4257
Lampenkap: budgetproof  & zo kies je de juiste maat
Gepubliceerd: 18-10-2021

Ze geven jouw interieur een andere en unieke uitstraling, zonder dat je meteen veel geld hoeft uit te geven. Ze zijn er voor vloerlampen, tafellampen, wandlampen of hanglampen, en zijn échte sfeermakers. Lampenkappen zijn er in verschillende varianten: vormen, maten en stoffen. Eigenlijk zijn lampenkappen net als kussens heel makkelijk te verwisselen, waarmee je dus budgetproof de stijl in huis kan aanpassen. Het kan lastig zijn om een geschikt exemplaar te vinden als het aankomt op formaat, dus laten we het jou wat eenvoudiger maken hier.

Welke maat?

Een lampenkap zorgt voor sfeer en het is wel zo prettig dat iemand niet direct licht in zijn ogen krijgt. Maar dan moet je er wel voor zorgen dat je het juiste formaat hebt gekocht. Als je in een (web)shop kijkt naar een lampenkap is het vaak lastig in te schatten hoe de kap op jouw lamp zou staan. Toch zijn er een aantal trucjes waarmee je onnodige retouren van te grote of te kleine lampen kan voorkomen.

2_tussenbeeld_lampenkappen.jpg

Tips & tricks

Houd bij het uitzoeken van een geschikte kap allereerst rekening met de lichtbron en de fitting. Je kan de lichtbron uiteraard ook aanpassen nadat je de kap hebt aangeschaft. Daarnaast heeft de kleuren dikte van de stof ook invloed op wat er bij jou past. Zo komt een donkere kap van velvet zwaarder over dan een lichtere kap van linnen. Voor nu duiken we dieper in op het vinden van een juist formaat. Dit lukt bijvoorbeeld door middel van de hoogte of de breedte van de lampvoet te bekijken. Doe de breedte van de lampvoet maal 2, en je krijgt een schatting van hoe breed de kap hoort te zijn. Daarnaast is de vuistregel 40/60 ratio een goede manier om de hoogte van een kap voor een tafellamp te bepalen. Hier is 40 procent van de totale lengte de kap, en de lampvoet is 60 procent van de totale lengte. Uiteraard kan je ook met oude lampenkappen of rond/ovale voorwerpen experimenteren hoe deze staan. Ten slotte kan je er van uit gaan dat een lamp met een brede voet of een lampvoet van minimaal 150 centimeter lang, een groter formaat kap nodig heeft.

Trends

Ook de lampenkappen gaan mee met de trends. Je ziet bijvoorbeeld veel kappen gemaakt van velvet, kappen in verschillende vormen of kappen die een printje of patroon hebben. Door het verwisselen van alleen de kap en wat woonaccessoires, hoef je niet jouw hele inboedel te vervangen om bij te blijven met de trends. Bekijk de  webshop van dutch home label om een trendy of tijdloze kap te vinden.

Hopelijk is het nu makkelijker om voor jou een geschikte kap te vinden. Het belangrijkste blijft natuurlijk dat je het item mooi vindt, ongeacht de regeltjes en theorieën die er voor zijn bedacht. Mocht je toch nog vragen hebben over de juiste kap – of over een ander product – dan is dutch home label uiteraard hiervoor te bereiken!

3_eindbeeld_lampenkappen.jpg

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide