2046
Rolgordijnen, de mogelijkheden
Gepubliceerd: 30-04-2018 Laatste update: 20-03-2022

Er zijn ontzettend veel soorten raamdecoratie waar we tegenwoordig uit kunnen kiezen. Gordijnen, jaloezieen, paneelgordijnen, vouwgordijnen, lamellen en rolgordijnen zijn slechts een handjevol van het complete aanbod. Vandaag nemen we de rolgordijnen eens onder de loep. Welke soorten rolgordijnen zijn er en wanneer kies je voor welk type rolgordijn.

Bij de keuze van een rolgordijn bepaal je eerst wat de functie van het rolgordijn moet zijn. Is het rolgordijn bedoeld om een kamer te verduisteren, bijvoorbeeld een slaapkamer of wil je hem puur ter decoratie in een ruimte plaatsen. Of misschien wil je een rolgordijn om de inkijk in je kamer te beperken. Voor elke functie is er wel een type rolgordijn verkrijgbaar. We zetten de verschillende soorten kort voor je op een rijtje.

Het standaard rolgordijn
Dit type rolgordijn kennen we allemaal eigenlijk wel. Het rolgordijn hangt tussen het kozijn en rolt zich op tot een rolletje. Vaak zit er aan de zijkant een ketting of koord waarmee je hem kunt bedienen.

Het casette rolgordijn
Een wat luxer type rolgordijn is het casette rolgordijn. Deze is aan de bovenzijde van een zogenaamde casette voorzien, een soort van omhulsel waarin het rolgordijn zich oprolt. Je ziet dit ook wel bij screens of zonneschermen. Het rolgordijn rolt zich hierin op zodat je het opgerolde gordijn niet meer ziet.

Het duo rolgordijn
Bij een duorolgorijn bestaat het gordijn eigenlijk uit 2 lagen stof die je afzonderlijk van elkaar kunt bewegen. De lagen hebben onderling een verschil in transparantie waardoor je kan spelen met de lichtinval.

Vouwrolgordijnen
De vouwrolgordijnen zijn beter bekend als vouwgordijnen en worden ook met een koord of ketting bediend. Hier rolt het gordijn zich niet op om een rolletje maar vouwen de lappen stof zich als het ware op wanneer je het gordijn omhoog laat bewegen.

Rolgordijnstoffen
Naast de verschillende soorten rolgordijnen kan je ook nog kiezen uit een eindeloos scala aan stoffen. De functie is hierin erg bepalend. Wil je de zon buiten houden, en dus ook de warmte in huis dan kan je kiezen voor een rolgordijn waar aan de buitenzijde een speciale laag zit die het zonlicht terugkaatst zodat het op zonnige zomerdagen toch lekker koel blijft in bijvoorbeeld je slaapkamer. Wil je een rolgordijn plaatsen in de badkamer dan zul je goed moeten kijken of de stof vochtbestendig is zodat er niet binnen de kortste keren schimmel op je mooie rolgordijn komt te staan. Er zijn rolgordijnen voor de badkamer verkrijgbaar met een speciale coating om dit te voorkomen.

Bediening van rolgordijnen
De bediening van rolgordijnen kan zowel handmatig als elektrisch gedaan worden. Wanneer je hem handmatig wilt bedienen kan je dat doen middels een ketting of koord aan de zijkant of via het zogenaamde softraise systeem. Bij dit systeem trek je zachtjes kort aan de onderzijde van het rolgordijn wanneer deze gesloten is waarna deze zichzelf rustig oprolt. Bij elektrische bediening bedien je het rolgordijn middels een schakelaar of afstandsbediening. Tegenwoordig kan je overigens steeds meer rolgordijnen op de wifi aansluiten zodat je ze zelfs op afstand via je mobiele telefoon kunt bedienen.

Rolgordijnen op maat
Ben jij op zoek naar rolgordijnen dan kan je kiezen uit een heleboel standaard maten. Zit jouw maat er toch niet tussen dan kan je natuurlijk ook rolgordijnen op maat laten maken. Uiteraard ook in alle soorten, typen, kleuren en stoffen die je maar kunt bedenken. Neem hiervoor maar eens een kijkje op de website van Onlinerolgordijnen.nl waar je een ruime keuze hebt in rolgordijnen en vele andere soorten raamdecoratie.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide