3118
De led lamp: interessanter dan gedacht
Gepubliceerd: 19-09-2018

De tijd van gloeilampen en zelfs van halogeenverlichting is nu dan toch echt voorbij. Na de gloeilamp wordt nu ook de halogeenlamp in de ban gedaan. Vooral de iets oudere generatie steigert nog wel eens bij het afscheid van de gloeilamp. Is het de nostalgie die de weerzin tegen de led lamp aanwakkert? Of zijn het misschien toch grotendeels onterechte vooroordelen? Misschien kan ik je overtuigen om er toch nog eens over na te denken. De led lamp is namelijk al lang niet meer die lelijke lamp met dat koude licht die het jaren geleden was. Er zijn tegenwoordig vele varianten beschikbaar en voor elke gloeilamp is er wel een alternatiefmet deze verbeterde techniek te vinden.


Onterechte vooroordelen 
De led lamp is de laatste jaren flink doorontwikkeld. Waar we vroeger bij een led lamp nog vooral aan een koud, blauwwit licht dachten, is dit al lang niet meer het geval. De gemiddelde led lamp is in allerhande kleuren verkrijgbaar inclusief de warme wit-oranje kleur die velen gewend zijn van de ouderwetse, energieslurpende gloeilamp. Ook wordt de led lamp nog wel eens verward met de voormalige spaarlamp. Je kent ze misschien wel, van mini TL-buisjes in de vorm van een gloeilamp maar nog steeds een stuk groter dan je graag wilde. De led lamp is tegenwoordig in allerlei vormen en groottes verkrijgbaar. Ook waren de “vooroordelen” over het niet dimbaar zijn van led lampen wél terecht. Vandaag de dag is de led lamp dan ook ook verkrijgbaar in een dimbare versie. 

Waarom deze verbeterde verlichting? 
Het antwoord is simpel. Een led lamp verbruikt een stuk minder elektriciteit dan een gloei- of halogeenlamp. Met een veel lager wattage krijg je een even grote hoeveelheid licht. Dat is goed voor je portemonnee, maar vooral ook voor het milieu. Daarnaast gaat een led lamp veel langer mee dan die goede oude gloeilamp. Wat betreft het verbruik kan ik het iets concreter maken door een voorbeeld. Gebruik je nu een gloeilamp van 40 watt, dan kun je met een led lamp dezelfde lichtopbrengst creëren tegen een verbruik van 3 tot 5 watt. Naast dat de led lamp tot 10 keer minder stroom verbruikt gaat deze ook veel langer mee. Vooral dat laatste is zeker niet onbelangrijk. De led lamp is namelijk duurder in aanschaf dan de gloeilamp, maar het zeer lage verbruik en de veel langere levensduur compenseren de hogere aanschafprijs. Zo claimt men dat de gloeilamp een levensduur van circa 1000 tot 1200 branduren heeft. Bij de led lamp heeft men het over een levensduur van 20.000 tot 40.000 branduren. Ik wil niet overoptimistisch zijn, laten we dus van 15.000 branduren uit gaan. Dan heb je na al die branduren van de led lamp al 15 gloeilampen versleten. Dat is al interessanter, toch? 

De led lamp in al haar vormen 
Wie bij deze verlichting enkel denkt aan een witte, niet doorzichtige lamp in de vorm van een gloeilamp die heeft het mis. De led filament lamp bijvoorbeeld is doorzichtig en lijkt enorm veel op de ouderwetse gloeilamp. Deze led lamp is goed te gebruiken voor sfeerlicht en is verkrijgbaar in dezelfde afwijkende vormen waarin de gloeilamp ook verkrijgbaar was. Populair is ook de led strip. Doordat je deze strips in alle lengtes kunt krijgen en verwerken, zijn ze de laatste jaren erg populair geworden. Ook qua kleur kun je met de deze strip alle kanten op. Mocht je behoefte hebben aan een woonkamerdisco, de strips beschikken vaak over een module en een afstandsbediening waarmee je de kleur kunt wijzigen. Kwestie van smaak, maar wel handig. Ledverlichting is dus veel gevarieerder dan een aantal jaren geleden. 

Lumen, wattage en kleuren 
Wat nog wel verwarrend is, dat is de vervanging van een wattagevermelding naar de vermelding van het aantal lumen. Lumen is eigenlijk niets anders dan de eenheid voor lichtopbrengst. We gaan dus van verbruiksvermelding (watt) naar lichtopbrengstvermelding (lumen). Op de meeste verpakkingen staat al wel vermeld met hoeveel watt de lumenopbrengst (lichtopbrengst) overeenkomt, maar soms is het niet geheel duidelijk. De consumentenbond hanteert dit handige lijstje: 

Wattage-Lumen 
15 watt - 100 tot 150 lm 
25 watt - 200 tot 300 lm 
40 watt - 400 tot 500 lm 
60 watt - 700 tot 800 lm 
75 watt - 900 tot 1000 lm 
100 watt- meer dan 1300 lm 

Minstens zo belangrijk is het kiezen van de juiste kleur led lamp. Zo kan een koude, koele witte kleur prettig zijn op een werkplek, maar kan het tegelijkertijd de woonkamer of slaapkamer ongezellig maken. Wanneer je van de gloei- of halogeenlamp overstapt naar een led lamp is het dus erg belangrijk of de kleur van het licht overeenkomt met wat jij gewend en wenselijk vindt. Als je een led lamp zoekt die je wil kunnen dimmen dien je ook de verpakking goed te bestuderen. Niet elke led lamp is namelijk geschikt voor gebruik met een dimmer. 

Denk vooruit 
Je gezinsverbruik, de mate waarin je het milieu belast, het doet er tegenwoordig veel meer toe dan 30 jaar geleden. Mocht je dus een nieuwe complete lamp met armatuur nodig hebben, ongeacht voor de tuin, voor de badkamer of voor een ander doeleind, denk dan goed na voor je overgaat tot een aankoop. Complete lampen met armaturen zoals badkamerverlichting, breedstralers, bouwlampen, spotjes, ze zijn tegenwoordig allemaal verkrijgbaar in een ledversie. Denk vooruit en kies voor de laatste techniek. Laag verbruik en een lange levensduur zijn vandaag de dag belangrijk. Je komt dan al gauw uit bij ledverlichting en waarom ook niet als je alle voordelen op een rijtje zet?

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide