1278
Moet je al je lampen vervangen voor LED?
Gepubliceerd: 17-04-2019
Op het moment zie je in winkels bijna alleen nog maar LED-verlichting. De EU ziet ook graag dat we massaal overstappen op LED om zo het totale energieverbruik omlaag te brengen. Daarom mogen de gloeilamp en nu ook de halogeenlamp niet meer geproduceerd worden in de EU.

Toch zijn er nog winkels en webshops waar je nog goedkope gloeilampen kunt kopen. Dit gaat vaak nog om bestaande voorraad. De vraag is of je nog je slag moet slaan om nog wat gloeilampen en halogeenlampen in te slaan of al je verlichting moet voorzien van LED-lampen. Om daar een antwoord op te geven zetten we wat voor- en nadelen voor je op een rij.

Energiekosten
Ze zeggen dat als je al jouw lampen vervangt door LED je flink kunt besparen op energiekosten. Dat is in theorie waar want een LED lamp is ongeveer 10x zuiniger dan een gloeilamp. Echter hebben veel mensen al een gedeelte van hun lampen vervangen voor LED of zuinigere halogeenlampen. Bovendien laat je lampen niet 24 uur per dag aan staan. Zeker in de zomer worden veel lampen in je huis nauwelijks gebruikt. Daar tegenover staat dat de aanschafprijs van een LED lamp veel hoger is dan van een gloei- of halogeenlamp. Helemaal als je de LED lamp vervangt door het juiste wattage en deze ook nog dimbaar moet zijn. Als je alle lampen in huis in één keer gaat vervangen voor LED moet je dus wel rekening houden met een kleine investering die je pas na een tijdje terug verdient.

inspiratiebrochures1.png

Het milieu
Voor het milieu en de co2 uitstoot is het natuurlijk goed om je stroomverbruik zo laag mogelijk te krijgen. Maar de productie van lampen kost ook grondstoffen en energie die vervolgens de aarde ook weer uitputten. Een nieuwe LED lamp moet namelijk eerst geproduceerd worden. Hier zijn grondstoffen voor nodig zoals metaal en glas. Die productie gebeurt vaak in China en vervolgens moeten die lampen ook nog naar jouw winkel worden vervoerd. Daarom kan het ook verstandig zijn om eerst je lampen 'op' te gebruiken tot ze kapot zijn en daarna pas over te stappen op milieuvriendelijkere alternatieven. Alleen als je direct je energieverbruik omlaag wilt brengen is het verstandig om volledig over te gaan op LED. Zorg dan wel dat je jouw oude lampen recyclet zodat hier ook nog iets nuttigs mee gebeurt.

Speciale lampen
Tot slot is het ook nog zo dat niet alle lampen 1-op-1 te vervangen zijn voor LED. Gelukkig wordt het aanbod steeds groter en beter maar er zijn toch nog lampen die niet 100% zijn te vergelijken met led. Zo zijn speciale lampen zoals voor een tuinspot of inbouwspot nog niet goed verkrijgbaar in LED Ook kunnen sommige LED lampen tijd nodig hebben om op te warmen. Dat is niet altijd wenselijk. En het kan voorkomen dat je een speciale dimmer nodig hebt of de lamp die je zoekt helemaal nog niet verkrijgbaar is in een dimbare LED-variant.

Conclusie
Als je zo snel mogelijk jouw energieverbruik wilt verlagen omdat je bijvoorbeeld energieneutraal wilt leven is de overstap naar LED dé oplossing. Houd dan wel rekening met een kleine investering en dat niet alle lampen 1-op-1 zijn te vervangen. Je zult soms ook de dimmer of armatuur moeten vervangen. Wil je geen concessies en grote uitgaven in één keer doen? Stap dan geleidelijk over naar LED en geniet nog even van de voordelen van een halogeen of gloeilampverlichting!
Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide