1256
Maak je kind bewust van geld én spullen
Gepubliceerd: 24-02-2022 Laatste update: 11-03-2022

We doen er zelf alles aan om bewust en duurzaam te leven. We gaan zuinig met energie om, passen ons huis aan volgens de laatste duurzame trends en eten zoveel mogelijk biologisch. Maar uiteindelijk gaat het erom hoe de volgende generatie dit oppakt. Hier kun je dus in de opvoeding ook niet vroeg genoeg mee beginnen.

Kinderen zijn een expert in het kopiëren van gedrag. Geef dus ten allen tijde zelf het goede voorbeeld. Het bewust omgaan met de waarde van spullen en geld is hier van groot belang. Onze tips hoe wij de junioren hier speels mee om leren gaan.

Open een spaarrekening mét spaarvarken

Dat niet alles gratis is en vanzelfsprekend is, kun je niet vroeg genoeg onder de aandacht brengen. We leven tegenwoordig in een snelle maatschappij waarbij het gebruikelijk is om na elke prikkel te handelen. Leer je kind dat je beter een tijdje kunt sparen voor een góed product dan allerlei goedkope meuk te kopen.

inspiratiebrochures1.png

Je kind zal hierdoor de waarde van spullen meer gaan inzien en er zuiniger mee omgaan. Door samen een rekening te openen en structureel een spaarplan te hanteren maak je hem of haar bewust van het investeren in duurzame producten.

Neem ze mee in je keuzes

Verbouwplannen? Boodschappen aan het doen? Een kind begrijpt zóveel meer dan je denkt. Leg uit wat en waarom je iets doet. Vertel dat die zonnepanelen op het dak ervoor zorgen dat het douchewater warm wordt en leg uit dat het verschil tussen een biologische en normale kipfilet écht groot is.

Probeer door kinderen bewust mee te nemen bij dit soort belangrijke keuzes de normen en waarden te ontwikkelen die ze de rest van hun leven meenemen. Zoals het ook bij jezelf een reflex heeft moeten worden om óók aan het milieu en de omgeving te denken, kun je dit bij een kind al jong creëren. Leg uit waarom je voor de fiets kiest, óók als het koud is. Zo realiseert een kind zich dat ieder steentje bijdraagt.

Laat ze zelf delen

Kinderen leren delen van de snoepjes die ze krijgen, dat is niet zo lastig. Maar kinderen vragen om speelgoed te sorteren wat ze niet meer súper leuk vinden maar wat nog goed genoeg is om weg te geven? Dat is voor een kind in het begin spannend. Doe dit toch structureel voordat je overgaat tot het kopen van nieuw speelgoed.

Zo leer je je kind een aantal belangrijke zaken; Sommige mensen hebben minder geld en dus geen geld om speelgoed te kopen en daarnaast leer je ze dat je niet alles voor jezelf hoeft te houden. Delen is fijn en geeft een goed gevoel!

Kortom, je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het creëren van bewustzijn bij je kind omtrent de omgeving. Zuinig omgaan met je spullen, de natuur en je zogenaamde ‘footprint’ is echt een thema waarvoor geldt ‘jong geleerd, is oud gedaan’.

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide