Word je 's nachts wakker met een briljant idee? Of moet je een reminder hebben voor ’s morgens? Schrijf het op de Drawlamp. De Drawlamp is een keramische lamp, waarop je kunt schrijven en tekenen zo vaak je wilt. De afbeelding is simpel te wissen. Met de Drawlamp heb je elke dag een nieuwe lamp. Een uniek en dynamisch kunstwerk voor op het nachtkastje. Verkrijgbaar opwww.mookum.com. Eureka!

Tijdens Interieur 2012 introduceerde het Italiaanse verlichtingsmerk Luceplan de nieuwe tafellamp Curl. Sebastian Bergne is verantwoordelijk voor het ontwerp. Met zijn ontwerp heeft hij de intentie om de lichtbron en de reflector te combineren in één simpel gebaar. Het resultaat is een object met een natuurlijk sculpturaal voorkomen. De lamp heeft geen vaste voet en kan dus in verschillende richtingen geplaatst worden.

De huidige ontwikkeling van LED maakt dat de lichtbronnen steeds kleiner en controleerbaarder worden en daarmee heeft de lichtbron minder invloed op het ontwerp van een lichtarmatuur. Er is meer creatieve vrijheid, maar dit vraagt ook om na te denken over de objecten die ons huis verlichten. Curl is het antwoord van Bergne op deze vrijheid en is zijn herinterpretatie van de tafellamp volgens deze nieuwe mogelijkheden en maatstaven. Ontworpen voor Luceplan met de nieuwste generatie LED-lichtbron erin verwerkt, waarvan de lichtkleur regelbaar is van koel tot warm wit.

Voor een stijlvol winterinterieur presenteert Patrick Tummers van Lamp Atelier zijn nieuwe ontwerp Feathers. De lichtbron brengt een uitgesproken accent aan in het interieur. Het opvallende dessin en het warme licht maken de komende donkere maanden draaglijk, misschien zelfs wel plezierig.

Feathers combineert lange ganzenveren met zachte donsveren van de waterhoen, alle uiteraard op diervriendelijke wijze geraapt. Het geheel wordt samengebonden met een stoer katoenen lint. De veren rusten op een stevige houten voet die het ontwerp robuust maakt. De crocodile kap geeft vervolgens net die onverwachte twist.

Buiten wordt binnen

“Wat ik wilde, is een moderne lamp creëren, die de warmte van licht prachtig laat doorwerken. Die het licht in huis brengt en houdt. Juist nu de dagen donkerder worden”, licht Tummers zijn ontwerp toe. “De natuurlijke materialen die dat licht vangen, brengen buiten bij ons binnen . Ik vind dat plezierig in een tijd dat we toch liever behaaglijk bij de open haard zitten dan erop uit trekken.”

Samenstellen naar interieur

Iedere lamp is naar wens samen te stellen. Zo is de voet van Feathers onder meer te bestellen in ebben, wengé, bladgoud of dirty silver. De kap met crocodile­-reliëf is verkrijgbaar in de kleuren crème, bruin, zwart en taupe. De snoeren zijn afgewerkt met katoen of een verfijnde metalen behuizing. Kortom, een lamp die liefhebbers geheel naar eigen interieur kunnen samenstellen.

Popsicle heeft het weer voor elkaar! Dacht je op zitelement “Pile me up“, she said niet te kunnen zitten, nu speelt het verrassende label in op de beleving van herinneringen. Het nieuwste product Home at Grannies is een lampenserie bestaande uit een vloer-, wand- en tafelvariant. Het brengt de herinnering aan vroeger bij oma naar boven. Ondanks de knipoog naar vroeger, is het echt een lamp van nu. Eerder sprak Popsicle de beleving aan bij het zitelement. Bij dit ontwerp wordt de illusie van vijf gestapelde kussens gewekt. In werkelijkheid kun je er stevig en prettig op zitten. Beide ontwerpen worden in Design City op de Woonbeurs Amsterdam getoond.

Het jonge en innovatieve bedrijf Fonckel brengt met zijn intuïtief bedienbare lampen een geheel nieuwe ervaring op het gebied van verlichting. De eerste lamp van het bedrijf is de ‘Fonckel One’. 

Deze interactieve designlamp, die geheel ontwikkeld en vervaardigd is in Nederland, is makkelijk en intuïtief te bedienen en geeft maximale flexibiliteit in de omgang met licht. De richting, de intensiteit en breedte van de lichtbundel zijn te sturen met simpele aanrakingen op de aanraakgevoelige behuizing, zodat het licht naar wens afgestemd kan worden. Je kunt het licht als het ware vastpakken en zelf vormgeven.

De ‘Fonckel One’ is een combinatie van twee grote trends van het afgelopen decennium. De opkomst van de duurzame, zuinige en flexibele LED-technologie en interactieve bediening, zoals we die kennen van de iPad. Tijdens zijn promotieonderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven combineerde medeoprichter dr. ir. Philip Ross deze twee trends en liet daarmee zien dat er veel meer met LED mogelijk is. 

Designer Philip Ross: ”Licht raakt ons op ontelbare manieren. Bij al onze activiteiten speelt licht een rol. Het is niet zo gek dat de mens er altijd naar gestreefd heeft om er meer grip op te krijgen. Maar we staan pas aan het begin van de vele mogelijkheden om vorm te geven aan een echt persoonlijke omgang met licht. Fonckel wil mensen letterlijk in aanraking met licht brengen.”

Bediening

De bediening van de Fonckel One werkt met aanraking. Om de lamp aan te zetten beweeg je met je hand van onder naar boven over de achterkant van de lamp. Uitzetten is juist weer naar beneden bewegen. De richting van het licht kun je bepalen door met je hand of vinger over de achterkant van de lamp te bewegen. Om de lichtbundel breder te maken plaats je duim en wijsvinger vlakbij elkaar en maakt een open beweging, je trekt het licht als het ware uit elkaar. Om de lichtbundel smaller te maken, beweeg je duim en wijsvinger naar elkaar toe. Voor een fellere lichtbundel maak je met duim en wijsvinger een draaiende beweging met de klok mee, en juist tegen de klok in als je het licht gedimd wilt hebben.

Inbouwarmatuur Chapeau is beschik¬baar in twee varianten: één voor in¬bouw met een rand, voor een mooi contrast op het plafond, en één voor volledige inbouw, zodat de subtiele vorm van Chapeau opgaat in de archi¬tectuur. Geschikt als eyecatcher, maar kan ook dienen om de ruimte subtiel vorm te geven.

Helemaal ingevouwen in zijn schulp is Chapeau een downlighter waarvan je nog net de rand van het lichthuis ziet. Het lichthuis be¬vindt zich dan asymmetrisch tegenover de rand van de armatuur. Je kunt het lichthuis ook volledig naar buiten laten kantelen, waardoor Chapeau een knap wallwash-effect geeft op de muren. Zo licht Chapeau op een bijzondere manier de muur uit.

Chapeau is beschikbaar voor de meeste courante lichtbronnen: led, gasontlading of halogeen.

Gasontladingslampen (hoofdzakelijk gebruik in de projectmarkt en openbare gebouwen) hebben hun origine in industriële armaturen waar rendement primeerde op design. De nieuwe modellen van Delta Light® illustreren echter dat vormgeving en techniek stijlvol kunnen samengaan. Andere troeven van deze professionele lamp bij uitstek: bijzonder spaarzaam, geeft minder warmte af dan halogeen en geeft tot vier keer meer licht vergeleken met een fluorescentielamp van dezelfde wattage. Met de halogeenlamp (hoofdzakelijk gebruik in privé-woningen) zijn we vandaag algemeen vertrouwd: dimbaar en een warmer licht. Dit type lamp is ook minder duur in aankoop en vraagt ook niet altijd voorschakelapparatuur. Minpuntje is wel dat een halogeenlamp iets meer verbruikt. Delta Light® heeft alleszins een ruim verlichtingsassortiment waarbij je kan kiezen voor halogeen- of gasontladingslamp naargelang de toepassing. Enkele nieuwe modellen:

Spatio: het perfecte antwoord op alle toepassingen (halogeen/gasontlading/LED)
Met Spatio biedt Delta Light® een antwoord op alle mogelijke toepassingen die van een verlich-tings-systeem kunnen worden verwacht. Het toestel, dat verkrijgbaar is op jack, met adapter of als armatuur met directe plafondbevestiging, combineert een volledig palet van hedendaagse beschikbare lampbronnen, gaande van 4 W LED over halogeen tot 150 W gasontlading. Optimaal lichtcomfort wordt gegarandeerd door het uitgebreide aanbod accessoires zoals kleurfilters, lenzen, antiverblindingsrasters, afschermingsflappen en hulzen. Dankzij een uitgebreide waaier aan zelf ontwikkelde reflectoren is een stralingshoek van 15 tot 100� mogelijk. Dit flexibele verlichtingssysteem wordt standaard in structuur wit of grijs aangeboden (zwarte afwerking op aanvraag mogelijk).

Quad: hyperflexibel lichtinstrument (halogeen/gasontlading)
Door een opeenvolging van verschillende roteerbare gewrichten is Quad een spotsysteem met oneindig veel mogelijkheden. De spot is zo wendbaar dat hij in de moeilijkste situaties toch nog een bevredigende oplossing biedt. In halogeen (dichroïsche of AR111) is Quad een pittig ogende, kleine lichtmachine op jack. Met de nieuwe HiPar111 gastontladingslamp in 1 x 35 W, 2 x 35 W en 1 x 70 W wordt de voorschakelapparatuur bijgeleverd. Zo beschik je over een kant-en-klare unit die komaf maakt met moeilijkheden in bijvoorbeeld winkelverlichting. Uitgevoerd in aluminium.

Lobster: voortschrijdende perfectie van de richtbare spot (halogeen)
Delta Light® ontwierp met Lobster een uiterst bewegelijk toestel dat door de dubbele cardan-assen zijn lichtspoor tot in de kleinste hoekjes en kantjes brengt. De dimbare halogeenlampen van 50 W, met een grote keuze in reflectoren, zorgen ervoor dat het licht aangepast wordt aan zijn doel. Het hoekige design is vlot te integreren in een formalistische architectuur, terwijl de grillige combinaties hieraan een pittig tintje verlenen. Uitvoering in wit of grijs.

Diro: mooie kleurcombinaties met hoog visueel comfort (halogeen)
Deze fraaie 50 W/12 V halogeenspot kan geleverd worden in talloze uitvoeringen: met brede of zeer smalle rand, richtbaar of vast, dubbel of enkel. Door de diepe ligging biedt Diro een hoog visueel comfort. In de versie met brede rand zijn er tal van trendy kleurcombinaties zoals zwart/matgoud, chroom/zwart of modieus zwart/wit. Een apart te bestellen gesatineerd glaasje verzacht de sterke aftekening van het lichtspoor. Ideale inbouwspot voor privéwoning of winkels met een intimistische sfeer.

LED staat voor Light Emitting Diodes maar ook voor de kleinste en spaarzaamste aller lampbronnen. En aangezien deze technologie continu vernieuwt, zijn er ontelbare mogelijkheden voor nieuwe toepassingen. Ook in het interieur kent LED als lichtbron een steile opmars. Logisch, want deze verlichting heeft heel wat troeven: uiterst duurzaam, zuinig, nagenoeg onbreekbaar, programmeerbaar, veelzijdig en richtbaar.

Het onderzoek dat Delta Light® op dit vlak voert en de integratie van 1 W powerLEDs in uiteenlopende en verrassende designbehuizing tonen aan dat de producent oog heeft voor esthetiek én ecologie. Enkele voorbeelden:

Power Flower: speelse sculptuur
Met Power Flower heeft Delta Light® een speelse kleine sculptuur die op eigenzinnige wijze haar wetten stelt aan de mogelijkheden van verlichting. Functioneel - 7 richtbare powerLEDs van 1 W - maar toch ook heel kunstzinnig. Je kan kiezen voor een uitvoering in wit of grijs.

Clever: slim uitgelicht
Deze richtbare, rechthoekige 1 W powerLED-spot op jack of inbouwpunt is ideaal voor kleine vitrines, displays, als kleine accentspot of zelfs als bed- of leeslampje. Twee lengtes (7,5cm, 15cm) en twee lichtkleuren (warm wit, koud wit) zorgen voor de nodige variatie.

Deep Iris: zonnestraal door het plafond
Deze diepliggende 1 W powerLED-spot staat voor zo veel visueel comfort dat hij wel een zonne-straal door het plafond lijkt. De spot is verkrijgbaar in warm wit, koud wit en blauw licht en is afgewerkt in aluminium of wit. Perfect voor nacht- of oriëntatieverlichting, voor een sterrenhemel of een sfeervol lichtmotief; daarnaast ook bijzonder geschikt voor precieuze tentoonstellingen of kleinere vitrines van bijvoorbeeld juweliers- en optiekzaken.

Hela: inbouwbaar LED-motief voor binnen en buiten
Dit inbouwbaar rond of vierkant LED-licht met zeer laag wattage (minder dan 0,25 W) kan een-voudig ingewerkt worden in holle of volle muren. Hela is er met of zonder witte of aluminium rand en bestaat in warm wit, koud wit of blauw licht. Het toestel zonder rand laat zich trimless inwerken en vormt zo een prachtig vlak motief met mogelijkheid tot grotere composities. Ook geschikt voor buitentoepassingen.

Industrial: een spuitkop die licht sproeit
Industrial is een kleine lichtsproeier voor buiten en voor in natte ruimtes. De spuitkop van het toestel bezit een powerLED van 1 W en heeft een uitstekende IP 68-graad, wat totale waterdichtheid betekent. De doorzichtigheid van het toestel doet de markante kop wonderwel in zijn omgeving verdwijnen. Industrial bestaat als paal, als wandtoestel met 4 koppen en als apart kopje.

Roxy: praktische waterbestendige opbouwspot
Met deze eenvoudige blokvormige LED-spot voorzien van 1 W powerLED kan je zowel binnen in de douche als buiten onder luifels terecht voor een spaarzame langlevende en waterbestendige verlichting. Uiteraard kan Roxy ook in een droge omgeving gebruikt worden. De spot bestaat in witte of aluminiumkleurige uitvoering en is verkrijgbaar met warm wit of koud wit licht. De voeding dient apart geplaatst te worden.

Look In/Look Out: strak en krachtig design
Met het tweeluik Look In/Look Out levert Delta Light® het bewijs dat ware schoonheid in eenvoud huist. De sobere vormgeving voorziet het verlichtingstoestel van een krachtig en zeer strak afgelijnd lichtspoor. Het toestel, met binnenin een powerLED van 1 W gemonteerd, kan zowel binnen (Look In) als buiten (Look Out) worden gebruikt.

Rektor/Sektor: energiezuinige buitenverlichting
Rektor/Sektor staat voor eigenzinnige buitenverlichting in aluminium en mat polycarbonaat. Door de zeer specifieke keuze van materiaal biedt het toestel een zeer mooie lichtverspreiding over de grond, zonder daarom te verblinden. Zijn laag energieverbruik en zijn stevige basis maken van Rektor/Sektor het perfecte verlichtingstoestel voor zowel privétuinen als parkings. Het lage energieverbruik wordt gegarandeerd dankzij LEDs van 6 x 1 W of 12 x 1 W.

De nieuwe lampen Rolf Benz Calice en Coppa staan voor klassiek verlichtingsdesign in een nieuwe interpretatie. Beide lampen overtuigen door zowel hun elegante vormgeving als de gebruikte hoogwaardige materialen. De clou: de lampen kunnen zo worden samengesteld dat ze perfect passen bij de voor salontafels en meubelen gebruikte materialen.