1347
Leg je hoofd op het juiste hoofdkussen
Gepubliceerd: 15-04-2022

Het kiezen van het juiste hoofdkussen voor jouw situatie is wellicht het belangrijkste aspect waar het aankomt op optimaal slapen. We staan dan ook uitgebreid stil bij dit aspect van het bed. Er zijn grofweg twee zaken van belang bij de perfecte keuze voor jouw situatie; De slaaphouding en het materiaal van het kussen. Heb je specifieke nek- of rugklachten? Dan is het aan te raden om met een specialist te overleggen over het juiste kussen voor jou.

Er zijn namelijk ergonomische kussens op de markt voor specifieke lichamelijk klachten zoals whiplash, migraine of schouderblessures. Wij zetten alle relevante zaken voor een regulier hoofdkussen op een rij.

Slaaphouding

Het juiste kussen hangt samen met jouw slaaphouding. We gaan ze één voor één bij langs.

inspiratiebrochures1.png

Rugslaper

Op de rug slapen is voor het lichaam het meest comfortabel, en dat vindt de rugslaper ook! Het kussen wat hierop aansluit is vormvast en middelhoog. Het ondersteunt het hoofd en de nek, de hoogte van het kussen hangt samen met de kromming van jouw rug. Hoe hoger dit is, hoe hoger het kussen.

Zijslaper

Slaap jij vaak in de zogenaamde foetus houding? Dan is daar ook een speciaal kussen voor. Bij de zijslaper rust er namelijk veel gewicht op één schouder, wanneer hier niet genoeg ondersteuning is door middel van een kussen is er een kans op nek- en schouderklachten.

Het moet dus een goed ondersteunend kussen zijn, die iets hoger zijn dan normaal. Hiermee vermindert de druk op het schouder.

Buikslaper

Deze slaaphouding is de minst voorkomende, maar vraagt daarom zeker om een speciaal kussen. Dat zal elke buikslaper beamen. Het is een slaaphouding die voor veel spanning in de nek en schouders zorgt. Een laag kussen is hierbij het beste, om de holling in de rug niet te groot te maken.

Geen specifieke/wisselende slaaphouding

Wanneer je geen uitgesproken voorkeur voor een slaaphouding hebt, dan is het aan te raden om een veelzijdig en vormend kussen te kiezen. Deze past zich aan, aan de houding van dat moment.

Materiaal

Net als matrassen zijn er hoofdkussens van verschillende materialen. Zeker de afgelopen jaren hebben hier nogal wat innovaties plaatsgevonden. Welk materiaal voor jou geschikt is? Wij zetten ze allemaal voor je op een rijtje.

Dons

Misschien wel het meest bekende kussen, deze is namelijk al eeuwen oud. Een kussen van dons is gemaakt van veertjes van ganzen of eenden. Het is een zacht kussen dat in de wasmachine kan tot maximaal 40 graden. Ook is hij geschikt voor de droger.

Het is een zeer vormbaar kussen maar daardoor is de stevigheid niet naar persoonlijke voorkeur aan te passen. Het is ook niet vochtregulerend en dus minder geschikt voor zweters. Ook voor mensen met allergieën is het niet de beste keuze.

Synthetisch

Deze kussens zijn gemaakt van kunststof vezels en zijn er van zeer stevig tot zacht. De kussens kunnen tot 90 graden in de wasmachine en zijn geschikt voor de droger. Vaak zijn synthetische kussens voordelig geprijsd, maar hiermee zijn ze dan ook wel weer minder ademend en ventilerend.

Bij veelvuldig gebruik zakken ze wel in en ze zijn ook moeilijk te vormen naar jouw voorkeur. Mensen die veel zweten kiezen liever voor een alternatief. Het is dan wel weer zeer geschikt voor mensen met allergieën.

Latex

Een latex kussen is gemaakt van zogenaamde latexvlokken of –sticks uit natuurrubber. Het is een zeer stevig materiaal wat niet wasbaar is, vaak zit er een hoes omheen die wel te wassen is. Het geeft veel steun en is drukverlagend.

Slapers die het snel warm hebben kiezen liever een ander kussen, het is namelijk een relatief warm materiaal. Het is wel zeer anti-allergeen, ondanks dat hij niet gewassen kan worden.

Traagschuim

Dit kussen is gemaakt van visco-elastisch schuim en komt vanuit de ruimtevaart. Het is een zeer stevig kussen wat niet te wassen is. Het vormt zich naar jouw lichaam en geeft daarmee veel steun aan de nek en rug.

Het is ideaal voor mensen met nekklachten. Het voert vocht niet goed af, dus de zweters kijken liever even verder. Ook mensen met allergieën kunnen beter voor een alternatief gaan.

Kapok

Dit kussen is verrassend genoeg gemaakt van een boom, de vezels van de zogenaamde kapokboom. Het is een middelmatig tot stevig kussen die niet te wassen is, of eventueel een handwasje.

Gezien het gebruikte materiaal is het erg vocht- en temperatuur regulerend, anti-bacterieel en redelijk goed naar jouw voorkeur te vormen. Het is het ideale kussen voor de zweters door de warmte regulerende functie. Kapok is van nature antibacterieel, dus ook mensen met allergieën maken hiermee een goede keuze.

Wol

Heel verassend, een kussen van wol is gemaakt van; Juist, schapenwol! In de meeste gevallen betreft het hier Texels scheerwol. Dit zijn vaak erg zachte kussens met weinig ondersteuning. Ze zijn niet te wassen, eventueel chemisch reinigen is nog een optie.

Wol is van nature vuilafstotend en heeft een hele goede vocht- en temperatuurregulatie. Het gaat lang mee en is daarmee een duurzame keuze. Het is misschien wel de beste keuze voor mensen die enorm transpireren, het neemt namelijk wel 35% vocht op in de nacht zonder dat het klam aanvoelt.

Maak je keuze!

Met welk kussen ga jij naar bed? Maak een combinatie van het materiaal wat bij je past, plus de slaaphouding die je hebt. Zo vind jij je perfecte kussen!

Lees ook

Kies voor het beste beddengoed
Alles wat je moet weten over de aankoop van het perfecte bed
Het perfecte matras koop je met deze tips


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide