1673
Besparen met led verlichting
Gepubliceerd: 24-08-2015 Laatste update: 07-05-2017

Als u geïnteresseerd bent in besparen op uw energienota, overweeg dan eens om uw lampen in bestaande armaturen in uw woning te vervangen voor led lampen. Tegenwoordig is er voor elke lampfitting al wel een gelijkwaardig led alternatief.

Vooral voor veel gebruikte fittingen zoals E27, E14 en GU10 zijn er talloze merken met een led lamp voor dit type fittingen. U kunt dus zelf van uw bestaande verlichting led verlichting maken door de halogeen of gloeilamp te vervangen door een led lamp.

Hiermee bereikt u dezelfde voordelen als met led verlichtingsarmaturen waarbij de led's zitten ingebouwd. Nadeel van ingebouwde led's is dat ze niet los te vervangen zijn. Dat is meteen het voordeel van een losse led lamp, deze is los te vervangen, heeft een zeer laag energieverbruik met relatief hoge lichtopbrengst en heeft gemiddeld 20x zoveel branduren als de halogeenvariant.

Als voorbeeld nemen we een GU10 lamp, vaak gebruikt in opbouw -en inbouwspots. De halogeen variant van 35W heeft gemiddeld genomen zo'n 1000 - 1500 branduren. Gedurende al deze branduren is het verbruik 35W per lampje. Daar tegenover zetten we een GU10 led lamp van bijvoorbeeld Philips, tevens uitgevoerd in een warmwitte kleur en voor een vergelijkbare lichtopbrengst van een 35W halogeen lamp verbruikt dit type GU10 led lamp slechts 4,5W.

Maar liefst 30W minder verbruik per lampje voor net zoveel licht. Maar nog veel belangrijker, de led variant gaat ook nog eens ruim 20x keer zo lang mee. U bespaart dan ook nog eens aanzienlijk in de aanschaf van nieuwe lampjes.

Belangrijk aandachtspunt bij de aanschaf van led lampen is de dimbaarheid, als bij u de lampen in geschakeld worden met behulp van een dimmer is het wel belangrijk om dan ook te kiezen voor een dimbare led lamp. Meeste led lampen zijn tegenwoordige prima te dimmen met eenvoudige dimmers die ook gebruikt worden voor halogeenlampen. Dit is echter geen garantie, het beste is om dit dan ook vooraf goed te controleren.


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide