2523
Kleine wasjes, grote wasjes; Maar welk wasmiddel gebruik je?
Gepubliceerd: 28-04-2021 Laatste update: 25-12-2021

Sommige dingen lijken bijgevuld te worden door de kaboutertjes, daar is de wasmand er bij velen ééntje van. Voor je het weet kun je de machine weer aangooien. Maar laten we hier niet te veel over klagen, want we hébben tegenwoordig machines. Stel je voor dat we het nog allemaal met de hand moesten doen. Voordeel was wel dat het schap met wasmiddelen vroeger ook iets overzichtelijker was dan nu, wij leggen je uit welk middel je waarvoor kunt gebruiken.

De meeste mensen hebben twee categorieën was; de bonte en de witte. Dit scheiden is zeer aan te raden want zo’n lichtroze ondershirt ziet er toch al snel een beetje ‘shabby’ uit. Of wat dacht je van grijzige sportsokken? Not charming. Maar naast het scheiden zijn er ook voor de verschillende wassen verschillende middelen te koop. Bij de witte was gebruik je idealiter een wasmiddel wat hiervoor geschikt is. Hier is namelijk speciaal een goedje aan toegevoegd (zuurstofbleekmiddel) wat er voor zorgt dat ‘wat wit is, wit blijft’.

Voor een gekleurde was -of ook wel de bonte was genoemd- zijn er eveneens specifieke middelen te koop. Ook echt een aanrader en hier hoef je ook niet diep voor in de buidel te tasten want de goedkoopste huismerken hebben beiden in hun assortiment. Een bontwasmiddel zorgt ervoor dat de kleuren hun intensiteit behouden zonder faal te worden, en dat is juist wat we willen.

We raden bij beide soorten wassen wel aan een ‘colourcatcher’ te gebruiken wanneer er iets (licht) gekleurds voor de eerste keer meegaat. Voor je het weet laat de kleur af en is toch je was verpest.

Dan is er ook nog een categorie apart, zoals zijde en wol. Dit zijn zulke gevoelige stoffen dat specifiek wasmiddel hiervoor aanschaffen aan te raden is. Waarschijnlijk is het een duur kledingstuk geweest, zonde wanneer dit na één ronde wassen de prullenbak in kan.

Dan is er nog het onderscheid in vloeibaar, poeder, wasverzachter of capsules. Om met die laatste te beginnen, deze zijn superhandig want je bent snel klaar. Ze bevatten namelijk al wasmiddel én wasverzachter. Nadeel is wel dat deze vrij duur zijn en je ze niet kunt doseren, dus deze zijn vooral handig bij de categorie grote wasjes. Vloeibaar wasmiddel en poeder daarentegen kun je perfect doseren, bij poeder heb je echter wel het nadeel dat bij veelvuldig gebruik er restjes in de doseerlade blijven zitten. Dit kan klonteren en hard worden, regelmatig even schoonmaken loont. Meer weten over wassen? Wij hebben alles over wassen in deze blog al eens voor je op een rijtje gezet.

Bij beide soorten was is aan te raden om het te combineren met wasverzachter, dit zorgt ervoor dat je handdoeken niet na één wasbeurt voelen als schuurpapier en het geeft daarnaast ook een héérlijke geur aan je onderbroeken. Iets was sommige exemplaren zeker kunnen gebruiken, we noemen geen namen. Succes!

GRATIS SCHOONMAAKGUIDE

gratis-schoonmaakguide1.jpg

Nieuw: de gratis Wonenonline.nl schoonmaakguide. 84 pagina's met werkelijk alles wat je wilt weten over schoonmaken. Hebben? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Schoonmaakguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ja, stuur mij de gratis schoonmaakguide