kunstzinnige lichtobjecten te maken met Swarovski kristallen van soms wel 20 cm groot! In één klap speelde de kroonluchter een belangrijke rol in het moderne design. Een belangrijke basis gedachte die hier aan ten grondslag ligt, is dat de sfeerlamp als een sieraad van het interieur gezien kan worden. Een andere belangrijke katalysator voor het hernieuwde succes van de kroonluchter is de fusion stroming waarbij klassiek en modern design elkaar ontmoeten.

Mode
Net als in de mode is er op interieurgebied ook sprake van prêt-a-porter, direct mee naar huis te nemen en haute couture, exclusief gemaakt voor de individuele klant. Exclusiviteit en vakmanschap zijn karakteristiek voor de nieuwe generatie verlichtingsobjecten. Met de hand gemaakt wordt elke lamp uniek en is een waar kunstobject in huis. De kleur waarin de lamp wordt uitgevoerd is bepalend voor de uitstraling. Fuchsia is bijvoorbeeld sprookjesachtig en wit staat symboliek verfijning en puurheid. De liefhebbers van de nieuwe trendkleur zwart kunnen op verlichtingsgebied hun hart ophalen. Ook de modetrend Gothic waar zwart een hoofdrol in speelt zien we in het interieur terug. Een ravenzwarte kroonluchter, met zwarte ijspegels die omhoog wijzen doet denken aan theatrale spookkastelen. Marcel Wanders ontwierp Zeppelin geïnspireerd op de cocoonlamp die Achille Castiglioni begin jaren zestig ontwierp. Zeppelin doet denken aan een kroonluchter die al eeuwen lang in een verlaten kasteel hangt en volledig bedekt is met spinrag. De vervlogen tijd van mysterieuze geesten herleeft.

Stapelwolkje of sneeuwbal
Steeds meer architecten verleggen hun werkterrein en gaan zich bezighouden met het ontwerpen van producten voor in huis. Toparchitect Frank O. Gehry ontwierp een lichtobject dat zowel een sculpturale lamp als een lampsculptuur en is gebaseerd op een ontwerpconcept waarbij de gebruikers medevormgevers worden. De onregelmatige, door talloze vouwen, kreuken en deuken gekenmerkte sculpturale vorm doet dan weer denken aan een luchtig stapelwolkje, dan weer aan een grote, zachte sneeuwbal. Alleen van dichtbij is zichtbaar dat de lampenkap uit meerdere aan elkaar bevestigde schaalelementen bestaat. Daardoor krijgt elke lamp, ondanks de gelijke constructie en dezelfde basisvorm, in de details een individuele noot.

Jong talent
Veel jonge ontwerpers kiezen verlichting als onderwerp om mee te experimenteren. Zo ook Marieke Rongen. Het experimenteren met materialen en technieken is voor haar een grote inspiratiebron. Daarbij kiest ze voor alledaagse materialen die ze gebruikt in een nieuwe context. Een goed voorbeeld is de lampenkap Keramiek waarbij de vorm van de traditionele lampenkap herkenbaar is maar de uitwerking in gepunnikt keramiek is in dat opzicht weer verrassend. Het gebreide patroon geeft een mooie licht- en schaduwwerking op muren en plafond. Ook geïnspireerd op de traditionele lampenkap uit grootmoedertijd is de Fringe. Het bijzondere aan deze lamp zijn de bijna twee meter lange franjes die tot op de grond reiken. De vorm van de lamp in combinatie met de witte kleur verwijst naar het verleden, maar door de franjes toch volledig nieuw en modern. Een ander bijzondere lichtobject is Creepers van ontwerper Lionel Theodore Dean. Het ontwerp vindt zijn oorsprong in het idee van organische groei. De bloemetjes doen denken aan onkruid dat zich, al hechtend aan de ondergrond (in dit geval de stroomdraden), in een snel tempo verspreid. De naam Creepers refereert niet alleen aan organische groei maar ook naar de Engelse uitdrukking van verbazing: jeepers creepers.

Door onze columnist Wilma Korrel Een paar weken geleden ben ik gevraagd voor het programma Consumenten 24 van de VARA. In deze uitzending zal ik aandacht besteden aan "Verlichting". Natuurlijk ben ik zeer vereerd met deze uitnodiging, en tegelijkertijd vind ik het ook best eng om voor de camera te gaan staan.

Woensdag 17 november is de opnamedag en je begrijpt dat daar heel wat voorbereiding aan vooraf gaat. Regelmatig voel ik mij onzeker worden, noem het gerust cameravrees. Al dagen loop ik te denken welke informatie ga ik geven en welke voorbeelden laat ik zien, en hoe kom ik over op TV. Bedenk me dat ik veel te veel wil voor 10 minuten uitzending. Ik wil voor mijzelf alles tot in de puntjes op papier uitgeschreven hebben om niets te vergeten. Maar ja, moet ik dan de tekst uit mijn hoofd gaan leren? Komt het dan nog wel spontaan over? Misschien raak ik dan mijn tekst kwijt en ga ik struikelen over mijn woorden. Twijfel, angst en zenuwen wisselen elkaar af. Toch vind ik een goede voorbereiding het halve werk, en dus zit ik nu met diverse vellen tekst voor mijn neus.

De locatie voor het vertalen van een "Verlichtingsplan" is gekozen. Bij een onlangs verhuisd gezin ga ik informatie geven en ideeën uitwerken om tot een goed verlichtingsplan te komen. De locatie voor het geven van informatie over verschillende soorten lampen, een verlichting winkel, is ook gekozen. Allemaal enthousiaste mensen die mee willen werken om dit project te doen slagen.

Nu moet ik nog goed uit de verf komen. Oh ja, en wat ga ik voor kleding aantrekken, want op TV kom je altijd dikker over dan in werkelijkheid, en nu heb ik er dus nog een probleem bij. PPPffffff, wat kan een mens het zichzelf toch moeilijk maken ...........

Door onze columnist Wilma Korrel - Gisteren was het dan zover. De opnamedag voor het programma Consumenten 24 van de Vara. Inderdaad, een complete dag opname maken voor eigenlijk maar 10 minuten uitzending. Nooit gedacht dat dit zoveel tijd in beslag zou nemen.

Om het verhaal omtrent het geven van advies over "Verlichting" van voor naar achter te filmen ben je dus steeds op een andere plek bezig. Buiten een opname maken. Binnen op locatie, bij het gezin het verlichtingsadvies, opname maken. Interview met mij. Op locatie in een verlichtingswinkel opname maken van het uitzoeken van lampen, en informatie geven over verschillende soorten lichtbronnen. En als laatste het resultaat filmen in de woonkamer.

Dit houd ook in dat het licht voor de camera moet kloppen, het geluid van je microfoon weer aanstaat en je niet bukt naar de camera toe. Regelmatig moesten we dus hiervoor onderbreken, en als alles klopte dan klopte mijn zin weer niet of ik deed mijn handelingen te snel. Alles gaat in fasen van wachten, opnemen en overdoen.

De nacht vóór de opname kon ik slecht slapen en er schoten steeds flarden tekst door mijn hoofd. De nacht na de opname kon ik nog slechter slapen, zat nog vol adrenaline, en vraag me steeds af of het wel is geworden zoals ik voor ogen had. Wat blijft er van al die uren bezig zijn over voor 10 minuten uitzending? Twijfel, angst en zenuwen wisselen elkaar ook nu weer af. Rond de Kerstdagen is de uitzending en ik zal dus nog weken in spanning moeten zitten.